Matapupu    Siltamäki-Suutarila   Talot ja tilat    Kauppapuutarhat  

GUSTAV JA RANGHILD 
REDLININ TILA

Kuva 1: Tilan päärakennus 1950-luvulla.

Viljelystilan perustivat Gustav Adolf Redlin (1888-1977) ja vaimonsa Ranghild Emilia (1893-1961). Tila sijaitsi Töyrynummentiellä (ent. Pohjankylä/Pohjoinen tie). 

Tilan mailla on nyt Töyrynummen ala-aste ja pientaloasutusta. Entinen päärakennus on vielä paikallaan ja talousrakennus on asukaspuisto Kesannon käytössä. 

Tila (Åsmos 139-140) on v. 1920 lohkottu Åsmus-tilan maista, edellinen omistaja oli Meriluoto, joka myös oli puutarhuri. Gustav Redlin perusti tilan vuonna 1924 ja isännöi sitä vuoteen 1965. Poika Paul jatkoi tilan hoitoa siihen asti kunnes tila myytiin Helsingin kaupungille. 
Kokonaispinta-ala oli 2,00 ha, josta peltoa 1,00 ha ja 1,00 ha puutarhaa. Vieläkin paikalla olevassa v. 1923 hirrestä rakennetussa päärakennuksessa oli keskuslämmitys, kaikki mukavuudet, kuusi huonetta ja kellari. 
Tilalla oli kuusi kasvihuonetta, lasinalainen pinta-ala oli 1800 m2. Kasvihuoneissa oli keskuslämmitys ja niissä viljeltiin etupäässä ruusuja. Redlinillä oli ongelmia kasteluveden kanssa ja hän osti tien toiselta puolelta hiekkakuopan vierestä tontin. Sieltä hän ajoi tervatuilla hevoskärryillä vettä eläimilleen ja viljelyksilleen. 
Talousrakennus on vuodelta 1938. Siina oli navetta, talli, pakkaushuone, kylmähuone, sauna ja autotalli. 

Kuva 2: Tila v. 1957. Etualalla keskellä talousrakennus, kasvihuoneet ja päärakennus. Kuvan halki kulkee Töyrynummentie, taaempana Yläkaskentie ja siitä erkaneva Yläkaskenkuja.
Vasemmalla on Anselm ja Vilhelmina "Mimmi" Rosvallin tilan maita ja talo. Keskellä puiden siimeksessä Sirkka-Liisa (o.s. Palenius)  ja Matti Paasosen talo ja tilan kasvihuoneet, sekä laaja pelto, jossa kasvoi raparperiä. Oikealla Walter Skogbergin tilan päärakennus ja viljelysmaata.

Kuva 3: Äiti Ranghild, vas. Elna, oik. Greta ja sylissä Paul, 1930-luku
Kuva 4: vas. Gustav Redlin, oik. Redlinin kasvihuoneet 1950-luvulla. Kuvattu Kytöpolun risteyksen suunnasta. 
Redlinillä oli haravakone, puimakone ja vinssi. Rimpit Yrttimaantieltä lainasivat koneita ja olivat vastatyöksi Redlinillä  perunannostossa.

Kuva 5: Gustav Redlinin  tilan päärakennus, kasvihuoneet ja pannuhuone Lapilan tilan suunnasta 1950-luvulla.
Keskellä Walter Skogbergin tilan maata. Maalle rakennettiin myöhemmin pojalle Leifille talo. Tie  on tähän aikaan kapea hiekkatie,  joka keväisin murtui reunoistaan ja halkeili keskeltä. 

Kuva 6: Kasvihuoneet on purettu ja pannuhuone odottaa purkua. Tie siirretään kulkemaan lähempää vasemmalla olevaa Paasosen taloa ja paikalle nousevat Töyrynummen ala-aste ja päiväkoti Kaskisavu. Kuva vuodelta 1987.

Kuva 7: Redlinin tilan entinen päärakennus v. 1999

Kuva 8: Asukaspuisto Kesanto toimii tilan entisessä talousrakennuksessa. Kuvattu v. 1999 


 Lähde: Suomen pienviljelijät IV, Uusimaa, Turunmaan kustantajat, Turku

WEB-toteutus Liisa Nordman