Asemalta Punaisenportin ahteeseen Päivitetty 25.4.2002

Toimela / Albertinkatu 30

Kirsti Helle

Kirsti Hiltunen (o.s. Helle) on kertonut mm. seuraavaa:

Muutimme sitten jossain vaiheessa takaisin vanhaan kotitaloon, nyt vuokralaisina. Asuimme alakerran isommassa päässä, siis meillä oli meidän entinen salimme ja keittiö. Isän elinaikana Toimelan pihassa, ihan keskellä, oli suihkukaivo. Saunan vieressä olevan suuren kuusen latva oli joskus katkennut, ja siihen oli istutettu suuri tynnyri, johon pistettiin paloruiskulla vesi ja josta se sitten tuli suihkukaivoon. Pihalla oli myös sireenimaja, jonka keskellä oli suuri koivu. Koivun ympärille oli tehty pöytä. Kun muutimme uudelleen vanhaan kotiin, ei ollut sireenimajaa eikä suihkukaivoakaan.

Sisarukset Paavo ja Kirsti Helle Toimelan pihalla 1920-luvun lopulla   Alina sylissään Kirsti Helle Toimelan portailla.

Muutimme siinä talossa vielä kerran, nyt alakerran pienempään asuntoon. Myöhemmin, kun olin jo muuttanut kotoa pois, hätäilin, kun siinä talossa oli pärekatto. Pelkäsin, että se kesäkuumalla syttyy kipinästä palamaan. Äiti sanoi: "Älä sää sitä sure, mull´ on vakuutus, ja mää menen vaikka ikkunast` ulos".

Toimela oli äidille rakas paikka. Sinne hän aina ikävöi ollessaan tervehtimässä nuorimman tyttären perhettä Savonlinnassa tai Lappeenrannassa. Niin myös viimeisellä käynnillä keväällä 1957, kun sanoi, että on ehdittävä kotiin ennen kuin omenapuut lakkaavat kukkimasta.

Tässä talossa Alina Helle nukahti viimeiseen uneensa 20.6.1958.