MaTaPuPu

Kuvia: 

Suomalaisia ja saksalaisia sotilaskoneita

Sotilaita, lottia ja viestintä-
henkilöstöä


Pommilaivueen upseereita ja muutamia naisvirkailijoita 

Fliegerhorst Malmi, 
Luftflotte 5
I-osa 

Fliegerhorst Malmi, 
Luftflotte 5
II-osa 

Siviilikoneita 
ja -henkilöstöä

Kentän halli ja maisemaa

Etusivu

  Malmi
Malmin lentokenttä
sotavuosina 1939-1944 

Fliegerhorst Malmi, Luftflotte 5, I-osa
 
Saksalainen viestiyksikkö johon kuului myös sääasema "Die Wetterfrösche" ("sääsammakot"). Yksikkö työskenteli samoissa tiloissa kuin suomalaiset meteorologit. 
Kuvissa saksalaisia upseereita ja miehistöä, osa isosta yksiköstä heidän päällikkönään oli Oberleutnant Riessland.  

Malmin lentokentän suomalaisen sääaseman päällikkönä toimi arvostettu meteorologi Aili Nurminen (s. 16.7.1896). Hänet nimitettiin  Helsingin lentokentän päälentometeorologiksi 28.3.1938. Hänellä oli pettämätön "säänenä".  Huonolla, sumuisella, sateisella tai tuulisella säällä Tukholmassa ei luotettu sääraporttiin vaan sieltä soitettiin Aili Nurmiselle ja kysyttiin voiko koneen lähettää ilmaan. Jos hän sanoi, että voi, niin koneet lähetettiin matkaan ja ne tulivat turvallisesti Malmille. Samoin tehtiin myös omien siviilikoneiden kanssa. Toisaalta, jos hän kielsi lähtemästä matkaan, silloin ei kone lähtenyt. 
Aili Nurminen toimi Vaasan lentoaseman meteorologina 17.12.1939-30.4.1940 ja Porissa 22.6.1941-30.4.1942. 

Helsingin pommitusten aikana helmikuussa 1944 tuli Berliinistä täydennyksenä kovin nuoria saksalaisia hävittäjiä Messerschmitt-koneilla Helsinkiä puolustamaan.Fliegerhorst Malmi, Luftflotte 5. Pieni sotilaallinen paraati.


Vasemmalta Otto Bruch, Willi Busse, Horst Brosin.


zum Andenken andeutsche Nachrichten soldaten: Reinhold Haacke oikealla eturivissä, keskellä Pirkko Lehti, Peter Schlurscheid vasemmalla edessä ja ylivääpeli Fritz Rieke oikealla seisomassa.  


Oikealla luutnantti Walter Fox,  keskellä tunnistamaton luutnantti, vasemmalla yksi saksalaisista meteorologeista.Kuvassa vasemmalla Otto Bruch, viestinvälittäjä Ann-Marie Bränn, takanaan Peter Schlurscheid, Willi Busse ja oikealla tunnistamaton suomalainen sotilas.Kentän asuinparakin edessä keskellä Pirkko Lehti.Vasemmalla tunnistamaton, keskellä Otto Bruch ja Peter Schlurscheid nokkaunilla kesken kaapelinvetoja.Muonatauko.

zum Andenken andeutsche Nachrichten soldaten: 
Reinhold Haacke oikealla
Fritz Rieke tuolilla. Toinen vasemmalta Peter Schlurscheid.1941. Saksan armeijan autossa kuvattuna vasemmalta Pirkko Lehti, Horst Brosin, Kerttu Koskinen ja Peter Schlurscheid. Autolla kuljetettiin kenraaleita Helsinkiin.Leutnant Walter Fox Am Flughafen 19. juli 1941.


Sommaren 1942 på landsvägen utanför flygfältet. Willi Busse, Peter Schlurscheid och Reinhold Haacke, samt 2 unga civila damer. 

Haastattelu ja kuvat: Anne-Marie Hedlund
Lähde: Ilmatieteen laitos
Web-toteutus: Liisa Nordman, 2003