KUN SLEEPY SLEEPERS
SUOMEN ULKOPOLITIIKAN VAARANSI

Jan Erola

Kultaisen '70-luvun lopulla kotimainen rock sai vasemmistopiirit kuhisemaan. "Suamen Abba", Sleepy Sleepers, uskalsi vinyylillään sanoa "ryssä".

Lahtelaisten Sakke Järvenpään ja Mato Valtosen kaveriporukka kyllästyi discorytkeeseen joskus vuonna '73 ja päätti perustaa oman rokkibändin. Samalla he huomasivat, että musiikki ei olekaan niin vakavaa kuin se Yleisradion eetteristä kuulosti. Porukan konsepti perustui alusta pitäen räävittömään lava-aktiin ja ala-arvoiseen musiikkiin. He jopa kutsuivat itseään anti-muusikoiksi, musiikkiterroristeiksi tavoitteenaan pilata kaikin tavoin länsimainen kamarimusiikki. "Merkonomimusiikki on täysin out. Emme tee valheellista Aku Ankka musiikkia", kertoi Sakke HYMY-lehdelle syksyllä 1978.

Sama vuonna Sleepparit yrittivät julkaista uutukaisplattansa nimellä Karjala Takaisin, mutta se oli liikaa EMI-lyvy-yhtiölle. Sanajärjestystä vaihdettiin ja Takaisin Karjalaan-levy ilmestyi suurella hälinällä. Biisit Kapina Wiipurin asemalla, Anarkiaa Karjalassa, IC:llä Karjalaan, Jytinää Eestissä ja Mennään Karjalaan menivät vielä sensuurin läpi - ehkäpä vain siksi, ettei kukaan selväpäinen kykene kuuntelemaan niitä ilman korvatulppia. Sen sijaan Kaapataan lentokone Moskovaan oli tehty Rolling Stonesin tutulle Paint It Black-sävelelle ja sinkkua saattoi kuunnella jopa baarien levyautomaateista. Kappaleen tarina kertoo suomalaisista kaapparipojista, jotka lopulta tuomitaan ympärileikkuupöydän kautta Siperiaan. Kaiken kukkuraksi levyn lopussa Valtonen erehtyy sanomaan: "Vot, sano ryssä, ku vitun näk, vot-vot, sano ku näki kaks, täällä Aarre Nojonen, Noskova".

Lentokonekaappaus-kappele oli aivan liikaa Suomen vasemmistopiireille. Tanssinjärjestäjille lähettiin kiertokirjeitä, jossa kehotettiin kieltämään Sleeppareiden esiintymiset. Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Kajaanin osasto paheksui helmikuussa 1978 julkisesti yhtyeen musiikkia ala-arvoiseksi ja Suomen ja NL:n hyviä suhteita vahingoittavaksi. SNS:n paikallisosasto närkästyi "Takaisin Karjalaan"-levystä edes kuulematta sitä.

Raha-automaattiyhdistys reagoi nopeasti ulkopoliittiseen keskusteluun: kaappari-sinkku poistui jukebokseista. Rock-kansa ei kuitenkaan ollut yhtä valistunutta. Ala-arvoinen musiikki myi ennätysmääriä ja konserttilavoille - niille jotka uskalsivat uhmata kiertokirjeitä - riitti joukkoa.

"Me olemme musiikin maallikoita. Emme edes tiedä mitä musiikki on" - Mato Valtonen


EDELLINEN ALKUUN SEURAAVA