MaTaPuPu

Kantatila
Petas

A.B. Wanda-
Parkstad -
Puistokylä OY

Gustav Ivar ja Ida Emilia Engberg

Manne Wardin hankkima maa

Manne Ward I-osa

Kasvihuoneen kummitus I

Kasvihuoneen kummitus II

Manne Ward II-osa

Pohjankylän asutusalue Oy

Paalutetut tontit v. 1955 ja
selvät tontti-
kaupat v. 1957

Asunto oy Säästötapanila

Toteutu-
mattomia 
tiesuunni-
telmia:
Vaardintie
Dispo 2000/1
Dispo 2000/4A

Himmelipuisto

Himmelitien Himmelipolun Korsitie 1:n asukkaat:
Tonttikartta
 

  Siltamäki-Suutarila
Liisa Nordman:
Puutarhuri Manne Ward
I-osa

Yrttimaantie


 

Pirjo, äiti Anja ja Allan Wilkman. Himmelitien alku on heidän takanaan poikkisuunnassa. Yrttimaantie ja Manne Wardin tilan kasvihuoneet (tässä näkyy neilikkahuone) ovat oikealla. Kuvassa taustalla on (Yrttimaantien varrella) pitkä rakennus, jonka oikeassa päädyssä on talli, keskellä hevoshoitajan asunto ja vasemmassa päädyssä navetta. Savupiipullinen rakennus on tallirakennuksen etualalla oleva sauna. Varsinainen asuinrakennus, punainen talo, jää kuvan ulkopuolelle vasempaan yläkulmaan.
Kuvattu Wilkmanin tontin laidalta Yrttimaantien ja Himmelitien kulmasta. Vasemmalle tontille (lyhtypylvään taakse) tuli 1970-luvulla liikerakennus, jossa toimi  mm. Ravintola Tivoli (vuonna 2002).

Tapaninkylän Petas-tila, kantatila nro 9

Manne Wardin omistamasta maasta Yrttimaantien etelän puoleinen osa, jolla asuinrakennus, ulkorakennukset ja kasvihuoneet olivat, on erotettu Petas-kantatilasta, jonka päärakennus oli Oulunkylässä. 
Nämä Petas-tilan maat lienevät olleet asumattomia siihen saakka kunnes Gustav Ivar ja Ingeborg Ida Emilia Engberg ostivat maat A.B. Wanda Parkstad - Puistokylä OY:ltä ja perustivat viljelystilansa vuonna 1910. 
Wardin Yrttimaantien pohjoispuoleiset maat on lohkottu Åsmus-kantatilasta. 

Gustav Ivar ja Ingeborg Ida Emilia Engberg

Puutarhurimestari Gustav Ivar ja vaimonsa Ingeborg Ida Emilia Engberg myivät 20.6.1931 tilan Å132 RN:o 5:56 puutarhurimestari Harald Teodor Emanuel ja Tyra Ingeborg Maria Wardille hintaan 800.000 markkaa. 
Tilan on eritelty sisältävän seuraavat Petas-ja Åsmus-tiloista erotetut tontit:
P 133 RN:o 9:18 näkyy kartassa vuosilta 1927-1929
P 134 RN:o 9:19 näkyy kartassa vuosilta 1927-1929
Å 132 RN:o 5:60 näkyy kartassa vuosilta 1927-1929
Å 132 a RN:o 5:61 näkyy kartassa vuosilta 1927-1929 
Å 132 b RN:o 5:62 näkyy kartassa vuosilta 1927-1929
Å 133 RN:o 5:55 pieni maa-ala Yrttimaantien reunassa, ei erotu kartassa.
 
Engbergin (myöh. Wardin) puutarha on tonteilla 9:18 ja 9:19, punainen talo näkyy pisteenä y-kirjaimen yläpuolella Yrttimaantien eteläpuolella.

Himmelitien puoleinen osa tontista on numeroilla 5:62 ja 5:60.

Naapurin Ahtela-tontti on numerolla 9:20. Sen ostivat vuonna 1924 Emil Rikhard ja Tyyne Johanna Ahti eräältä ruotsinkieliseltä perheeltä, jonka nimi ei vielä ole tiedossa.


Kartta on vuosilta 1927-29.

KARTTA TOIMII LINKKINÄ SUURENNOKSEEN


Ward-suku


Suvun nimenä Ward tunnetaan Ruotsissa jo 1600-luvulta lähtien. Ensimmäiseksi suvun henkilöksi tiedetään "Julita gård, utanför Katrineholm, Öljaren, Sörmland" sijainneen aatelistilan omistajan, paroni Palbitzkin taloudenhoitajalle syntynyt poika, joka sai sotilasnimekseen Ward. 

Manne Wardin vanhemmat

Mannen äiti oli nimeltään Josefina ja isä oli Carl Teodor, tunnetumpi nimellä C.T. Ward. Hän oli syntynyt Ruotsissa Västermon seurakunnassa vuonna 1867. Hän oli suorittanut Tukholmassa puutarhakoulun ja ollut siellä opettajanakin. Hänet kutsuttiin Helsinkiin Finska Trädgårdsföreningen´in puutarhakouluun johtajaksi. Koulun päätettyä toimintansa hän perusti oman kauppapuutarhansa Carlsron Haagaan.  Veli Daniel "Dan" tuli perässä Suomeen oppilaaksi tähän Suomen Puutarhayhdistyksen puutarhakouluun. 
Dan perusti sittemmin tunnetuksi tulleen Dan Wardin kukkakaupan. 
 

Sisarukset Svea (synt. 1909), Elisabeth (synt. 1907) ja Manne (synt. 1902) Ward. 
Kuvaaja: Atelier Regina, Länsi Ranta 14, Helsinki

Kuva oikealla: Manne Ward (synt. 27.3.1902). 
Kuvaaja: Jakob Ljungqvist, Aleksanterinkatu 19, H:ki


Manne Ward

Harald Teodor Emanuel Ward oli Helsingissä  27.3.1902 syntynyt Ruotsin kansalainen. Hän vietti lapsuus- ja nuoruus-
vuotensa Haagassa. Emanuel käytti itsestään Manne-nimeä, jopa sotilaspassissakin on nimenä Manne Ward. Hän suoritti asepalveluksensa Ruotsin kuninkaallisen ilmavoimien insinööri joukkueessa ylikersanttina. Hän työskentelikin jonkin aikaa Ruotsin lennostossa. Hän ei ollut lentäjä, vaikka sellaistakin tietoa kerrotaan. Suomen sodassa hän oli Ruotsin vapaaehtoispataljoonassa Märkäjärvellä autonkuljettajana.

Manne Ward nuorena miehenä koiransa kanssa. Kalastus, metsästys ja metsässä kulkeminen olivat hänelle tärkeitä vapaa-ajan viettotapoja.

Manne Ward oikealla asepalvelusaikaisessa kuvassa. 

Elsa (Elsie) Lindgren ja Tyra Lindberg 

Manne avioitui 13.7.1929 Elsa Maria Lindgren´in (synt. 19.7.1911) kanssa ja heille syntyi poika Torbjörn Yngve 18.6.1930. Elsa kuoli 20.2.1931 vauvan ollessa alle vuoden ikäinen. 
Toisen kerran Manne avioitui 24.5.1931 Tyra Ingeborg Maria Lindberg´in (synt. 5.1.1904 Turussa) kanssa. Nuoripari asui C.T. Wardin tilalla, josta he sitten lyhyen ajan kuluttua muuttivat puutarhurimestari Gustav Ivar Engbergiltä hankkimalleen puutarhatilalle Yrttimaantien varteen
Talonkirjan mukaan osoite oli Yrttimaantie 41 A. 

Tyra Ingeborg Maria Ward o.s. Lindberg vuonna 1959.

Kerttu Palenius kertoo: "1930-luvulla Tyra Wardilla oli jo isoja koiria. Kun yhden koiran korvat oli kipeänä Wardin rouva piti koiralla baskeria päässä. Yksi koirista haudattiin Himmelitien tontin laidalle metsikköön ja haudalla pidettiin aina kauniita kasvihuoneista tuotuja kukkia. Me kylän tytöt kävimme usein hautaa ihailemassa. Kerran sitten "ukko Ward" oli haudalla ja huusi meille lapsille ruotsiksi, että mitä te täällä teette. Me pelästyimme ihan kamalasti ja juoksimme karkuun. Eikä me oltu pahanteossa, hautapaikka oli aina niin kaunis." 

Leo ja Sirkku Iskaniuksen tehdessä remonttia Himmelitie 21:n talossa vuonna 1999 sieltä löytyi tilikirja 1930-luvulta. Sen mukaan puutarhalle oli ostettu Ford auto. Tilalla oli hevonen ja hevostenhoitaja olivat vielä 1950-luvun lopulle saakka. 

Manne ja Tyra eivät lisärakentaneet taloa vaan todennäköisesti kunnostivat sitä sisältä ja ulkoa. Ulkorakennusta laajennettiin ja uudet kasvihuoneet rakennettiin. Mannella oli selvä päämäärä: hän perustaisi oman kukkapuutarhan. 

Ethel Amanda Sandberg

Avioliitto Tyran kanssa oli lapseton ja päättyi eroon 23.5.1954. 
Tyra sai jaossa talon ja ulkorakennusten paikan ja Mannelle jäi tilasta puutarhan puoli. Himmelitien alue jäi Mannen omistukseen. 
Tyra jäi asumaan Yrttimaantien punaiseen taloon. Olemukseltaan hän oli pienikokoinen ja hän piti kahta tanskandogi-koiraa. Koirat olivat piha-alueella vapaina, mutta Tyra-rouva kävi niiden kanssa myös kävelyllä. Tyra kuoli vuonna 1964, häntä kävi viimeisenä syksynä hoitamassa Himmelitieltä Hilja Rinkinen.

Mannen Espoon puutarhalle tuli puutarhuriksi Kirkkonummella 28.8.1917 syntynyt Ethel Amanda Sandberg, joka siirtyi sieltä Yrttimaantielle. 

Manne Ward ja Ethel vihittiin 27.7.1954. He perustivat kotinsa Yrttimaantien pohjoispuolella, tilan laidalla olleeseen taloon, joka edelleenkin on paikalla osoitteessa
Himmelitie 21. Heille syntyi tytär Gun Inger Siv.

 

Ethel Amanda Ward o.s. Sandberg, synt. 28.8.1917

Manne Ward 27.3.1902 - 27.2.1965

Kasvihuoneiden viereen rakennettiin viileä sipulihuone kukkasipuleille 1950-luvun puolivälin paikkeilla. Manne ja Ethel rakennustyömaalla. 

Kasvihuoneet ja viljelykset: 
Norrby trädgård Manne Ward

Joku Himmelitien asukkaista muisteli tietävänsä, että Manne Wardin kasvihuoneet olivat Helsingin suurimmat. Näin olikin kun puhutaan yksittäisen kasvihuoneen lasinalaisesta pinta-alasta. Lasinalainen pinta-ala yhteenlaskien ja määrällisesti Suomen suurimmat kasvihuoneet olivat tuolloin Mannen isällä C. T. Wardilla.
Wardin kasvihuoneet olivat Yrttimaantien eteläpuolella. Aluksi kasvihuoneita oli kaksi, kolmas rakennettiin myöhemmin. Yhdessä ne muodostivat  T-kirjaimen. Kasvihuoneet olivat pitkät ja korkeat ja niissä oli sisällä lavoja useassa kerroksessa. Ruusuille oli oma kasvihuoneensa, samoin neilikoille. Kolmannessa huoneessa kasvatettiin sekalaista kukkaa. Kasvihuoneiden välissä oli pannuhuone, jonka piippu piirtyi korkealle taivaalle. Lisäksi olivat pakkaustilat ja puusepänverstas, jossa taimilaatikot ym. kuljetukseen ja kasvatukseen liittyvät tarvikkeet nikkaroitiin. Huoltorakennukseen mahtui auto kukkien pakkausta varten. 
Puutarhan virallinen nimi oli Norrby trädgård Manne Ward. Suomeksi Pohjankylän puutarha Manne Ward.
 

Itäsuunnan pikkuhuoneeksi nimetty kasvihuone. Perällä seisomassa Manne Ward. Pikkuhuoneen päässä oli vasemmalla työnjohtaja Blomfeldin asuintila.

Helena Huhta-aho muistelee: "Olimme vuonna 1960 tai -61 sisareni Irman kanssa yhtäaikaa tilalla aputyttöinä. Ainakin perkasimme kasvimaita, koulimme, istutimme ja laitoimme taimia purkkeihin. Kasvihuoneessa oli kukkia monessa kerroksessa, kerrokset oli lautarakenteisia. Pistokkaat ja taimiruukut oli ylhäällä. Viinirypäleitä kasvoi ylös asti. Himmelitien puolella pellolla oli avomaankukkia mm. kuivakukkia. Ward möi pääasiassa leikkokukkia.
Kasvihuoneen päässä oli työnjohtaja Bertil "Bele" Blomfeldin asunto. Me tytöt kutsuimme häntä "Mönsöksi". Hänen asuntonsa sisäänkäynnin ovipieleen oli vierekkäisiin nauloihin laitettu roikkumaan sairaalan virtsa-ankka ja lenkkimakkara. Blomfeldillä oli paljon kultahampaita suussaan, hän oli silloin n. 50-vuotias. 

Samana kesänä töissä oli myös iloluontoinen nainen joka lauleli yhtenään Kesäillan valssia. Sitten oli vielä joku vähän vaativampi nainen ja pieni mies nimeltään Lindgren, muita ei sinä kesänä ollut. Ward ei käynyt kasvihuoneilla vaan "Mönsö" oli koko ajan paikalla. Palkka ei ollut mitään ihmeellistä. Muistaisin, että perkaamisesta maksettiin 20 penniä metriltä. Farkut alkoi tulla muotiin ja kesäpalkalla sai ostettua farkut ja uimapuvun." 

Gun Ward kertoo: "Kasvihuoneissa kasvatettiin mm. viinirypäleitä, persikoita, liljoja, amaryllyksiä ja ruusuja, neilikoita, chrysanteemeja, calloja, paljon kokeiluluonteisia uusia kasveja ja sipulikukkia ym. Persikkaa kasvatettiin myös myyntiin. Ne olivat niin isoja, että vain kolme mahtui kiloon. Niistä tienasikin jotain, koska ne olivat silloin harvinaisia. Taimet oli tuotu jostain ulkomailta, ne olivat kasvaneet tuottoisiksi puiksi. Viinirypäleitä kasvatettiin myös myyntiin."

Avolavoissa kasvatettiin lisäksi mm. orvokkeja ja pelloilla mm. astereita, lemmikkejä ja kuivakukkia. Ward kasvatti myös syreenin taimia.

Manne Wardilla oli lisäksi Espoossa pitkään puutarha. Manne oli 1940-luvulla sairastunut diabetekseen ja pian avioiduttuaan Ethelin kanssa Ethel hankki itselleen ajokortin ja otti hoitaakseen kukkien myynnin Kauppatorilla. 
Mannen kuoleman jälkeen Ethelillä perusti omia kukkakioskeja Malmille, Pihlajamäkeen ja Pukinmäkeen. Hänellä oli myös kukkakauppa Vilhonvuorenkadulla, Vilhonvuoren Kukka. 

Puutarhuri Albert Ikonen 

Manne Ward oli 1960-luvulla sairautensa takia enemmänkin "johtaja" kuin viljelijä. 
Albert Ikonen muutti perheineen Tapanilaan vuonna 1961. Ikonen oli tilan viimeinen palkattu puutarhuri.
Kristiina Ikonen kertoo: "Isä oli jo ennen vuotta 1961 Wardin puutarhassa työssä. Asuimme silloin kauempana ja Ward olisi ostanut isälle auton työmatkoja varten, mutta isä ei siihen suostunut. Ward hankki isälle työsuhdeasunnoksi Yrttimaantien ja Vallesmannintien kulmassa sijainneesta talosta huoneiston. Siinä asui muitakin puutarhan työntekijöitä. 
Vähän myöhemmin Ward osti työntekijöille työsuhdeasunnoksi talon Kesantotie 8:sta, jonne mekin sitten muutimme. Tie talolle kulki ennen toista kautta, mutta se katkaistiin ja sitten kuljettiin Kesantotieltä pientä polkutietä pitkin. Talo oli mansardikattoinen iso puutalo. Ethel Ward myi talon pois Manne Wardin kuoleman jälkeen.
Isä ei halunnut, että lapset juoksevat puutarhalla, mutta Ward oli aina meille ystävällinen. Kerrankin Ward antoi minulle rahaa, että voisin käydä Olkitien Elannosta ostamassa jäätelöt työntekijöille, itselleni ja mukanani olleille lapsille. Ward antoi työntekijöilleen suuren arvon ja jouluna työntekijät saivat joululahjoja.
Kasvihuoneet olivat isot ja korkeat. Muistan, että ulkona kasvatettiin orvokkeja.
Työntekijöistä muistan nimeltä vain Petterssonin ja Reino Pellin."

Manne Ward osti Kesantotie 8:sta "Björkebo" talon. Reino Pelli asui talon yläkerrassa samaan aikaan kuin Albert Ikosen perhekin. 
 

Manne Ward viinirypäleitä poimimassa.

Kummitus

Yleisesti tiedettiin ja uskottiin, että Wardin kasvihuoneissa kummitteli. Kummitus oli Mannen toisen vaimon, Tyran, keuhkotautiin kuollut isä, Thor, josta käytettiin nimeä Tuure-pappa. Hän oli eläkkeelle jäätyään jonkin aikaa hoitanut kasvihuoneilla lämmityksen, jota hän nyt kummituksenakin hoiti knallihattu päässään. Vaikka hän oli ystävällismielinen saattoivat yllättävät ovien avautumiset pelästyttää työntekijöitä. 

Gun Ward kertoo: "Kasvihuoneiden päässä oli asuntoja. Kerran työntekijäksi tuli ummikko suomenkielinen mies, jolle annettiin asunnoksi sieltä huone. Hän taisi olla Pertti Immonen, joka tuli Lappeenrannasta ja oli Kuopiossa kirjoilla. Hänelle ei oltu huomattu kertoa kummituksesta. Työntekijät olivat meillä ruoassa ja eräänä aamulla mies kertoi kuinka kasvihuoneessa oli hänen kotiin tullessaan ollut mies taskulampun kanssa ja sanonut: "Kom in bara", ja kohta sen sanottuaan kadonnut ilmaan. Työntekijä lähti puutarhalta lyhyen työsuhteen jälkeen ilman irtisanomisaikaa kuultuaan kummituksesta." 

Kasvihuoneiden lämmityshuone, jossa "Tuure-pappa"- kummitukseen saattoi törmätä.

Kummitus oli niin kiinnostava, että vuonna 1952 sekä Seura että Uusi Kuvalehti julkaisivat siitä laajat artikkelit.

Kummitus katosi kasvihuoneiden purkamisen myötä, sillä ne Korsitie 1:n asukkaat joita olen tavannut, eivät yhtä lukuun ottamatta siitä tienneet. Kukaan heistä ei ollut kummitusta pihoillaan tavannut, eikä yhtiössä liiku huhuja, että se olisi kotiutunut lämmityskeskukseen.

Huutokauppa
Kun Ward sairautensa takia lopetti puutarhan pidon, hän piti huutokaupan. Hän myi kaikki taimet sekä kaiken viljelykseen liittyvän. 
Kerttu Palenius kertoo: "Gustav Redlin osti useita syreenin taimia, jotka vieläkin kukoistavat Töyrynummen ala-asteen viereisellä tontilla - Kesantotien navetan piha-alueella."

Puutarhan ja talon myynti
Manne Ward aloitti vuonna 1955 Himmelitien puoleisten tonttien myynnin. Myyntiä varten perustettiin Pohjankylän asutusalue Oy-niminen yhtiö.

Manne ja Tyra Wardin eroa seuranneessa maiden jaossa Yrttimaantien tontin erotetut osat yhdistyivät jälleen kun Ruotsiin muuttanut poika Torbjörn Yngve ja toisen vaimon Tyran (kuollut 13.11.1964) sisar Margareta Gunborg Svea Wilquin´in muodostama perikunta myivät osuutensa ja Manne Ward myi puutarhan osuuden varatuomari Eero Liesvirralle perustettavan asunto-osakeyhtiön lukuun. Vuosaaren rakennuttajana tunnettu Martti Ilveskorpi oli mukana hankkeessa ja maille rakennettiin Asunto-osakeyhtiö Säästötapanila ja Asunto-Oy Säästöyrtti, jotka yhdistettiin 13.3.1967. 

Jatkuu Manne ja Ethel Ward II-osa, Himmelitie 21

Jatkuu Asunto-Oy Säästötapanila, Korsitie 1 


Paluu alkuun


Lähteet:
Helsinki XVI, Tapanila 8, 9, maarekisteri
Helsinki University Central Hospital: Carl Teodor Wardin sukuselvitys 
Lainhuutokortit 17.1.1966, 22.11.1965 ja 22.5.1968 
Maunu Harmo: Oulunkylä vihreä idylli, Oulunkylä-Seura ry, Forssa, 1987
Yrttimaantie 41 A talonkirja
Virkatodistus 15.10.1959
Haastattelut: Gun Ward, Kerttu Palenius, Kristiina Ikonen ja Helena Huhta-aho
Kuvat: Tyra Ward ja kummitus-kuvat Seura nro 5, 1959, kuvaaja Kaaleppi (Seura-lehden luvalla), Helmer Wilkman ja Gun Ward
Web-toteutus: Liisa Nordman, 2001