Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

RUKIN HYRINÄÄ


Monet käsityötaidot, erityisesti villan ja pellavan muokkaaminen perheen vaatteiksi asti olivat maaseudun naisille välttämättömiä. Mökeissä kehrättiin, kudottiin, neulottiin ja kirjottiin tilauksesta talojen emännille ja myytäväksi kaupungin liikkeisiin. Usein myös mäkitupien ja torppien päivätyöt sisälsivät käsityösuorituksia. Erityisesti raskaisiin töihin kykenemättömille tai vanhoille naisille käsityö oli ainoa tapa ansaita elatuksensa. 
 


Kuva näyttelystä:  Aspien rukki ja muuta kehruuvälineistöä

Amanda Asp hankki lisäansioita ompelemalla ja tekemällä käsitöitä. Kaikki Aspin naiset olivat käteviä käsistään. Tyylikkäänä ja siistinä pysyminen oli palvelustytön palkalla vaikeaa ja sisarusten kirjeissä ovatkin alituisena aiheena pukeutumishuolet. Kevyemmät asusteet valmistettiin kotona, mutta päällysvaatteet ostettiin. Kengät korjautettiin Nemlanderilla, jossa isoisä Johan Asp oli ollut opissa. Suutarintyön perinne Aspin torpassa katkesi isän kuolemaan. 
 

Ranskalaista muotia

Kolabackassa seurattiin myös maailmanmuotia. Helsingissä oli myytävänä kaavoja englantilaisen Butterick-muotilehden malleihin. Niitä ja toisen muotilehden Eliten numeroita kulkeutui aikaajoin mäkitupaankin. Näyttelyssä olivat esillä: 

 Butterick Fashions 14 April 1916. -Muotilehti 14.4.1916
 Butterick Quarterly, Spring 1917. -Muotilehti keväältä 1917
 Elite, Hiver 1921. -Ranskalaista talvimuotia 1921
 Elite, Été 1922. -Ranskalaista muotia kesäksi 1922


Aspin neidit osasivat myös pukeutua muodin mukaan kuten kuvasta näkyy:
 
 

Sisarukset kaupunkiasuissa. Vasemmalla Elin, hänen vieressään Edit ja takana pikkusisko Ester Hildur. - VKMTakaisin sivun alkuun