Esipuhe


Hilma Rämäsen
"Elämäni taustapeili"

»Siirry sivustoon
 


Hilma Rämänen on savonlinnalainen harrastajakirjoittaja. Hänen nuoruusvuosia koskeva muistelmateoksensa "Elämäni taustapeili" ilmestyi omakustanteena keväällä 2000. Kirjan sisältö julkaistaan nyt tekijän luvalla Kansalaismuistissa.

Hilma Rämänen, omaa sukua Vartiainen, on syntynyt 1918 Iisalmen maalaiskunnassa. Neliluokkaisen kansakoulun lisäksi hän kävi karjanhoitokoulun. Sotien aikana Hilma työskenteli karjakkona Siilinjärvellä. Hän kertoo kirjassaan tuon ajan omavaraistalouteen kuuluvista askareista, maataloustyön raskaudesta, palkollisten ja isäntäväen suhteista. Muistoja on myös vähien vapaa-aikojen pienistä iloista ja nuoruusvuosien haaveista. Teksti on elävää ja satuttavaa.

Sysäyksen näiden muistelusten kirjoittamiseen hän sai siitä, kun voitti ensimmäisen palkinnon tähän teokseen sisältyvällä "Aatun tarinalla" valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa, jonka Eläkeliiton Kirjoittajakilta järjesti Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlan kunniaksi.

Kiinnostuin Hilma Rämäsen muistelmien toimittamisesta erään lehtikirjoituksen perusteella. Kertomustan aika, elämänpiiri ja osin paikallisuuskin sivuaa keiteleläisten Saastamoisen sisarten kirjeenvaihtoa, josta olen toimittanut kaksi kokoelmaa Kansalaismuistiin (Seitsemän sisarta ja Rakkaat siskot!).

Savonlinnassa 1.12.2003

Erkki Savolainen


Kansalaismuisti