Energiajäte

Pääkaupunkiseudulla ei tällä hetkellä kerätä energiajätettä kotitalouksista. Joidenkin kauppakeskusten kierrätyspisteissä on kuitenkin energiajätteen keräysastiat. Lisätietoja voi kysyä kauppakeskusten infopisteistä.

Energiajätteeseen saa laittaa:

Energiajätteeseen ei saa laittaa

Mistä tunnistan PVC-muovin?

Jos kirkas muovi muuttuu taivutettaessa valkoiseksi, se melko varmasti on PVC:tä. PVC-muovissa voi olla merkintä 03 nuolikolmion sisällä (katso muovien merkinnät alempaa), mutta aina sitä ei ole. PVC:tä saattaa olla esimerkiksi muovikansioissa ja muovitaskuissa, sadevaatteissa, vahaliinoissa ja -peitteissä, suojakäsineissä sekä tekonahassa. Rakennustarvikkeista PVC:tä on esimerkiksi vanhoissa putkissa, listoissa, lattiamatoissa ja märkätilojen tapeteissa. Jollet ole varma, onko muovi PVC:tä, älä laita sitä energiajakeeseen!

Miksi energiajätettä kerätään?

Muovien kierrättäminen materiaalina on hankalaa, sillä muovilaatuja on hyvin paljon ja kuluttajan on vaikea erottaa niitä toisistaan. Muovilla on kuitenkin erittäin hyvä lämpöarvo ja muihin polttoaineisiin yhdistettynä sitä voidaan käyttää energiatuotantoon lämpövoimalaitoksissa. Samalla kun muovi hyödynnetään, voidaan vähentää ulkomaisen, uusiutumattoman energian kuten öljyn ja kivihiilen tuontia.

Energiantuotantoon kelpaavaa jätettä syntyy kotitalouksissa n. 16 % jätteen kokonaispainosta. Tilavuudesta prosenttiosuus on paljon enemmän, koska energiahyödynnettäväksi kelpaava jäte on suurimmaksi osaksi kevyttä mutta tilaa vievää. Energiajätettä arvioidaan syntyvän YTV-alueella vuosittain noin 180 000 tonnia, josta noin puolet kotitalouksissa.

Kotona energiajätettä ei pidä polttaa. Kotiuuneissa ja takoissa polttolämpötilat nousevat vain muutamaan sataan asteeseen kun taas voimalassa lämpötilat ovat n. 900-1400 °C. Suurissa lämpötiloissa palaminen tapahtuu täydellisemmin ja lisäksi lämpövoimaloissa on savukaasujen puhdistimet, joita kotiuuneissa ei ole.

Muovien pakkausmerkinnät

Muovituotteisiin merkitään niiden kierrätyksen ja hävittämisen helpottamiseksi koodeja, joista ilmenee muovin peruspolymeeri. PVC-muovia ja O-luokan muovia ei tulisi koskaan polttaa. PVC-muovin palaessa vapautuu vetykloridi-kaasua ja halogenoituja hiilivetyjä. O-luokan muovin koostumuksesta ei voi koskaan olla varma, joten se on parasta jättää polttamatta. Myöskään polystyreeniä ei suositella poltettavaksi, koska sen rakenteessa on aromaattisia bentseenirenkaita ja sen palaessa voi vapautua polyaromaattisia hiilivetyjä.

Muovin nimi ja lyhenne

Merkintä

Esimerkkejä käyttökohteista

Polyetyleenitereftalaatti
(PET)

01 PET

Isot virvoitusjuomapullot, tekstiilit

Polyeteeni high-density
(PE-HD)

02 PE-HD

Mehupullot, muoviämpärit, virvoitusjuomakorit

Polyvinyylikloridi
(PVC)

03 PVC

Putket, letkut, rakennusmateriaalit

Polyeteeni low-density
(PE-LD)

04 PE-LD

Muovikassit ja -pussit, muovikalvot

Polypropeeni
(PP)

05 PP

Narut, rasiat, laitteiden osat

Polystyreeni
(PS)

06 PS

Rasiat, purkit, mukit, styrox

Muut muovit ja sekoitemateriaalit

07 O

 

Lähteet: YTV, Päijät-Hämeen jätehuolto Oy, Jouko Pettersonin kotisivu, Opetushallitus