Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

LÄMPÖÄ JA VALOA !


Aspin tupaan rakennettiin perinteinen ruotsalaisseutujen liesi. Sen alkumuoto on kivilatomukselle sytytetty avotuli, jonka savu meni ulos katon laen reiästä. 1500-luvulla tiedetään jo köyhissäkin mökeissä tulisijan päällä olleen savua keräävä kupu ja katon läpi johtava savupiippu. Suomalaisseuduilla asuttiin savupirtessä vielä 1800-luvulla. 

Kuvun ja lieden välissä oli patsas, jossa oli kraakku eli sivuun kääntyvä koukku pataa varten. Taloihin levisi jo 1600-luvulla lännestä tapa rakentaa ns. takkauuni, uunin ja lieden yhdistelmä, johon myöhemmin asennettiin valurautainen keittotaso. Aspin mökissä leipä paistettiin kamarin puolelle sijoitetussa uunissa, jossa oli lämpöä pidättävät savupellit. Tuvan piipusta sen sijaan näkyi suoraan taivas.* Aspilla keitettiin keskiaikaiseen tapaan avotulella, keittoastia kolmijalan päällä vielä 1960-luvulla.
 

*) Haastattelut: Matti Haltia 24.2.1997, Kerttu Viiliäinen ja Pentti Nyqvist 13.5.1997.