Kansalaismuisti Päivitetty 9.1.2008

Linkkilista
Helsingin ja lähiympäristön virtuaalihistoriaa

Tällä sivulla esitellään verkosta löytyviä Helsingin ja lähiympäristön sivustoja, joissa käsitellään alueen historiaa. Sivustot  ovat muiden tahojen kuin Kansalaismuisti-projektin  tuottamia ja ylläpitämiä.

Santahaminan historia, osa II, Jarmo Nieminen Maapuolustuskorkeakoulu 1/2007, s. 23-31.
Tässä artikkelissa kerrotaan Santahaminan hautausmaa-alueista, saaren vaiheista 1700-luvun merisodissa ja alueen siirtymisestä venäläisten sotilashallintoon. Osat 1 ja 3 tullevat verkkon kevään 2008 aikana.
Maanpuolustuskorkeakoulun lehti julkaisee artikkelisarjan Santahaminan sotilassaaren
historiasta. Kirjoittajana on Jarmo Nieminen, everstiluutnantti, Sotahistorian laitoksen johtaja. Hän on harrastuksenaan selvittänyt usean Santahamina vuoden ajan Helsingin saariston historiaa. Nieminen toimii alueen kotiseutuyhdistyksen, Santahaminaseura ry:n, puheenjohtajana.


KREPOST SVEABORG  -  Helsingin maa- ja merilinnoitus ensimmäisen maailmansodan aikana
John Lagerstedtin ja Markku Saaren laatimilla sivuilla esitellään Helsinkiin ensimmäisen maailmansodan aikana rakennettua maa- ja merilinnoitusta. Sivuilla esitellään aluksi "Linnoitus lyhyesti" tiivistelmä. Linnoituksen historiaan, rakentamiseen ja käytyihin taisteluihin sekä linnoituksen nykyiseen tilaan voi tutustua linkistä "Historia ja nykypäivä". Maa- ja meririntaman linnoituslaitteiden rakenteiden esittelyyn pääset linkistä "Linnoituslaitteet". "Uutta tietoa" sivuilla on listattu sellaisia kohteita tai rakenteita, joita ei aikaisemmissa Helsingin maa- ja merilinnoitusta käsitelleissä julkaisuissa ole esitetty. "Kartat" linkin alta löytyy zoomattavat kartat Helsingin maa- ja merilinnoituksesta ja rannikkolinnakkeista sekä muita tekstin yhteydessä esitettyjä karttoja.  Kohdassa "Retkiohjeet" on esitelty kolme retkeilyyn sopivaa, opastuksella varustettua kohdetta. "Info" kohdasta löytyvät sivuston käyttöohjeet, yhteystiedot ja sivukartta (sisällysluettelo). Todella hyvin tehty ja ylläpidetty sivusto.


VENÄLÄISTEN RAKENTAMAT ENSIMMÄISEN MAAILMANSODAN AIKAISET MAALINNOITUKSET ITÄ-HELSINGISSÄ  
on Laajasalon lukion oppilaiden Eija-Leena Laihon ja Tea Silanderin upeasti toteuttama projekti, jossa on tekstiä, karttoja ja kuvia sekä tietovisa.
- sivu näyttää kadonneen verkosta (16.11.2006). Yritän kysellä sen kohtalosta.


KUKA KAIVOI VALLIHAUDAT
Ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoituslaitteet Espoossa. Espoon kaupunginmuseon verkkonäyttely. Museolla on myös monta muuta kiinnostavaa verkkonäyttelyä


GEOLOGINEN KOTISEUTUPOLKU ITÄ-HELSINKIIN
Helsingissä on lukuisia luontopolkuja ja pyöräilyreittejä, joiden läheisyydessä sijaitsee monia kallioperään ja maaperään liittyviä tutustumisen arvoisia kohteita. Näitä ovat mm. vanhat kaivokset. Itä-Helsingissä sijainneet kaivokset olivat toiminta-aikanaan Suomen suurimpia. Jääkausi jätti jälkensä kallio- ja maaperäämme mm. hiidenkirnut, harjumuodostumat, silokalliot, sekä siirtokivilohkareet. Nämä luonnon muistomerkit ovat mielenkiintoinen osa paikallishistoriamme. Tämän lisäksi on huomioitu myös muita kohteita, kuten Herttoniemestä löytynyt mammutin luu, Vartiokylän linnanvuori, sekä Helsingin nimikkokivi Helsinkiitti. Mukana ovat myös ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitukset ja alueella sijaitsevat kartanot. Runsaasti valokuvia. Hanke on osa Helsingin itäisen nuorisokeskuksen Aistit Auki -projektia.

 

STANSVIKIN KARTANOALUE - Ympäristöhistoriallinen selvitys. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisuja 2003:1. Julkaisu on pdf-muodossa kaupunkisuunnitteluviraston sivuilla.

Osa 1
, osa 2, osa 3, osa 4 ja osa 5, yhteensä 74 sivua.

- osa 1 näyttää tehneen come backin Kruunuvuoren suunnittelun yhteydessä. Yritän selvitellä muiden kohtaloa. 19.12.2012

 

VIIKIN LATOKARTANON TILAN HISTORIA. HELSINGIN KAUPUNGINSUUNNITTELUVIRASTON JULKAISUJA 2004:15  PDF-kokoteksti kuvineen

HELSINGIN KAUPUNGINMUSEON VERKKOMUSEOSSA  
on useita verkkonäyttelyitä ja verkossa selailtava tietokanta Helsingin muistomerkeistä.


HELSINGIN OLYMPIALAISET 1940  
Helsingin kaupunginarkiston kokoama verkkonäyttely peruuntuneiden olympialaisten valmisteluista.