Energiajäte

Muovia kierrätetään materiaalina vain silloin, kun se on puhdasta ja sitä syntyy suuri määrä samaa laatua. Kotitalouksissa syntyvä muovi on usein likaista ja sekalaatuista eikä sovi kierrätettäväksi. Siksi muovit hyödynnetään usein energiajätteenä. Energiajätteeseen voi laittaa myös muuta palavaa jätettä kuten puuta sekä pahvi- ja paperituotteita. Ne kannattaa kuitenkin ensisijaisesti kierrättää materiaaleina. Alla olevassa listassa on mainittu sellaiset pahvi- ja paperituotteet, joita ei voi kierrättää materiaalina, ja ne kannattaakin laittaa energiajätteeseen. Energiajätteestä valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota voidaan käyttää oheispolttoaineena teollisuus- ja voimalaitoksissa. Näin voidaan vähentää uusiutumattomien energiaraaka-aineiden käyttöä.

YTV jatkaa vuoden 2005 alussa käynnistämäänsä energiajakeen keräystä. Energiajaetta kerätään erityisesti julkishallinnon kiinteistöistä, kuten kouluista, päiväkodeista ja toimistoista. Myös halukkaat asuinkiinteistöt voivat liittyä tähän keräykseen. Joidenkin kauppakeskusten kierrätyspisteissä on energiajätteen keräysastiat. Lisätietoja voi kysyä kauppakeskusten infopisteistä.

Energiajätteeseen saa laittaa:

Energiajätteeseen ei saa laittaa

Mistä tunnistan PVC-muovin?

Jos kirkas muovi muuttuu taivutettaessa valkoiseksi, se melko varmasti on PVC:tä. PVC-muovissa voi olla merkintä 03 nuolikolmion sisällä (katso muovien merkinnät alempaa), mutta aina sitä ei ole. PVC:tä saattaa olla esimerkiksi muovikansioissa ja muovitaskuissa, sadevaatteissa, vahaliinoissa ja -peitteissä, suojakäsineissä sekä tekonahassa. Rakennustarvikkeista PVC:tä on esimerkiksi vanhoissa putkissa, listoissa, lattiamatoissa ja märkätilojen tapeteissa. Jollet ole varma, onko muovi PVC:tä, älä laita sitä energiajakeeseen!

Tyypillisiä PVC-tuotteita ovat: