Suutari Asp   Elämää Kolabackassa

 

KOULUTIELLÄ


Hämeenkylän ruotsinkielinen kansakoulu aloitti toimintansa v. 1897. Ennen virallista koulupiirijakoa v. 1894 Helsingin pitäjässä oli viisi pääosin yksityishenkilöiden aloitteesta ja kustannuksella perustettua ja ylläpidettyä kansakoulua. Seitsemän uutta koulua rakennettiin kunnan toimesta, mutta asukkaiden edellytettiin avustavan hanketta.

Kansakoulua varten hankittiin alkeisopetus, luku- ja kirjoitustaito joko kotona tai kylästä toiseen siirtyvässä kiertokoulussa. Koulunkäynti oli vapaaehtoista ja aluksi myös maksullista. Edit Asp aloitti 12-vuotiaana kotikylän uudessa koulussa, ensimmäinen vuosi maksoi yht. 2mk 50 p. Elin (s. 1880) lienee käynyt ainoastaan kiertokoulun. Kaikki nuoremmat lapset pääsivät kouluun 9- tai 10-vuotiaina. Kolabackassa pidettiin selvästi koulunkäyntiä tärkeänä, lapset ovat olleet koulusta poissa hyvin vähän, vaikka maalla oli tavallista, että lapset olivat kodin töiden takia usein poissa koulusta. Yleinen oppivelvollisuus tuli Suomessa voimaan v. 1920. 
 
 
Hämeenkylän kiertokoulu eli småskolan v. 1902/1903 Gållaksen päärakennuksen takana. Ester Hildur Asp on kuvassa seisomassa toinen oikealta. Keskellä opettajatar Ida Söderberg, naim. Henriksson, talon tytär. Koulua pidettiin Gållaksessa. - Alkuper. Åke ja Rakel Söderberg. 


Takaisin sivun alkuun