Matapupu    Siltamäki-Suutarila   Talot ja tilat    Kauppapuutarhat

 

VILJO JA LEMPI HALMEEN TILA


Kuva 1: tilan päärakennus vasemmalla ja talousrakennukset sekä kasvihuoneet oikealla. Kuvan oikealla  puolella kasvihuoneiden sivuitse kulkee (ent. Puutarhatie, Yrttimaantie) nyk. Vanha Yrttimaantie. Naapurina kuvan ylälaidassa oli Olga Anderssonin kauppa ja tila.


Viljo Halme (s. 1908) tuli NY-209-212 tilan isännäksi vuonna 1935. Emännyyttä hoiti vaimo Lempi o.s. Krusberg (s. 1909). Tila sijaitsi Vanhalla Yrttimaantiellä nykyisen Kirvelikujan alueella. 
Tila oli erotettu kantatila Nybunnas 209-210-tilasta. Perustajana ja isäntänä oli Viljon isä Otto Halme vuoteen 1935. 
Tilan kokonaispinta-ala oli 1,5 ha, josta 0,75 ha peltoa ja 75 aaria puutarhaa. Maa oli enimmäkseen savimultamaata. Maat on myyty v. 1988 ja alueelle on rakennettu pientaloja.

 

Kuva 2:  Puutarhan ympäröimä tilan päärakennus oli lautarakenteinen ja rakennettu v. 1937. Kaikki tilan rakennukset olivat Viljo Halmeen toimesta rakennetut.  Kuva vuodelta 1957

Kuva 3:  Päärakennuksessa oli seitsemän asuinhuonetta varustettuna kaikilla muka- vuuksilla. Siinä sijaitsivat myös kellarit. Kuva salista v. 1957.

Kuva 4:  Sisäpihalla sijaitsi kalkkitiilinen karjarakennus, joka oli rakennettu v. 1953. Siinä oli navetta, talli, sauna ja autotallit. Tilalla oli 2 hevosta, lehmiä, sikoja ja lampaita. Apuna oli myös palkollisia. Kuvan editse kulki silloinen Yrttimaantie. Kuva vuodelta 1957


Viljo ajoi jo 15-vuotiaasta hevosella tilan tuotteita Hietalahden torille. Auto hankittiin 1928, se oli vuoden -27 mallinen kuorma-auto.

Kuva 5:  Vasemmalla tilan talousrakennus, josta oli liuska suoraan Yrttimaantielle. 
Oikealla päärakennus. 


Tilalla viljeltiin persiljaa, ruohosipulia, kurkkua, kaikkia vihanneksia, tomaattia ja salaattia. Vuoroviljelynä vielä syksyllä laitettiin salaattia, kun se kasvoi nopeasti. 
Viljo Halme erikoistui meiramin viljelyyn, hän oli pääkaupunkiseudun suurin meiramin viljelijä. Meiramia myytiin mm. Hakaniemen hallissa, Kauppahallissa, Vaasan hallissa ja Yleisradion ruokalaan. 
Tilalla viljeltiin myös pääkaupunkiseudulla harvinaista melonia ja sokerijuurikasta. 
Viljo palkittiin useamman kerran Turengin Sokeritehdas Oy:n kunniakirjalla sokerijuurikkaan viljelyskilpailuissa. Äitienpäiväksi olivat myynnissä ruusut ja krysanteemit. 
Maatalouskoneina käytettiin traktoria työkoneineen ja 2 puutarhajyrsintä. 


Kuva 6:  Tilalla oli neljä kasvihuonetta, joiden lasinalainen pinta-ala oli 600 m2.  Niissä viljeltiin mm. salaattia, tomaattia ja kurkkua. 

Kuva 7:  Tila kuvattuna Tapaninkyläntien suunnasta v. 1957


Viljon äiti kuoli v. 1935 96-vuotiaana. Viljo on itsekin pitkäikäinen, v. 2000 hän täyttää 92-vuotias.


Alue nykyään:

Kuva 8:
Tilan mailla on nykyään pientaloja.
Kuva vuodelta 1994.

Kuva 9: Kirvelikujan aluetta v. 1994

Lähde: Suomen pienviljelijät IV, Uusimaa, Turunmaan Kirjakustantajat, Turku

Web-toteutus Liisa Nordman