Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

PYYKILLÄ


Pyykki pestiin ennen vain muutaman kerran vuodessa, tavallisesti syksyin
keväin. Vaatteet liotettiin ja pantiin hautumaan kuumaan lipeäveteen tai niitä keitettiin lipeässä. Lionneet vaatteet vietiin rantaan tai kaivolle, jossa niitä pyykkituolin päällä hakattiin puisella kartulla, jotta lika irtoaisi. Vaatteet
huuhdeltiin saavissa tai rannassa, talvella avannossa. Kuivat vaatteet silitettiin raskaassa, edestakaisin työnnettävässä mankelissa tai käärimällä ne kaulaustukille, jota vieritettiin kaulauslaudalla painaen. Silitysrauta oli joko umpinainen kokonaan kuumennettava tai sen sisälle laitettiin kuumennettu luoti, joita piti olla koko ajan tulella vaihtoa varten. 

Kun suurissa taloissa ryhdyttiin pyykille, olivat mökkien naiset auttamassa. Elin Asp kirjoittaa muistiinpanoissaan v. 1897: "Den 18 Mars var Mamma till Nybergs och tvätta." (18 maaliskuuta oli äiti Nybergillä pyykillä.) 

Kolabackan omakin pyykki, jota varmasti jouduttiin vaatteiden vähyyden takia tekemään useammin, oli sen verran työläs, että Elin mainitsee useasti pyykkipäivät. 
 

Kolabackan vesikelkka, jolla vesi talvisaikaan noudettiin mökin asukkaiden tarpeisiin läheisestä Pitkäjärvestä. Ehkä sitä käytettiin myös pyykin kuljettamiseen.Takaisin sivun alkuun