Suutari Asp   Henkilöt

 

HOUKUTTELEVA PIETARI

Fredrica ja Johan Aleksander Asp

1820-luvulta lähtien moni suomalainen suuntasi parempien ansioiden toivossa keisarikunnan pääkaupunkiin Pietariin, josta tuli sukulaisuussuhteiden vuoksi Kolabackan väellekin sivistyksen mitta.

Johan Aspin ensimmäinen vaimo Ulrica Löfman oli ennen avioliittoaan 1830-luvun loppupuolella asunut sisarensa Maria Charlotta kanssa useita vuosia Pietarissa. Sisar jäi Pietariin Ulrican paluun jälkeen vuonna 1838.  Sukulaiset varmaankin vaikuttivat siihen että Ulrican lapset Fredrica ja Johan Aleksander Asp muuttivat Pietariin vuonna 1858. 

Fredrica meni sittemmin naimisiin August Ferdinand Lindqvistin kanssa, joka oli muuttanut hopeasepäksi Pietariin 1844. August oli Johan Aspin  toisen vaimon Albertinan veli eli Fredrica avioitui äitinpuolensa veljen kanssa.

August Ferdinandin veljet Johan Fredrik, Gustaf Adolf, isä Jacob Johan ja isoäiti Maja-Stina muuttivat kaikki Pietariin 1844, 1845 ja 1852. Siten Aspeilla oli vuosisadan lopulla  Pietarissa jo kymmenittäin lähisukulaisia, joiden kanssa oltiin tiiviisti yhteydessä kirjein ja vierailuin.

Kanssakäymisen keskus oli Nikolai Edvard Aspin siskopuolen Fredrican ja sedän August Ferdinandin koti Vasilevskin saarella, Wasileffski Ostrov, jonka rantapromenaadi oli jo kuulu. Lindqvistit asuivat 15. linjalla.
 

Pietarin Lindqvistit

Aspien ja Lindqvistien suhteita kuvastelee hyvin sukupuu, johon on merkitty muutot Pietariin ja sieltä "ulkomaille". Vallankumouksen 1917 jälkeen osa Lindqvisteistä palasi Suomeen, jotkut jo aikaisemmin. 

Elinin serkku Katja (Catharina Sofia) jäi oletettavasti itsenäistyneeseen Latviaan. Hänet oli vuonna 1897 vihitty avioliittoon latvialaisen hienomekaanikko Michel Apohkinin kanssa ja muutto Libauhun (Liepaja) Latviaan tapahtui vuonna 1898. Hääkuva alempana.

Osa epäilemättä jo venäläistyneistä Lindqvisteistä jäi Pietariin. Heitä oli esimerkiksi Viktor Lindqvist, jonka viimeinen tiedossa oleva osoite oli Moskovskaja zastava, Marinskaja ulitsa, dom 18, kvarter 8, Petrograd.
 
 

Kuva 1  
Fredrica Asp-Lindqvist Vasilevski Ostrovin valokuvaamossa. - VKM
Kuva 2
Katja Lindqvistin ja libaulaisen Michel Apohkin hääkuva 1897. - VKM


Takaisin sivun alkuun