Vantaa   Helsingin pitäjä-vuosikirjat
Leila Lahtiranta:

Kesällä Kirkonkylän mylly elää

Jo kolmatta kesää on Kirkonkylän mylly tarjonnut puitteensa vantaalaisille kesäkulttuurille. Tavallaan yhdistävänä tekijänä kaikille kolmelle kesälle ovat olleet yhteislaulutilaisuudet.

Kun mylly tänä syksynä sulki ovensa, koki kesäkauden päättäjäisissä jotakin historialliseksi kirjattavaa. Näin asian tulkitsi Helsingin pitäjän kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Leppänen.

Päättäjäisilta oli omistettu niittotalkoille, mutta kohokohdan illalle antoi Vantaan Kirjoittajien runoilta, ensimmäinen laatuaan myllyllä.

Vantaan Näyttämön edustajat lausuivat vantaalaisten kirjoittamia runoja. Historiaa oli myös illan filmiesitys. Kolmesta kesäisestä myllyillasta koottu filmi, jonka oli ottanut Juha Lehtiranta, oli ensimmäinen myllytapahtumista valmistunut kaitafilmi.

Myllytapahtumia varten keväällä hankitut äänentoistolaitteet mahdollistivat filmiesitykselle musiikkitaustan. Kun kerran laitteet olivat paikalla, taltioitiin saman tien historiallinen runoiltakin.

Totuttuun tapaan lähtivät myllyillat käyntiin keväisillä siivoustalkoilla. Väitettiin, että ne olivat varaslähtöä Vantaan siivousviikolle. Niinhän ne todellisuudessa olivatkin. Kesäkuussa olivat keskiviikot myllylle omistettuja, samoin elokuussa ja vielä pari kertaa syyskuussa.

Myllyiltojen tarjonta on kesän mittaan ollut vaihtelevaa. Tikkurilan seurakunta osallistui pariin tilaisuuteen. Näin lähinnä hengellisen laulun illoista muodostui lämminhenkisiä tilaisuuksia

Talkoohenkisiä esiintyjiä löytyi myllylle kesällä Vantaankosken Puhallinorkesterista, Vantaan Näyttämöltä pariin teatteriesitykseen, Rekolan Sekakuorosta, Tikkurilan Soittokunnasta, Tikkurilan Mieskuorosta, Tikkurilan eläkeläisten sekakuorosta.

Juhannusviikolla esiintyivät Vantaan Kansantanssijat Vantaan Pelimannien myötä. Ajankohtaan soveltuva ohjelma herätti ajatuksen juhannusjuhlien mahdollisuudesta myllyllä. Aika näyttää syntyvätkö nuo. Juhannusviikolla oleili myllyn padolla nosturintapainen. Sen jäljiltä pato saatiin kuntoon. Onkijoille iloksi. Sitä pitkin kun saattoi matalan veden aikaan vaeltaa Vantaan puoleiselta rannalta Helsingin puolelle.

Paitsi myllytapahtumia on myllyä pitänyt tapetilla tänä vuonna myös sille valmistunut käyttösuunnitelma, joka ottaa huomioon erilaisten ulkoilmatilaisuuksien järjestämisen.

Kahvilasuunnitelmakin on jo nähtävillä paperilla. Rahoituksen järjestyminen on ollut esteenä toteutukselle jo tänä vuonna.

Kahvitta myllyllä ei silti ole tarvinnut olla. Sen puolen virkistyksestä ovat huolehtineet Veromiehenkylän Martat myllytapahtumien yhteydessä.

 

 


Lähde: Helsingin pitäjä vuosikirja 1978
Web-toteutus: Siltamäen korttelitupa, Arvi Nurmi, 2009