Edellinen numero Seuraava numero

(toimitussihteeri)

Tusovka tuo
populaarikulttuuria idästä

Joulukuussa 1998 perustettu järjestö vaalii venäläisen rock- ja populaarikulttuurin parhaita perinteitä.

NEUVOSTOLIITON ROMAHDETTUA kaikki kiinnostus Venäjään ja sen kulttuuriin tuntui olevan Suomessa matalimmillaan. Venäjästä oli tullut köyhä ja ikävä, eikä sen kanssa ei enää käyty kauppaa entisessä määrin, joten ei ole mikään ihme, ettei tuliaisiksikaan tarttunut liiemmin paikallisen kulttuurin uusia ilmiöitä.

Hiljaiselo päättyi kuitenkin vuosikymmenen lopulla, ja joulukuussa 1998 joukko venäläiselle rockkulttuurille uskollisina pysyneitä ihmisiä perusti Tusovkan, joka on siitä lähtien tuonut tutuksi venäläistä rock- ja populaarikulttuuria Suomessa, sekä myös suomalaista kulttuuria Pietarissa ja Moskovassa.

Nyt neljättä vuottaan toimiva Tusovka on järjestänyt kolme festivaalia, useita venäläisyhtyeiden konsertteja ja kiertueita Suomessa, välittänyt henkilösuhteitaan muille keikanjärjestäjille, ollut järjestämässä matkoja Pietariin esimerkiksi Дебошир-filmifestivaaleille, näyttänyt elokuvia ja levittänyt tietoa venäläisestä rock- ja populaarikulttuurista. Lisäksi sen piirissä on vietetty lukemattomia tunteja tusovkaa, milloin vodkalasien ja kitaran kanssa, milloin ilman. Tusovkan yhteistyökumppaneihin on kuulunut myös Rupla ry., jonka kanssa pidettiin viime helmikuussa bileet Alina-salissa.

MAALISKUUSSA JÄRJESTETTY Tusovka-festivaali kokosi kulttuurikeskus Gloriaan Helsingissä yli kolmesataa konserttivierasta ja kuutisenkymmentä elokuvien katsojaa. Tarjolla oli sangen kansainvälistä tusovkaa, sillä illan yhtyeet olivat kotoisin kolmesta maasta. Suomesta, Venäjältä sekä Ukrainasta.

Dnepropetrovskilainen bändi Я и Друг Мой Грузовик oli Suomessa jo toista kertaa, ja festivaalin lisäksi se esiintyi muun muassa Tampereella ja Lahdessa. Helsinkiläinen Cleaning Women taas on osallistunut Tusovkan tapahtumiin heti sen perustamisesta lähtien ja saapui nyt kotikaupunkiinsa suoraan Venäjän-kiertueelta.

Festivaalin elokuvat, Svetlana Baskovan Зелёный слоник ja Andrei Nekrasovin Любовь и другие кошмары edustivat sitä uutta venäläistä elokuvaa, joka puhuttaa puolesta ja vastaan, mutta joka on liian kokeellista ja vaihtoehtoista saadakseen televisiolevitystä. Tusovka on pyrkinyt tuomaan Suomeen kulttuuria, joka sen jäseniä todella kiinnostaa ja jota Suomessa ei muuten nähtäisi.

VENÄLÄINEN DIASPORA on varsinkin Helsingin seudulla jo niin suuri, että pääkaupungissa käy esiintymässä jatkuvasti populaareja venäläisiä estraditaiteilijoita. Vaihtoehto tälle viihteelle on sellainen venäläinen populaarikulttuuri, joka jatkaa sen vanhaa, neuvostoaikaan vakiintunutta tehtävää kriittisen ja omaehtoisen ajattelun alueena.

Tähän ennen epäviralliseen kulttuuriin on liittynyt myös aina se meno, jota kutsutaan tusovkaksi, ihmisten vapaaksi kokoontumiseksi hyvään ajanviettoon ja ajatusten vaihtoon. Tämä kulttuuri on aina saanut elää vaivalloisessa suhteessa vallitsevaan yhteiskuntajärjestelmään. Neuvostoaika samalla inspiroi kritisoimaan järjestelmää taiteen keinoin ja rajoitti sen vapautta, nykyään taas rock-kulttuuri on riippuvainen rahasta, jonka madaltavaa vaikutusta se osittain yrittää kiertää.

Hiljalleen karttuvilla internetsivuillaan Tusovka esittelee venäläisiä rock-yhtyeitä ja linkkejä muuhun tutustumiseen. Lisäksi mukana on käännöksiä Zemfiran, Juri Ževtshukin, Konstantin Kintševin,
Viktor Tsoin sekä eräiden muiden muusikoiden rock-lyriikasta, joka on merkittävä osa venäläistä runoutta yleensä ja tie uutisotsikoita rikkaampaan ymmärrykseen Venäjästä. Tusovkan sähköpostilistalla tiedotetaan laajasti kulttuuritapahtumista ja käydään vilkasta keskustelua.

Tusovka toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi toimintaansa!

Akseli Kajanto

Lisätietoa: www.tusovka.fi