Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan vastaan YTV:n Sortti-asemilla sekä Kierrätyskeskuksen kolmessa toimipisteessä. Kotitalouksien SER:iä voi tuoda myös kaksi kertaa vuodessa kiertäviin keräysautoihin. Uuden tuottajavastuun mukaisesti Sortti-asemille saa tuoda 13.8.2005 alkaen ilmaiseksi kaikkea kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkaromua.

YTV:n lisäksi Työ & Toiminta ry. ottaa vastaan kaikkea kierrätyskelpoista tavaraa: atk-laitteita sekä muuta sähkö- ja elektroniikkaromua, toimistokalusteita, huonekaluja, vaatteita, leluja, astioita, kirjoja, työkaluja, romumetallia, lyijyakkuja... Toimivat laitteet kierrätetään sellaisenaan, toimimattomat varaosina ja materiaaleina. Työ & Toiminta ry. työllistää yhteensä noin 60 pitkäaikaistyötöntä, vajaakuntoista tai maahanmuuttajaa.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita voi palauttaa myös suurimpiin kodinkoneliikkeisiin, ainakin Gigantteihin ja Markantaloihin, vaikka ei uusia laitteita ostaisikaan. Sen sijaan pienet liikkeet eivät usein ota laitteita vastaan. Sähkö- ja elektroniikkaromu pitäisi aina pyrkiä kierrättämään erikseen, oli kyse sitten miten pienestä laitteesta tahansa. Esim. sähköhammasharjat ja hedelmöitystestit ovat kierrätettäviä sähkö- ja elektroniikkalaitteita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi sellaisina.

Mikä on sähkö- ja elektroniikkajätettä?

Voiko sähkö- ja elektroniikkajätettä laittaa sekajätteeseen?

Toimivat laitteet kannattaa tietenkin toimittaa hyötykäyttöön kirpputoreille ja hyväntekeväisyyteen.

Tietokoneen kierrättämistä mietittäessä on syytä kiinnittää huomiota kuitenkin tietoturva-asioihin. Moni tekee tietokoneella töitä, jotka perustuvat salaiseen tietoon, tai toisaalta käsittelee vaikka henkilökohtaisia asioitaan. Vaikka tietokoneen puhdistaisi tai asentaisi softan uudestaan, tiedot ovat hyvinkin löydettävissä kovalevyltä, kun vaan osaa kaivaa. Tätä eivät monet tule ajatelleeksi lainkaan. Vain uusimmat tietoturvaohjelmat ovat turvallisia, ja niissäkin on aukkoja – 100% varmuus tietokoneen puhdistamisessa on tuskin muulla kuin perinteisellä murskaamisella. Vaikka murskaaminen kuulostaa rajulta operaatiolta, saadaan silti materiaaleja ja energiaa hyötykäyttöön, eli murskaus ei tarkoita kaatopaikkatavaran lisääntymistä.

Pesukarhu ihmettelee mikroa