Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

RIPPIKOULU


Kolabackasta oli tasan yhtä pitkä matka, 12 kilometriä Helsingin pitäjän ja Espoon kirkoille. Päiväkirja- ja kirjetietojen perusteella Aspit kävivät kummassakin kirkossa. Toisinaan lainattiin lähitaloista hevonen, toisinaan kuljettiin kirkkomatka jalan. 

Rippikoulu oli tärkeä porras aikuisuuteen ja edellytys naimisiinmenolle. Kristinoppia opiskeltiin kuin koulussa täyspäiväisesti, kevään aikana nelisen viikkoa tosin useassa jaksossa ja ripille päästiin yleensä juhannuksen tienoilla. Maaseudun nuorista moni oli jo palveluspaikassa ennen rippikoulua ja sinne mentiin, kun jonain vuonna työtilanne salli. Aspin sisarukset on konfirmoitu 16-18-vuotiaina. Rippikoulun ajan piti asua kirkonkylässä, matka oli liian pitkä joka päivä jalan kuljettavaksi. 
 
Helsingin pitäjän ruotsinkielinen rippikoulu 1902. Edit Sofia Asp konfirmoitiin tämän joukon mukana 24.6. 1902. Edessä keskellä vas. vt.kirkkoherra Johan Vilhelm Kajander ja kappalainen Knut Axel Palmroth sekä kanttori Otto Lönnroth. - VKM. 

Osasuurennos kuvasta. 

Edit on mahdollisesti pyöreän kuvan keskellä oleva nuori neitokainen.  Tunnistus museon henkilökunnan.

Edla Adele Aspin kirjeet Edit Aspille 18.6. 1909 ja 11.7.1909.


H:kylä, 18 kesäkuuta 1909

Rakas sisko!
Täten haluan ilmoittaa sinulle, että me pääsemme edes juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina, 27 kesäkuuta. Menemme rippikouluun ensi viikolla maanantaina, tiistaina ja perjantaina. Siellä on 107 lasta, 40 poikaa ja loput tyttöjä. 
Ensi sunnuntaina pääsevät espoolaiset ripille. Olen ollut Ylästössä.
Mamma oli tiistaina kaupungissa ja tilasi käyntikortit, saan ne tänään. Olen jo saanut 50 korttia.....


Hämeenkylä 11.7.1909

Kiltti Edit!
... meillä oli lainahevonen Labbaksesta Kirkolle. Mamman ja Albertin lisäksi mukana oli Albert Pihlström. Holmberg oli etsinyt hänet kuskiksi, koska hevonen oli niin vikuri, että me emme olisi osanneet ajaa sitä.
Kuljimme kirkkoon oikein kauniisti. Ensin kulki Rovasti (K.A.L. Tallqvist) ja sitten 10 paria tyttöjä, sen jälkeen 40 paria tyttöjä ja poikia ja lopuksi seitsemän tyttöä. Minulla oli parina Karl Nummelin. Tulimme ensimmäisinä tyttöjen jälkeen. Rovastin kaksi neitiä oli rippikoulussa tänä vuonna. He ovat kaksoset. 
Majoitus maksoi vain kolme markkaa. Samassa paikassa oli kaksi tyttöä Vuosaaresta, Sigrid Amnell oli puusepän tytär Isosta Niinisaaresta ja Elsa Lindberg, maanviljelijän tytär, hän oli sukua Vinbergeille (Edlan majapaikka  kirkonkylässä)...

Takaisin sivun alkuun