Keräyspaperi

Paperinkeräys lieneekin jo tuttu juttu kaikille, mutta kerrataanpa vielä varmuuden vuoksi.

Kotitalouksien paperinkeräykseen soveltuvat:

Nyrkkisääntönä: kaikki mitä tulee postiluukusta! Niittejä ei tarvitse poistaa.

Paperinkeräykseen EI saa laittaa:

Älä sido paperinippua narulla! Narulla sidottu nippu ei hajoa paperitehtaalla siistausprosessin ensimmäisessä vaiheessa eli hajotuksessa, vaan se tulee ulos kuidutusrummusta hylättynä jakeena, ja joutuu kaatopaikalle.

Keräyspisteet pääkaupunkiseudulla
Kysymyksiä ja vastauksia kotikeräyspaperista

Lisätietoa ja lähde: Paperinkeräys Oy

Miksi lahjapaperi ei sovi paperinkeräykseen?

Lahjapaperit eivät kelpaa kotikeräyspaperin tai keräyskartongin joukkoon, koska ne sisältävät paljon painoväriä, teippejä ja tarroja. Ne voivat myös olla folio- tai alumiinipaperia, jota ei voida hyödyntää uuden paperin raaka-aineena.

Lahjapaperit sopivat energiajakeeseen. Jätteen synnyn ehkäisemiseksi hyväkuntoiset paperit kannattaa säilyttää ja käyttää uudelleen.

Pesukarhu paperipussissa

Miksi ruskeita paperikasseja ei saa laittaa paperinkeräykseen?

Kotikeräyspaperista valmistetaan uutta sanomalehtipaperia. Keräyspaperi siistataan eli siitä pestään painoväri. Ruskean pahvin väri ei ole painoväri vaan se on itse kuidun väri. Se ei poistu siistattaessa ja näkyy sen vuoksi valmiissa paperissa tummina läiskinä.

Miksi suuret määrät vaaleaa toimistopaperia on lajiteltava erikseen?

Lehdet ja mainosposti toimitetaan pääasiassa uuden sanomalehtipaperin raaka-aineeksi. Vaalea toimistopaperi taas hyödynnetään pehmopaperia valmistavilla tehtailla.

Sanomalehtipaperin valmistuksessa vaalea toimistopaperi on arvotonta kuitua, sillä se on koivusellua ja siksi lujuudeltaan heikkoa. Siinä on myös liikaa täyteaineita ja toimistopaperin joukossa olevien lasertulosteiden painoväri irtoaa huonosti siistausprosessissa.