Edellinen numero Seuraava numero

Henna Leppämäki
Eija Tikkanen
Olga Žuk

Kuinka sujuu fuksin vuosi?

Kopeekka kysyi kahdelta viime syksyn slavistifuksilta heidän tuntemuksiaan ja kuulumisiaan ensimmäisen opiskeluvuoden päätyttyä.

Henna Leppämäki

Kuka olet ja mistä olet kotoisin?
Olen Henna Leppämäki, 20-vuotias tšekin opiskelija. Olen alunperin kotoisin Suonenjoelta, mutta asunut pidempään myös Kuopiossa, jossa kirjoitin ylioppilaaksi Kuopion klassillisesta lukiosta vuonna 1998.

Miksi valitsit juuri slavistiikan laitoksen?
Valitsin slavistiikan lähinnä siksi, että olen aina ollut kiinnostunut kielten opiskelusta ja kokeillut monia kieliä (mm. latinaa ja kreikkaa). Opiskelin ammattikorkeakoulussa vuoden venäjää ja sain kipinän slaavilaisiin kieliin. Lisäksi minulla on omituinen intohimo Euroopan poliittisen ja kulttuurisen historian suhteen, joten laitos tuntui sopivalta (tietysti oli plussaa, että pääsykoe ei ollut sieltä vaikeimmasta päästä). Ei ole mitään varsinaista pääsyytä sille, niiksi valitsin tšekin; se vain tuntui mielenkiintoisimmalta kaikin puolin.

Mitä sivuaineita sinulla on?
Sivuaineita olen onnistunut keräämään hieman liikaakin, kun en oikein osaa päättää. Kuitenkin kaikkein vakavimmin opiskelen poliittista historiaa ja naistutkimusta. Olen siis pesunkestävä feministi! Kokeilun alla ovat myös kulttuuriantropologia ja filosofia. Kielten puolella vakavimmin harrastan ranskaa.

Oletko ehtinyt mukaan Ruplan toimintaan?
En toimi kovinkaan aktiivisesti Ruplassa, koska olen aivan toivottoman laiska kaiken säännöllisesti harrastettavan toiminnan suhteen – elän niin impulsiivista elämää (heh heh). Epävirallisessa řy:ssä olen ollut sitäkin aktiivisempi – etenkin mitä tulee oluen kuluttamiseen hyvässä slaavilaishenkisessä seurassa! Jonkin verran on aikomusta osallistua naistutkimuksen opiskelijoiden järjestämään toimintaan.

Miltä opiskelu yliopistossa on maistunut?
Olen nauttinut paljon opiskelusta yliopistolla, ja totta kai siihen on pitkälti syy hyvässä laitoksessa ja sen ihmisissä. Slavistit ovat rentoa sakkia!

Minkälaisia suunnitelmia on tulevaisuuden varalle?
Kertoisin mielelläni tulevaisuudensuunnitelmistani, jos niitä olisi. Tavoitteena on järjestää opinnot suuntaan, josta olisi selkeä reitti eteenpäin. Haavetyöni on aina ollut tutkija, joten jos joku osaa auttaa missiotani eteenpäin hyvillä neuvoilla, niin niitä otetaan innolla vastaan!

Millaista on ollut slavistiikan laitoksen opetus?
Opetus on ollut hyvin intensiivistä ja sanoisin jopa vaativaa, mikä on vain hyvä asia. Haasteita on annettu tarpeeksi, on vain jokaisen oma asia, miten niihin vastaa.

Anu Korhonen

Kuka olet ja mistä olet kotoisin?
Anu Korhonen. Olen 22-vuotias tšekin opiskelija, ja kotoisin alunperin Kuopiosta.

Mitä teit ennen yliopisto-opintojen aloittamista?
Opiskelin lukion jälkeen vuoden kansanopistossa Alkio-opistossa kehitysmaatiedettä. Opistolla on vaihto-oppilassopimus Kaarlen yliopiston kanssa, ja sitä kautta päädyin opiskelemaan Prahaan syksyksi 1998 East and Central European Studies -ohjelmaan. Keväällä 1999 päätin jatkaa aloittamallani tiellä ja hain lukemaan tšekkiä Helsingin yliopistoon.

Millaisia opintoja suoritit fuksivuoden aikana?
Pääaineopinnoistani sain suoritettua ensimmäisen vuoden aikana tšekin peruskurssin, slaavilaiset kansat ja kielet -kurssin sekä Tšekin historian kurssin. Kävin myös venäjän sanomalehtikielen kurssin, jonka loppukokeella sain korvattua slavisteille pakollisen venäjän luetun ymmärtämisen kokeen. Lisäksi osallistuin muutamille AKO:n (ammattikielten ja kääntämisen opintokokonaisuus) kursseille sekä yleisen kielitieteen ja kulttuuriantropologian peruskursseille. Sivuainemielessä minua kiinnostaisi opiskella lisäksi uskontotiedettä ja folkloristiikkaa.

Mitä mieltä olet laitoksemme opetuksesta?
Olen ollut tyytyväinen opetuksen tasoon, mutta tietenkin minua harmittaa pääaineen kurssien vähäisyys. Koska perusopintojen suorittamiseen kuluu kaksi vuotta, olisi hyvä tietää jo fuksivuonna, mitä haluaa sivuaineekseen.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?
En ole vielä osannut murehtia, mitä minusta tulee isona. Kaikki alaan liittyvät vaihtoehdot (joita en edes kaikkia vielä tiedä) ovat avoinna. Ehkäpä tulevaisuudensuunnitelmat selkiytyvät opintojen etenemisen myötä.

Millaista toimintaa slavisteilla oli viime vuonna?
Yliopisto-opetuksen ohella tšekkiläisyyteen pystyi viime vuonna tutustumaan myös vapaa-ajalla. Syksyllä Helsingissä vieraili prahalainen musta teatteri Reduta, ja tšekin ryhmämme sai kutsun Tšekin Suomen-suurlähettilään itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Toisen kerran pääsimme vierailemaan suurlähettilään luona keväällä Tšekin pääministerin vieraillessa Suomessa. Elokuva-arkisto Orion näytti kuukauden aikana useita tšekkiläisiä elokuvia ja animaatioita. Silloin tällöin kokoonnuimme tšekin ja puolan opiskelijoiden kanssa, ja keväällä muutamat Prahan-aikaiset kaverini olivat Helsingissä vaihto-oppilaina. Koska Helsingin Tšekki-aiheiset tapahtumat ja kontaktit ovat kuitenkin melko vähäisiä, on oma-aloitteisuus opiskelijatoiminnassa tärkeää – laitos ja opettajat vastaavat opetuksesta, opiskelijat vapaa-ajan riennoista. Toivoisin uusien fuksien olevan innokkaita puuhastelemaan meidän vanhempienkin opiskelijoiden kanssa (mm.) slaavilaisuuden vaalimisen tiimoilta!

Kysymykset
Eija Tikkanen