Kartonkitölkit

Maito- ja mehutölkkejä saa laittaa kartonginkeräykseen, mutta jos tölkinkeräys löytyy läheltä, ne kannattaa mieluummin kerätä erikseen. Kartonkitölkkien keräysastioita löytyy nykyään useiden kauppakeskusten pihoista ja muista keskeisistä paikoista, Viikissä sellainen on Siwan takapihalla.

Muistathan huuhdella ja litistää tölkit (ohje alempana)! Ylitsepursuava ja haiseva laatikko ei ilahduta kenenkään aisteja, sitäpaitsi ilman kuljettaminen ei ole kovin ympäristöystävällistä.

Kaikki purkin osat päätyvät hyötykäyttöön: kartonkikuidusta tehdään hylsykartonkia, muovipinnoite kaasutetaan energiaksi ja alumiini käytetään esimerkiksi alumiinifolion raaka-aineena.

Tölkinkeräykseen saa laittaa kaikki kartonkiset tölkit kuten:

... ja kerääminen on helppoa:

Tölkinkeräykseen ei saa laittaa

Maitopurkkien litistystekniikka:

1. Taita maitotölkin vastakkaiset sivut sisään (kuvat A ja B).

2. Taita pohja sivulle tai alas (kuvat C ja D). Mielestäni sivulle taittaminen on helpompaa.

3. Laita taitellut tölkit yhteen avattuun tölkkiin. Jos taitoit pohjan sivulle, laita kaikki tölkit samoin päin - näin ne eivät ota vastaan.

4. Tölkit kannattaa litistää hyvin, näin niitä mahtuu avattuun tölkkiin monta, ja ne eivät täytä keittiötäsi. Kun olet laittanut avattuun tölkkiin 5-10 litistettyä, niin kannattaa vielä hyppiä sen päällä varovasti - tölkit litistyvät ja niitä mahtuu enemmän. Älä tee tätä, jos lemmikkigerbiilisi on ulkoilemassa :)

Ohjekuva maitopurkkien litistämisestä

Katso kartonkitölkkien elinkaaren loppuvaiheista kertova kaavio (Paperinkeräys Oy)
Kysymyksiä ja vastauksia kartonkitölkeistä (Paperinkeräys Oy)