Yleisiä ohjeita Vuosijuhliin:


Nämä ohjeet ovat tarkoitettu vuosijuhliin osallistuville vähentämään hämmennystä ja epätietoisuutta, ei suinkaan lisäämään ahdistusta. Tärkeintä on hauskanpito. Etikettiä ei ole aina pakko noudattaa, mutta tyylikäs sääntöjen rikkominen edellyttää etiketin tuntemista.

Sisältö:Pukeutuminen

Miehille:Frakki tai tumma puku

Selitys Symbiontille: Frakki on se pingviinimallinen asu, johon kuuluu mm. musta hännyksellinen takki, valkoinen paita ja valkoinen rusetti. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa, vaan kello laitetaan housujen taskuun.

Tumma puku on nimensä mukaisesti tumma, eli musta, tummanharmaa tai –sininen. Puku saa olla myös hillitysti raidallinen, muttei liituraitaa. Paita on valkoinen. Kaulaan laitetaan solmio tai solmuke, joka voi olla väriltään hillitty tai daamin asuun sointuva.

Asun kuin asun kanssa kengät ovat ohutpohjaiset mustat kiiltonahka- tai nahkakengät.

Rintakukan, eli vieheen käyttö on nykyään turhan harvinaista

Selitys Symbiontille: Tässä on etenkin kasvibiologeille oiva tilaisuus tuoda esille persoonallisuuttaan värien ja lajien valintojen kautta. Varaudu pohtimaan illan aikana vieheesi tieteellistä nimeä. Kukan varsi suojataan teipillä ja kukka kiinnitetään neulalla rintamukseen vasemmalle puolelle.

Valkoisten hansikkaiden perimmäinen tarkoitus on tanssittaessa estää naisen paljaiden olkapäiden tai selän koskettelu paljailla käsillä.

Selitys Symbiontille: Symbioosin naiset eivät yleensä kavahda pientä ihokontaktia. Jos herran käpälät ovat kovin hikoavaa sorttia, on kohteliasta vaikka pyyhkäistä ne kuivaksi omiin housuihin ennen daamiin tarttumista.Naisille:Perinteisesti naisen iltapuku määräytyy seuralaisen puvun mukaan. Frakkipukuisen herran daami pukeutuu juhlavasta materiaalista valmistettuun täyspitkään olkaimettomaan tai avokaulaiseen iltapukuun. Tummaan pukuun sonnustautuneen herran daami pukeutuu hieman vaatimattomampaan, silti täyspitkään pukuun.

Selitys Symbiontille: Älä stressaa seuralaisesi pukeutumisesta tai seuralaisen puuttumisesta, vaan pukeudu juuri niin juhlavaan mekkoon kuin haluat. Täyspitkän puvun lisäksi on sallittua pukeutua hieman lyhyempään mekkoon. Lyhyemmänkin mekon helman tulisi peittää polvet myös istuttaessa. Helman pituudesta riippumatta, tarkista aina ennen vessasta poistumista, ettei helma ole jäänyt sukkahousujen sisään.

Akateemisessa maailmassa on sallittua käyttää myös umpinaisempaa tai pitkähihaista iltapukua.

Puvun ja asusteiden väriä ei ole määritelty, vaan värivalinnoissa saa käyttää omaa harkintaa.

Kengät ovat sirot, avonaiset juhlakengät

Selitys Symbiontille: Ahdistavat korkokengät potkaistaan jaloista yleensä jatkoilla.

Olkapäät paljastavan puvun kanssa käytetään ruokaillessa pukuun sopivaa huivia, boleroa tai muuta vastaavaa. Hihattoman tai lyhythihaisen puvun kanssa käytetään pitkiä hansikkaita. Hansikkaita pidetään kädessä alkumaljan, tervehtimisen ja tanssien ajan. Ruokailun ajaksi ne riisutaan. Sormukset pidetään hansikkaiden alla, mutta rannekorut päällä.

Selitys Symbiontille: Jos juhlapaikassa on hyvin kuuma, ei kukaan katso pahalla, jos paljastat olkapääsi ruokailun aikana. Älä kuitenkaan riisu mekkoasi.

Hanskojen käytöstäkään ei kannata stressaantua. Parempi ilman kuin labrahanskoilla.

Käsilaukku on pieni ja siro sekä kenkien väriin sointuva

Selitys Symbiontille: Käsilaukku ei koskaan ole niin pieni, etteikö siellä olisi tilaa taskumatille.
Nauhat ja kunniamerkit:

Järjestönauha kulkee herroilla oikealta olalta alas vasemmalle lanteelle. Daameilla nauha kulkee päinvastoin vasemmalta olalta oikealle lanteelle. Nauha ei saa koskettaa paljasta ihoa, joten usein naiset käyttävät iltapuvun kanssa tietynlaista nauhasta tehtyä ruusuketta.

Selitys Symbiontille: Symbioosilla ei ole omaa järjestönauhaa, mutta jos sinulla on muiden järjestöjen nauhoja, voit käyttää niitä. Ota silloin selvää kyseisten järjestöjen nauhaetiketeistä.

Kunniamerkkejä käyttäessäsi, tarkista niitä koskevat säännökset merkin myöntäjän taholta.
Valokuvaus:

Juhlatilaisuudessa on paikalla virallinen valokuvaaja.

Selitys Symbiontille: Omankin kameran voit halutessasi ottaa mukaan, mutta huomaa, että valokuvaaminen on suotavaa maksimissaan puoleenyöhön asti. Jatkoilla tulee voida ottaa jo rennosti ilman paparazzeja.
Saapuminen:

Vuosijuhlat alkavat kello 18:00 alkumaljalla ja virallisilla tervehdyksillä.

Selitys Symbiontille: Paikalla ei tarvitse olla sekunnilleen klo 18, mutta varaa riittävästi aikaa narikkaan jonottamiseen, vessassa käymiseen, juomalippujen ostamiseen ja oman paikkasi tarkistamiseen pöytäkartasta. Ihan viimeinen hetki olla paikalla ja kaikki alkutoimet hoidettuna on 18:45.
Saliin siirtyminen:

Herrasmies saattaa daaminsa pöytään. Etiketin mukaista on odottaa, kunnes sali täyttyy. Herrat auttavat daamit istumaan ja istuutuvat vasta sitten itse. Pöytiin käymisen yhteydessä on hyvien tapojen mukaista myös esittäytyä niille pöytäseurueen jäsenille, joita ei entuudestaan tunne.

Selitys Symbiontille: Ole herrasmies ja seuraa, miten muut toimivat.
Puheet ja muu ohjelma:

Juhlapuheiden aikana ollaan hiljaa. Silloin syöminen, juominen, rupattelu, puheen kommentointi ja vessaan tai tupakalle poistuminen ei ole sopivaa. Poistuminen on sopivaa ajoittaa tarjoilun välille tai ohjelmatauoille.

Selitys Symbiontille: Näin se vaan on. Älä myöskään innostu pyytämään spontaania puheenvuoroa nautittujen virvokkeiden rohkaisemana, vaikka se sillä hetkellä tuntuisikin hyvältä idealta.
Maljojen kohottaminen:

Maljoja kohotellaan illan aikana useampaankin otteeseen. Skoolaus voidaan suorittaa kahdella tavalla. Malja kohotetaan ilmaan joko maljan ehdottajan suuntaan tai pöytäseurueen kesken tiettyä kaavaa noudattaen. Esim. juomalaulujen yhteydessä skoolaus suoritetaan pöytäseurueessa seuraavalla tavalla: Skoolauskumppaniin otetaan katsekontakti ja lasia kohotetaan hieman. Ensimmäiseksi herrat kohottavat maljan oikealla puolella istuvan daamin kanssa, sitten vasemmalla puolella istuvan daamin kanssa ja viimeiseksi vastapäätä istuvan daamin kanssa. Tämän jälkeen juodaan ja maljakierros puretaan kohottamalla malja samoille henkilöille vastakkaisessa järjestyksessä. Jotta katseet kohtaisivat daamit suorittavat skoolaamisen peilikuvana, eli aloittaen vasemmalta.

Selitys Symbiontille: Koska Symbioosin juhlissa sukupuolijakauma on harvoin tasainen, joudutaan skoolausjärjestystä yleensä soveltamaan kulloisellekin pöytäseurueelle sopivaksi. Muista akateemisista pöytäjuhlista poiketen, näissä juhlissa ei ole suotavaa nousta pöydille seisomaan ja skoolaamaan, sillä pöytien kestävyydestä ei ole takuita.
Ruokailu:

Illan aikana nautimme herkullisen kolmen ruokalajin illallisen ruokajuomineen.

Selitys Symbiontille: Alkuruuat haetaan noutopöydästä ohjatussa järjestyksessä. Pääruoka ja jälkiruoka tarjoillaan pöytiin. Lisäjuomaa tilataan pöytiin tarjoilijoilta juomalipukkeilla maksamalla. Jottet kaadu pöydän alle jo heti ensimmäisten juomalaulujen aikana, älä paastoa koko päivää ennen juhlia ja harkitse vesihuikan ottamista silloin tällöin. Menu on nähtävissä täällä.
Laulut:

Laulunjohtajat aloittavat laulut. Esitä mahdolliset laulutoiveet laulunjohtajille.

Selitys Symbiontille: Jos tunnet pakottavaa tarvetta aloittaa laulun itse tai pöytäseurueesi kanssa, älä ainakaan tee sitä samaan aikaan jonkun muun ohjelman tai laulun kanssa. Mieluummin kuitenkin kaikki toiveet esitetään laulunjohtajien kautta, jotta koko muu juhlakansa ehtii mukaan laulamaan kyseistä biisiä.
Tanssit:

Iltajuhlan päätteeksi on tanssit. Ohjelmassa on muutamia vanhoja tansseja sekä valsseja. Ensimmäisenä tanssina on poloneesi, joka tanssitaan pöytäseuralaisen kanssa. Jokaista vanhaa tanssia seuraava välivalssi tanssitaan saman partnerin kanssa kuin edellinen vanha tanssi.

Selitys Symbiontille: Pöytäseuralainen on herroilla oikealla puolella istuva daami ja vastaavasti daameilla vasemmalla puolella istuva herra. On epäkohteliasta jättää poloneesi tanssimatta tai tanssia se jonkun muun kanssa. Vaikket olisi parkettien partaveitsi, älä epäröi osallistua tansseihin. Fiilis on tärkeämpää kuin oikeat askeleet. Kolarin uhatessa tanssilattialla, herrasmies ei käytä daamiaan puskurina.