Suutari Asp    Elämää Kolabackassa    Henkilöt

 

ULRICA ASP


Ennen avioitumistaan Hämeenkylän pitäjänsuutari Johan Aspin kanssa Ulrica os. Löfman, joka oli syntynyt 1806 naapurikylässä Espoon Vanhakartanon kylän Juvan tilalla, oli ehtinyt nähdä maailmaa. Leskeksi jääneen äidin muutettua pois kotitilalta v. 1828 lähti Ulrica Viaporiin ja sieltä myöhemmin Helsinkiin. Viaporin ajasta ei ole tietoja saatavissa. 

Ulrica Löfman oli selvästi parempaa väkeä. Rippkirjoissa hänen tittelinään on joko bondedotter - talonpojan tytär, jungfru eli neito tai viimeksi avioliittoon mennessä tjänstejungfru - palvelustyttö.  

Vuonna 1837 hänet on merkitty Pietarin suomalaisen seurakunnan kirkonkirjoihin. Pietarissa olon pituutta ja syytä ei tiedetä. Ulrican sisar Maria Charlotta oli muuttanut sinne jo 1834. Ulricakin on kuitenkin voinut muuttaa Pietariin jo ennen vuotta 1837. Muuttomerkinnät kirkonkirjoihin saatettiin tehdä vasta paljon muuton jälkeen. 

Sisarukset palasivat Espooseen loppukesällä 1838. 32-vuotias Ulrica Löfman ja 27-vuotias Johan Asp avioituivat 4.11.1838. Pariskunnalle syntyi kolme lasta, joista kaksi varttui aikuisiksi. Ulrica kuoli 9.4.1850. 
 

Ulrican kirstu

Kolabackan ensimmäinen emäntä Ulrica Löfman toi mukanaan komean kapiokirstun.

Ulrican kirstun kannen sisäpuoli on koristettu perinteisellä köynnöksellä, joka on ns. liimavärimaalausta. Arkku oli monikäyttöinen säilytyskalu ja käytössä vuosisatoja. Tasakantisena se toimi myös istuimena. Se oli turvallinen säilö paikasta toiseen muuttavan palvelustytön tavaroille ja toimi myös matkalaukkuna. Tapana oli myös häätilaisuudessa asettaa morsiamen arkku  liinavaatteineen kansi auki hääväen  nähtäville. Aspin mökistä löytyi kolme arkkua. 

Näyttelyssä esillä olleessa Ulrican arkussa oli Aspin perheen jälkeenjääneitä liinavaatteita ja alusvaatteita.
                      

Kuva ARKUSTATakaisin sivun alkuun