Matapupu    Siltamäki-Suutarila    Elinkeinoelämä    Kauppapuutarhat 


MAINI JA SULO RIMPIN TILA

Kuva 1: Ahtela-tila, päärakennus on vanhojen lehtipuiden ja puutarhan ympäröimänä. Oikealla on naapurin, Virtasen tilan navetta. Taustalla Yrttimaantie. Kuvan ulkopuolella vasemmassa suunnassa on Korsipolku. 

Ahtela-tila on erotettu Betas-tilan maista. Emil "Eemeli" Rikhard ja Tyyne Johanna (o.s. Helle) Ahti ostivat tilan v. 1924 ruotsinkieliseltä perheeltä, joka muutti Espooseen. Emil viljeli tilaa vuoteen 1951. Tilan kokonaispinta-ala oli 1,00 ha, josta kaikki puutarhaa. 
Tilan maat myytiin v. 1984 ja rakennettiin pienkerrostaloalueeksi. 
 

Kuva 2 yllä: miehiä peltotyössä. 

Kuva 3 oik.: Emil ja Tyyne Ahti
 

Vuonna 1959 rakennettu lekasoratiili- ja lautarakenteinen päärakennus on vielä jäljellä. Rimpien aikaan siinä oli seitsemän asuinhuonetta kaikin mukavuuksin sekä kellarit ja autotalli. Sementtinen talousrakennus oli vuodelta 1947 ja siinä ovat autotalli, jäähdyttämö, verstas ja sauna. 

Tytär Maini Tellervo avioitui Sulo Robert Rimpin kanssa. Sulo viljeli ensin purjoa Tapanilassa, mutta v. 1951 Rimpit aloittivat vuokraviljelijöinä Ahtela-tilalla. Vuonna 1953 tila siirtyi Mainille. 

Tilalla oli 5 kasvihuonetta, joiden lasinalainen pinta-ala oli 1925 m2. Rajuilma tuhosi kasvihuoneiden ikkunat vuonna 1956. 

Kuva 4: Leila, Tyyne, Maini ja Emil Ahti sipuli tai porkkanamaalla v. 1947. Samana vuonna  tehtiin Leilan kapiot itse, kasvatettiin pellavat ja kudottiin kankaiksi. Sota-ajan jälkeen ei saanut lakanakangasta

Kasvihuoneissa viljeltiin neilikoita ja ruusuja.  Rimpit olivat turveviljelyn uranuurtaja Suomessa ja koko maailmassa. He olivat mukana prof. Puustjärven  turveviljely- tutkimuksessa v. 1960. Maini on kertonut miten raskasta turpeen valmistus oli tuohon aikaan kun turve tehtiin itse. Tarvikkeet tuotiin Kihniöstä ja sekotettiin käsipelillä 6 kertaa. Turveviljelyä kävivät ihmettelemässä mm. kiinalaiset, venäläiset ja useat eduskunnan jäsenet. 

Tilalla ei ollut karjaa. Maatalouskoneisiin kuuluu traktori työkoneineen. Tilalla oli töissä tyttöjä Pohjanmaalta. 
 

Kuva 5: Maini Rimpi ruusuhuoneessa

Kuva 6: Näkymä neilikkahuoneesta. Neilikat tuettiin riviin.

Maini Rimpi oli Suur-Helsingin Osakepankin Tapanilan konttoritoimikunnan luottamusmies. (Lähdekirjassa lukee virheellisesti Suur-Helsingin Osuusmeijeri, Tapanilassa ei ole koskaan ollut meijeriä)

Sulo Rimpi oli Helsingin Puutarhatuottajain perustajajäsen ja johtokunnan jäsen sekä kauppapuutarhaliiton Uudenmaan piiritoimikunnan jäsen. 
 

 

Kuva 7: Sulo Rimpi tomaatteja sitomassa.

 


 

Web-toteutus Liisa Nordman