Symbioosi >> Symbiontti

Symbiontti

Helsingin yliopiston biologian opiskelijoiden ainejärjestön Symbioosi ry:n julkaisu

Artikkelit ovat pdf-muodossa. Lukemiseen tarvitset ilmaisen Adobe Acrobat Reader - ohjelman. (On jo asennettuna mm. Elukan koneisiin.)

1/2001 | 2/2001 | 3/2001 | 4/2001

Symbiontti 4/2001

 
Pääkirjoitus: Ei saa koskea!
Biokeskus 3 - Viikin uusi lasihelmi
Sydney - kaupungista kansallispuistoihin / Biostufin syyssemma ja -kokous Kuopiossa / Jaakko E. edariin
Missä ainejärjestöä killaksi kutsutaan... - Vierailulla mutanttifisun kotikaupungissa Oulussa
Pöllö ja kilpikonna-sarjis

Varoitus: suuren tiedostokoon vuoksi sarjiksen imuroiminen (tai sen yrittäminen) hitaalla kotimodeemilla on kohtuullisen hankalaa....

Mikki hiiren reisipaistia PSyKon tapaan
Espanjan viinit symbionttien suosikkeja
Pseudopaleozoologisia tutkimuksia: Pterosaurusten nokan käyttötarkoituksen selvittäminen käyttämällä vertailukohteena jokakodin keittiötarvikkeita
Puuhanurkka / Biokemistin lounas / Lyhyt johdatus luonnontieteisiin
Ei joutsenia, vain jallua.
Kantasolut - susi palkollisen vaatteissa?
Kirjaskorpionit: Sankarit labratakeissa vs. hyppivä geeni / Tarinoita kämmekkämaniasta
Syyskokous: Blaa blaa blaa.
Piikkejä ja pentaradiaalisuutta

Symbiontti 3/2001

 
Pääkirjoitus: Lisää paperimaistereita

"Mitä etua opintoviikkojen myymisestä on opiskelijoille? Laitos kenties säästää vähän rahaa, kun opiskelijat valmistuvat vähemmällä kurssimäärällä, mutta kuka täällä muna on pelkästään opintoviikkoja keräämässä? Ei kukaan halua olla paperimaisteri, jolta puuttuu kattava kokonaiskuva omasta alastaan."

Kun kevät koittaa syyskuussa

Symbiontin toimituksen Australian-kirjeenvaihtajan, V. Heimalan, kuulumisia: mitä tapahtuu aboriginaalikenttäkurssilla, entä kuuluuko kultatöyhtökakadujen ruokavalioon parvekkeet? Mukana myös Niksi-Pirkka-tyyliset ohjeet kuutiomeduusan torjumiseksi kotikonstein.

Gardenia - helppo matka tropiikkiin

Symbiontin toimitus tutustui Viikin Gardeniaan - mikä se on, miksi sinne pitäisi mennä ja miten sinne pääsee? Mukana paljon kauniita kuvia.

Saapaskansa jälleen Lammilla

Perinteiseen tapaan kesäkuun alussa pyörähti käyntiin ekologian kenttäkurssi. Pahaa-aavistamattomat opiskelijat tuppautuivat kuudeksi viikoksi biologisen aseman oppilasasuntolaan, Sikalaan, ottamaan mittaa omasta ja toistensa kenttäkelpoisuudesta. Eikä kukaan poistunut tyhjin käsin Lammin historian suurimmalta kenttäkurssilta.

Lammin kenttäkurssiko lopetettaisiin? &
Odottamattomia sensaatioita Lammilla: kaksi maailmanensi-iltaa!

Symbiontissa yksinoikeudella: Geum Rival ja Ojakellukat! Mukana Leucanthemum vulgaren haastattelu. Milloin tulee pitkäsoitto?

Kenttäkurssi 70-lukulaisittain

Christa Hiisivuori: "Haluaisin nähdä sen opettajan, joka on lukenut kenttätöiden perusteet kirjasta." Laura Hiisivuori vieraili ensimmäisen modernin ekologian kenttäkurssin muisteloissa Lammilla, ja jututti tätinsä lisäksi myös Pertti Saurolaa.

Pienpetokampanja kuohuttaa tunteita

Valtakunnallinen pienpetokampanja on herättänyt luonnonsuojeluväessä pahaa verta. Hanke kuulostaa monien mielestä petojen lahtaamiskilpailulta, ja mikä pahinta Suomen luonnonsuojeluliitto on mukana projektissa. Kampanjan tavoite on kuitenkin suomalaisten metsäkanalintujen pelastaminen, ja SLL näkee yhteistyön metsästäjien kanssa erittäin arvokkaana. Anna Tuhti pohtii pienpetokampanjan vaikutuksia Suomen luonnolle.

Viimeisimmät Vuotoksesta

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi kesällä Vuotoksen tekoaltaan rakennusluvan. Symbioosi oli olennaisesti mukana vaikuttamassa asian käsittelyyn tuomalla oikeudelle paljon uutta tietoa. Tarina ei kuitenkaan ole vielä ohi, sillä nyt asia siirtyy Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaistavaksi.

Pöllö ja kilpikonna

Varoitus: suuren tiedostokoon vuoksi sarjiksen imuroiminen (tai sen yrittäminen) hitaalla kotimodeemilla on melko typerää.

Pseudotiede: Trifolium fortunatus (Fabaceae) - uusi laji Suomesta.

Pseudokasvitieteen laitos, Helsingin yliopisto 2001. Trifolium fortunatus Notkut. & Resu - onnenapila, lyckoklöver (Fabaceae) Suomesta kuvataan ja esitetään piirroksin. Sitä vertaillaan läheisiin Trifolium-lajeihin. Asiasanat: Trifolium, Fabaceae, taksonomia, onni, yliluonnolliset voimat.

Sienibileet

Psykedeelinen pizzaresepti, sieniruno ja sienikuvia! Jee!

PSyKo kokkaa, osa 3. PSyKo plaanissa: äijänhattupihvit

Tulisten perunoiden ja maallisten kakkujen jälkeen PSyKo päätti sukeltaa elementeistä kolmannen, veden, syövereihin. Tapahtumapaikaksi kokkikaksikkomme päätti tällä kertaa valita Ahvenanmaan kalarikkaat vedet. Kalastuksen jälkeen oli luvassa metsäretkeilyä kalj... sienikorien kera.

Eläimellinen kontrapunkti

Symbioosin kuoron odotettu levy Nobili spettatori valmistuu ehkä jo jouluksi. Kuten Symbioosin kuoron ohjelmisto yleensä, levykin on sekoitus musiikkia laidasta laitaan: 15 kappaleeseen mahtuu mukaan kansanmusiikkia, maallista ja kirkollista kuoromusiikkia, poppia - ja tietysti juomalauluja.

Symbioosin syysvaellus Saariselällä

Viimesyksyinen ruska herätti Tuomaksen päässä venkaa kutinaa: onhan kummallista, ettei Symbioosi ole koskaan järjestänyt yhteistä vaellusta. Mahtava idea! Myöhemmin hänet valittiin retki- ja excuvastaavaksi, joten oli aika ryhtyä toimeen. Vaellusporukkaan kuulunut Susanna Halttunen paljastaa matkapäiväkirjassaan, mitä kaikkea Saariselällä tapahtui. Lisää vaelluskuvia osoitteessa http://www.iki.fi/jaspers/symbioosi/vaellus2001

Fuksien tulikaste: BD-peli 2001

Tämänvuotisen biodiversiteettipelin voittajajoukkueeksi selvisi Heidi Virtasen tiimi "Vastapuikeat nilannakertajat", jonka lahjontataitoja ei käy kiistäminen: rastivalvojat mykistyivät onnesta saadessaan suklaakakkua ja aitoa Lammin sahtia. Haastavan pelin tehtävät vaihtelivat museokaupan Kaken piinaamisesta teerien soitimen matkimiseen, eikä kalaisista tunnelmistakaan ollut puutetta.

Puuhanurkka

Tunnet kai elokuvan "Hohto" ja sen karmivan labyrintin? Samoihin sokkeloihin on joutunut fuksityttö, V. Heimala sekä M. Lattana. Poispääsy ei kuitenkaan takaa autuutta, sillä vastassa on joku muu kuin äiti... Shakkipalstalla hallituksen pikkukasparovit ovat kehittäneet nerokkaan "hyökkäys joka ei näytä hyökkäykseltä on melkein paras puolustus" -taktiikan vastauksena Kalakerhon avaussiirtoon.

Puuhanurkka & Repäisyjä

"Maakiitäjäiset täyttävät kaikki söpöyskriteerit: ne ovat pieniä, karvaisia ja suurisilmäisiä." Eli kuka on taas katsellut liikaa hyönteisiä?

Kirjaskorpionit

Genetiikkaa kenelle vaan Matt Ridley: Genome - The autobiography of a species on 23 chapters

Läpileikkaus ihmiskunnan pseudohistoriaan P.C. Jersild: Nerojen paluu

Puheenjohtajalta: Hallintovisioita - millaisessa tiedekunnassa sinä haluaisit opiskella?

"Itse opiskelisin mielelläni tiedekunnassa, josta saman opinto-oppaan sivuilta löytyisi niin biotieteitä kuin ekologiaakin, samoin ympäristöekologiaa ja vaikkapa maatalous-metsätieteellisen puolelta löytyviä soveltavan biologian aloja, kuten limnologiaa ja soveltavaa mikrobiologiaa."

Suuri Kanaspektaakkeli


Symbiontti 2/2001

 
Pääkirjoitus: Elämyksillä luodaan yhteishenkeä

"Elämysten ja oivallusten kautta motivaatio ja kiinnostus omaan alaan kasvaa, millä on varmasti vaikutusta myöhempää suuntautumiseen opinnoissa ja uralla."

Symbioosi purjehtii - laadusta tinkimättä, laattaa säästämättä

Mitä tapahtuu, kun 24 biologian opiskelijaa tungetaan samaan paattiin kolmeksi viikoksi? Kuka joutuu nenänkaivuuvahtiin? Miksei ruorimiehelle saa antaa kiikareita? Kuka puklaa kenenkin päälle? Anna Hahtola raportoi Symbioosin purjehduksesta kuunari Helenalla huhtikuussa 2001.

Kun taivas heilui

Tero Vesterinen kertoo tapahtumista Symbioosin purjehdukselle osallistuneen toisen kuunarin, Lokin, matkassa. Saksilla on paljonkin tekemistä tukanlähdön kanssa mutta entä kivillä ja paperilla?

Vappusheikkailu
Vuoden opettajat

Symbioosi valitsi vuoden opettajiksi 2000 hydrobiologian osaston Markku Viitasalon ja eläinfysiologian osaston Juha Voipion. Mukana myös muut suosikit perustelujen kera.

Markku Viitasalo: Asioissa pitää olla draivia

"Elämysten antaminen on tärkeää. Jos vaan pajattaa aiheesta, joka on ikään kuin pakko opettaa, se heijastuu negatiivisella tavalla koko opetustilanteeseen ja siihen, mitä opiskelijoille jää siitä mieleen."

Juha Voipio: "Tutkijana oleminen on jatkuvaa opiskelua"

"Opiskelijoiden motivointi on mielestäni tärkeimpiä haasteita opettajille - saada ihmiset näkemään minkä takia minkäkin asian opettelu on mielekästä."

Vuotos edelleen pinnalla

Symbioosi valitti keväällä 2000 Vaasan hallinto-oikeuteen Pohjois-Suomen vesioikeuden päätöksestä myöntää Kemijoki Oy:lle lupa rakentaa Vuotoksen tekoallas. Symbioosin Vuotos-työryhmä osallistui valitusprosessin kuulemistilaisuuteen Pelkosenniemellä helmikuussa 2001. Vuotosta on puitu lähes puoli vuosisataa, ja tapaus on kaikkea muuta kuin yksinkertainen monine likaisine sivujuonineen.

Fuksikysely 2001 - nyt puhuvat uuden vuosituhannen toivot

"Siistiä, kun tunnistaa pallosaran pullosarasta!" "Enpä menisi Symbioosia (enkä Helixiä) mitenkään elitisteiksi haukkumaan. Korkeintaan alkoholisteiksi." "Luulin biologeja humanisteiksi, mutta biologit ovatkin biologeja!"

WWF 40 vuotta

Useimmille biologeille WWF on tuttu vain lehtien palstoilta antaessaan lausuntoja milloin mistäkin luonnonsuojeluun liittyvästä asiasta. WWF:n Clean Up -koordinaattori Katja Ojala kertoo 40-vuotisen järjestön ideologiasta ja toiminnasta.

Pöllö ja kilpikonna

Varoitus: suuren tiedostokoon vuoksi sarjakuvan imuroiminen kotimodeemilla on hullun hommaa.

Lajien loppu - dogmien synty? Osa II/II Ajan lyhyt hysteria

"Humanismin yhtenäisteoriaa evoluutiota vaivaa kehäpäättelyn ongelma, jonka oivaltaa syvällisesti Mika Häkkisen sinisten aurinkolasien suoman metaforan kautta", kirjoittaa Pauli Ojala. Mutta miten Scarlett O'Hara tai Dupond ja Dupont liittyvät asiaan?

Ekologian kenttäkurssi Helsingissä?
Symbiontti Internet-aikaan
Menneisyyden kuvia Paleontologian museossa

Kalalisko, tappisilmäisiä trilobiitteja, mammutin purukalusto ja miljoona muuta aarretta paljastuivat, kun Symbiontin toimitus kurkisti Paleontologian museon suljettujen ovien taakse.

Pseudobotaanisia tutkimuksia: Nefros-saaren mammalofiiliset kämmekät

"Aikaisin aamulla heräsin siihen, kun ikkunasta lensi naamalleni makrilli." Tutkimusmatkailija V. Heimala tutustuu Alladiivien saariryhmän Nefros-saaren nisäkäspölytteisiin Mammalophrys-kämmeköihin, paikallista yöelämää unohtamatta.

PSyKo kokkaa, osa 2. Makeaa mahan täydeltä - maksalaatikkokakku

Herkuttelu on yksi elämän suurista nautinnoista ja onnistuneiden perunakokeilujen saattelemana Symbioosin parjattu kokkikaksikko päätti haukata palan kakkua sanan varsinaisessa merkityksessä. Mukana resepti! "Ensin oli muna..."

Puuhanurkka

Neljä toinen toistaan haastavampaa ristikkoa (no nyt niitä atomiarvoituksia sitten tulee!) ja väritystehtävä. Tässä riittää puuhaa seuraavan lehden ilmestymiseen saakka! Symbiontin shakkipalsta alkaa, katso mikä on Kalakerhon jännittävä avaussiirto...

Repäisyjä

"Liito-orava on yöaktiivinen lintu" ja muita unohtumattomia lausahduksia.

Omituiset otukset Ahvenanmaalla

Jokavuotiseen linturalliin Ahvenanmaalla soluttautui salainen tarkkailija. Hänen tehtävänään oli yrittää ymmärtää, miksi biologit lähtevät etsimään lintuja Ahvenanmaalta - kyseessä kun olivat lähes samat linnut, jotka tulevat kuitenkin noin kuukauden päästä paljon lähemmäs. Mukana havislista ja tulokset.

Kirjaskorpionit

Peikkofantasiaa - aikuisille
Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi

Velhofantasiaa - lapsille ja aikuisille?
J.K. Rowling: Harry Potter ja viisasten kivi

Jännitystä illanratoksi - ja muutamia tieteellisiä termejä
Robin Cook: Kromosomi 6

"Uusi kasvikirja"
J.T Tabernaemontanus: Neuw Kreuterbuch

Puheenjohtajalta: 40 vuotta Shokkeloa - entä tämän jälkeen?

"Ensi vuoden fuksit eivät näe Eläinmuseota kuin pikaisesti syksyllä, sitä seuraavat vuosikurssit eivät laisinkaan. Hirvittää ajatellakin mitä Shokkelolle ja innokkaalle talkoohengelle tapahtuu Viikin kaukaisuudessa."

Takakansi

Symbiontti 1/2001

 
Pääkirjoitus: Rahat tai henki (sym10102.pdf) Päätoimittaja Laura Lahti pohtii laitosten rahapulan vaikutuksia biologian opiskelun tulevaisuuteen.

"Yleinen suuntaus yliopistomaailmassa tuntuu olevan tehokkuuden maksimointi: mahdollisimman paljon junioritohtoreita mahdollisimman alhaisin kustannuksin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että biologian opiskelija voi olla tyytyväinen jos ylipäänsä pystyy valmistumaan joskus. Tutkintoa voi olla hieman vaikea saada kokoon, jos opetusta ei järjestetä."

Lokeronvaltaajat (sym10103.pdf) Pauli Ojalan ajatuksia tulokaslajien vaikutuksista evoluution kulkuun

Biosfääri pelaa australialaista rulettia. Gradualismi taisteli aikanaan yhteiskunnan vallankumouksellista ilmapiiriä vastaan sloganilla natura non facit saltus, luonto ei tee hyppäyksiä. Eliömaantieteelliset ja genotyyppisetkin muutokset punktuoivat kuitenkin liian nopeina - ja kulmakertoimeltaan negatiivisina - sopiakseen tähän tunnustukseen. Teknokraattisen eksponentiaaliaikamme kestävän kehityksen periaate on niin ikään politiikkaa, ei biologiaa.

Sujuvammin sapuskaa! (sym10104.pdf)

Viikin ruuhkaiset ruokalat ovat olleet puheenaiheena jo pitkään. Biokeskuksen UniCafessa lounasta joutuu pahimmillaan jonottamaan puolikin tuntia, ja tilanne muuttuu vain huonompaan suuntaan Biokeskus 3:n avatessa ovensa.

Hallituksen uusi aalto (sym10105.pdf)

Symbioosin hallitus 2001 kiperien, joskin psykoanalyyttisesti tulkintakelpoisien, kysymyksien kohteena tammikuisissa virkailijanvaihtobileissä. Teemana oli tällä kertaa vesielementti ja meno oli sen mukaista. Kuva kahluualtaaseen ahtautumisen ennätyksestä yksinoikeudella Symbiontissa.

Katoaako biologi yhteiskuntaan? (sym10106.pdf) Ympäristönsuojeluneuvos Olli Paasivirran mielipide biologeista ennen ja nyt

"Yksi pulliainen ei vihreissä kesää tee, mutta miksi biologit eivät anna taustatukea ekologisille vaatimuksille, muillekin kuin ympäristöhallinnon rahatarpeille? Minkälainen on sen biologin luonne, joka ruohoja syöden lukee lehdestä ydinvoiman lisäämisestä ja geenitekniikan eettisestä voittojuoksusta?"

Pieniä kaloja, suuria valaita - ja kaikkea siltä väliltä (sym10107.pdf) Haastattelussa neljännen vuoden hydrobiologi Markus "Santtu" Dernjatin

Valtamerestä nousee tumma hahmo kohti pintaa. Hetken päästä koko tajunnan täyttää näky, jota vain murto-osa biologeista todella pääsee todistamaan paikan päällä: meri väistyy valtavan valaan edestä, ja ihminen tuntee itsensä kovin pieneksi...

Kilpikonna + Pöllö (sym10108.pdf)

Ville Heimalan hulvattoman jatkosarjiksen ensimmäinen osa. Varoitus! Asetimme esteettisen elämyksen käyttömukavuuden edelle - emme suosittele kahden megan tiedoston imuroimista modeemiyhteydellä!

Vuoden tuutori on kaljansa ansainnut (sym10109.pdf)

Mikä ihmeen pupulinturetki? Eikö Minski ole Siperiassa? Biologian opiskeleminen on ihan oma maailmansa. Jokaisella meistä on epäilemättä edellytyksiä sen omaksumiseen, mutta yrityksen tai erehdyksen kautta oppiminen voi kestää juuri niin kauan, että ehtii pudota kärryiltä. Tuutori onkin mitä tärkein henkilö auttamassa uusia biologinalkuja pahimpien kynnysten yli. Vuoden 2000 tuutorina palkittiin Pinja Pulkkinen.

Hedelmätarhoja Madagaskarille (sym10109.pdf)

"Jos on laitonta hakkuuta, pitää olla laitonta puunistutustakin", Olli Mustonen kuvailee suomalaisten organisoimaa puidenistutusprojektia Manonbon alueella Madagaskarin koillisosassa. Alkuvaikeudet on jo suurilta osin voitettu, vaikka alussa hanke olikin kaatua byrokratian kiemuroihin ja paikallisen väen ennakkoluuloihin ulkomaalaisten projekteja kohtaan. Symbioosi tuki hanketta 3000 markalla vuoden 1999 luonnonsuojelurahoistaan.

Poikien perunat intiaanien jäljillä (sym10110.pdf)

Symbiontti ylpeänä esittää: PsyKo eli Parjatut Symbioosin Kokit. Tällä palstalla Symbioosin arvostettu kokkikaksikko paljastaa tajuntaaräjäyttäviä ruokavinkkejä ja -tarinoita. Sarjan ensimmäisessä osassa Aksu ja Mikko tökkivät ekoluomupottuja ja häätävät demoneja.

Repäisyjä (sym10110.pdf)

"Varmennukset ja varmennusten varmennukset sille että on PCR-monistunut autenttista DNA:ta ovat kriittisiä." Lisää proffien ja muiden hörhöjen kuolemattomia lausahduksia Repäisyt-palstalla.

Symbionttien salaiset paheet (sym10111.pdf)

Kumia, nahkaa ja ruoskan viuhahduksia. SvNK:n ja Symbioosin kinky-bileet saivat biologit paljastamaan todellisen luonteensa, kun Dommalla nähtiin sekalainen joukko mitä omituisimpiin asuihin pukeutunutta väkeä. Mielikuvituksella ei näköjään ole rajoja, kun biologi saa käsiinsä palan PVC:tä ja sakset...

Mistä on pienet eläimet tehty? (sym10112.pdf)

Vierailu Eläinmuseon perällä sijaitsevan Luonnontieteellisen keskusmuseon Konservointijaostolle paljasti huomaamattoman oven takaisen irtonaisten päiden, keitettyjen luiden ja lasittuneiden katseiden maailman.

Ristikko (sym10112.pdf)

Pelkele! Mitä tarkoittaa konin kriisi? Perinteiset atomi-arvoitukset ovat kaukana tästä puuhanurkasta.

Tilaa nyt uusi Pseudobotanistin retkeilykasvio (sym10113.pdf)

"Outoin uusien kasvien etsintö-matkat usein vahingollisissaki huvituksissa." Löfhilde Ährhnrhoth, Flora Antarctica Continentalis - Manner-Antarktiksen kasvisto, 1427 Pitkään odotettu Pseudobotanistin retkeilykasvio ilmestyy nyt 150 vuoden tauon jälkeen kokonaan uudistettuna toisena painoksenaan. Teos esittelee yli 3000 Suomessa ennennäkemätöntä kasvilajia, -rotua, -risteymää ja -kombinaatiota.

Älyllistä elämää Telluksella? (sym10114.pdf)

Toverit Nrgaachg ja Opascatlx raportoivat tutkimusmatkaltaan Tellus-planeetalta. Kuinka kummallisen Symbiontin toimitus -killan lajit käyttäytyvät ja ruokailevat, ja kuinka niiden kohtaamiseen kannattaa varautua?

Palanen todellista elämää (sym10115.pdf) Symbioosi ry:n puheenjohtaja Anna Tuhdin pohdintoja Vuotos-oikeudenkäynnistä

"Meillä biologeilla on etuoikeus valtavaan tietomäärään alalta, joka painottuu vuosi vuodelta voimakkaammin valtakunnallisessa ja koko maailman laajuisessa päätöksenteossa."


palautelomake