Mannerheimintie 5 A
Uusi YO-talo, 4. kerros
00100 HELSINKI
puh/fax: 09 626 263
jrj_vso@cc.helsinki.fi

Tiedote 24.3.2006

Julkaistavissa heti

ELINA HAAVIO-MANNILA JA MARJATTA VÄÄNÄNEN VARSINAISSUOMALAISEN OSAKUNNAN KUNNIAJÄSENIKSI

100-vuotisjuhlaviikkoaan viettävä Helsingin yliopiston Varsinaissuomalainen osakunta kokoontui vuosijuhlakokoukseensa keskiviikkona 22. maaliskuuta. Kokouksessaan osakunta päätti kutsua kaksi uutta kunniajäsentä, Elina Haavio-Mannilan ja Marjatta Väänäsen. Sääntöjensä mukaan osakunta voi kutsua kunniajäsenekseen henkilön, joka huomattavalla tavalla on edistänyt osakunnan pyrintöjä tai jolle osakunta muitten erityisten ansioitten vuoksi tahtoo osoittaa kunnioitustaan. Osakunnan aiemmin valittuja kunniajäseniä ovat esimerkiksi Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim, taiteilija Akseli Gallen-Kallela ja presidentti Mauno Koivisto.

Elina Haavio-Mannila syntyi Helsingissä vuonna 1933. Hän liittyi Varsinaissuomalaiseen osakuntaan vuonna 1952, ja toimi osakunnassa muun muassa apuemäntänä ja hallituksen jäsenenä, sekä osakunnan inspehtorina vuosina 1972–78. Haavio-Mannila valmistui valtiotieteen maisteriksi 1956 ja valtiotieteen tohtoriksi vuonna 1958. Haavio-Mannila oli aikanaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ensimmäinen naisprofessori, ja hänet valittiin ensimmäisenä naisena Suomalaisen tiedeakatemian esimiehen paikalle. Haavio-Mannila on ollut myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Marjatta Väänänen syntyi Jyväskylässä vuonna 1923. Hän liittyi Varsinaissuomalaiseen osakuntaan vuonna 1943, ja toimi osakunnassa apuemäntänä ja Maininkeja-julkaisun toimittajana. Lisäksi hän on toiminut osakunnan seniorijärjestö Maunu Tavastin Killan oltermannina vuodesta 1997. Väänänen valmistui filosofian maisteriksi 1950. Väänänen on tehnyt merkittävää vaikuttamistyötä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hän on toiminut toisena opetusministerinä 1972–75, opetusministerinä 1976–77, toisena sosiaali- ja terveysministerinä 1982–83, kansanedustajana 1975–91 sekä tasavallan presidentin valitsijamiehenä 1978 ja 1982. Hän sai ministerin arvonimen vuonna 1994.

Helsingin yliopiston Varsinaissuomalainen osakunta viettää 100-vuotispäiväänsä 25.3.2006. Sadan vuoden ikä on huomattava merkkipaalu, jota on juhlistettu osakunnan nykyisen ja entisen jäsenistön voimin jo syksystä 2005 alkaen. 100-vuotisjuhlaviikkoa vietetään Helsingissä 20.–26. maaliskuuta. Vuosijuhlaviikon päätapahtumat ovat Varsinaissuomalainen ilta, akateeminen päiväjuhla ja iltajuhla.

Vuosijuhlan akateeminen päiväjuhla järjestetään Helsingin yliopiston juhlasalissa lauantaina 25.3. Vuosijuhlaesitelmän pitää europarlamentaarikko Ville Itälä. Lisäksi päiväjuhlassa kuullaan puheita ja muun muassa yliopiston rehtori Ilkka Niiniluodon tervehdys osakunnalle. Osakunnan uudet kunniajäsenet saapuvat akateemiseen päiväjuhlaan, ja he ovat juhlan jälkeen tavattavissa yliopistolla.

Varsinaissuomalaisen osakunnan tarkoituksena on toimia pääkaupunkiseudulla asuvien varsinaissuomalaisten korkeakouluopiskelijoiden yhdyssiteenä. Osakunnan toiminnassa on mukana toista sataa eri aloja opiskelevaa ylioppilasta koko maakunnasta. Osakunnan tarkoituksena on muun muassa ylläpitää ja kehittää jäsenissään harrastusta tieteellisiin, taiteellisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä pyrkiä toimimaan yhteiskunnan kehitystä edistävänä yhteisönä. Tällä hetkellä osakunnan inspehtorina toimii fysiikan professori Heimo Saarikko ja kuraattorina maatalous- ja metsätieteiden maisteri Riikka Knaapi. Osakunnan status julkisoikeudellisena yhteisönä on määritelty yliopistolaissa.

Lisätietoja

Liisa Lähteenaho, tiedotussihteeri, gsm 040 764 7276, liisa.lahteenaho(ät)helsinki.fi
Antti Asumaa, vuosijuhlamestari, gsm 040 509 6509, antti.asumaa(ät)helsinki.fi


Takaisin 100-vuotisjuhlien etusivulle

VSO 100 logo