Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

LEIKIN AIKA


Lapsuus oli lyhyt Aspin lapsille ja heidän kaltaisilleen. Heti kyetessään lapsi joutui joko aikuisten mukaan työhön tai pitämään huolta nuoremmista sisaruksista. Muutenkaan ennen ei lapsia ollut tapana erityisesti kasvattaa, he oppivat kulkemalla aikuisten mukana. Myös leikit kuvasivat todellista elämää ja tarvikkeet niihin tehtiin itse - käpylehmiä, räsynukkeja ja jousipyssyjä. Kolabackasta ei löytynyt montaakaan leikkikalua. Tosin rikkaiden lapsilla oli jo 1800-luvulla hienoja teknisiäkin ostoleluja.

Amanda Aspin hoitolapsia on kirjeenvaihdosta päätellen hoidettu hyvin valistuneesti, mm. ulkoilutettu säännöllisesti, mikä ei suinkaan ollut yleinen tapa vuosisadan alussa. Edit Aspin lastenhoitajan kokemusta on käytetty hyväksi kotonakin.

Perheessä eli vahva oppia ja uskontoa korostava perinne. Kouluun pääseminen tavallaan pidensi lapsuutta, talvet olivat työstä vähän vapaammat, vaikka kotiaskareissa olikin autettava. Lastenkirjoja ja pyhäkoululehtiä on mökissä ollut runsaasti, mutta oli sinne eksynyt jokunen romaanikin.