Helsingin yliopistossa on 15 osakuntaa, joista 11 on suomenkielistä ja neljä ruotsinkielistä. Historiallisista syistä Suomen 16. osakunta on Teknillisen korkeakoulun Teknologföreningen. Yliopiston osakunnat esiintyvät akateemisessa järjestyksessä.

[->] Nylands Nation
Nylands Nation (NN) on perustettu 1643. Sen sisarosakunta on Eteläsuomalainen osakunta. Osakunnan nauha on valko-sini-keltainen. Tilat omassa talossa Kasarmitorin laidalla. Vuosijuhlaa vietetään 9.4. ja syksyllä juhlitaan Gäddfestiä.

 

[->] Eteläsuomalainen osakunta
Eteläsuomalainen osakunta (ESO) on perustettu 1905. Sen juuret johtavat vuoden 1643 Nylandi-osakuntaan. Sisarosakuntana on Nylands Nation. Osakunnan nauha on valko-oranssi. Tilat sijaistevat Uudella ylioppilastalolla. Vuosijuhlaa vietetään 10.10. Aleksis Kiven päivänä. Keväällä vietetään kansanperinnehenkisiä Eskon häitä.

 

[->] Savolainen osakunta
Savolainen osakunta (SavO) on perustettu 1905. Sen juuret johtavat vuoden 1653 Viburgenses-osakuntaan. Sisarosakuntana on Karjalainen osakunta. Osakunnan nauha on kelta-musta. Tilat sijaitsevat Uudella ylioppilastalolla. Vuosijuhlaa vietetään 20.2., jona päivänä 1865 annettiin asetus suomen kielen käyttöön ottamisesta oikeusistuimissa ja virastoissa. Syksyllä vietetään "Talakkunajuhlaa".

 

[->] Karjalainen osakunta
Karjalainen osakunta on perustettu 1905. Osakunnan juuret kulkevat Savo-karjalaisen osakunnan kautta vuoden 1653 Viburgenses-osakuntaan. Karjalaisten sisarosakunta on Savolainen osakunta. Osakunnan nauha on punamusta. Tilat sijaitsevat Liisankadulla. Vuosijuhlaa vietettään Kalevalan päivän (28.2.) tuntumassa. Syksyisin vietetään karjalaisia kyläjuhlia — Praasniekkoja.

 

[->] Hämäläis-Osakunta
Hämäläis-Osakunta (HO) on perustettu vuonna 1653. Osakunnan nauha on puna-valkoinen. Tilat omassa Hämäläisten talossa Kampissa. Vuosijuhlaa vietetään 16.11. ja keväällä juhlitaan kansanperinnehenkisiä Hämäläisiä pitoja.

 

[->] Keskisuomalainen osakunta
Keskisuomalainen osakunta (KSO) on perustettu 1931. Sen juuret johtavat vuoden 1653 Tavasthi-osakuntaan. Osakunnan nauha on valko-puna-musta. Omat tilat Casa Academicalla Leppäsuolla. Vuosijuhlaa vietetään 7.3. Syksyllä nauhanjakoillalliset.

 

[->] Kymenlaakson Osakunta
Kymenlaakson osakunta (KyO) on perustettu 1933. Sen juuret johtavat vuoden 1653 Viburgenses-osakuntaan. Osakunnan nauha on musta-valko-musta. Tila Liisankadulla Karjalaisten talossa. Vuosijuhlaa vietetään 26.2. ja syksyllä juhlitaan Rajanylittäjäisiä.

 

[->] Åbo Nation
Åbo nation (ÅN) on perustettu 1643. Sen sisarosakuntia ovat Varsinaissuomalainen ja Satakuntalainen osakunta. Osakunnan nauhassa on sinisellä pohjalla viisi kultaista raitaa (kaksi reunoilla, kolme keskellä). Tilat sijaitsevat Uudella ylioppilastalolla. Vuosijuhlaa vietetään 19.3.

 

[->] Varsinaissuomalainen osakunta
Varsinaissuomalainen osakunta (VSO) on perustettu 1906. Sen juuret johtavat vuoden 1643 Suder- och Når-Finnar -osakuntiin. Sisarosakunnat ovat Åbo ja Satakuntalainen. Osakunnan nauha on kelta-puna-vihreä. Tilat sijaitsevat Uudella ylioppilastalolla. Vuosijuhlaa vietetään Turun Akatemian perustamiskirjan antopäivänä 26.3. ja syksyllä juhlitaan Turun Paloa.

 

[->] Satakuntalainen Osakunta
Satakuntalainen osakunta (SatO) on perustettu 1653. Sen juuret johtavat vuoden 1653 Satacundi ja vuoden 1643 Suder- och Når-Finnar-osakuntiin. Sisarosakunnat ovat Åbo nation ja Varsinaissuomalainen osakunta. Osakunnan nauha on sini-keltainen. Omat tilat Satakuntatalossa Kampissa. Vuosijuhlaa vietetään 24.3. Syksyllä juhlitaan Satakuntalaista ehtoota.

 

[->] Wiipurilainen osakunta
Wiipurilainen osakunta (WiO) on perustettu 1653. Osakunnan nauha on puna-kelta-sininen. Tilat sijaitsevat Karjalaisten talossa Liisankadulla. Vuosijuhlaa vietetään 5.3. ja syksyllä 30.11. juhlitaan Wiipurin pamausta.

 

[->] Östra Finlands Nation
Östra Finlands nation (ÖFN) on perustettu 1924. Sen juuret johtavat vuoden 1653 Viburgenses-osakuntaan. Osakunnan nauha on kelta-puna-sininen. Tilat sijaitsevat Uudella ylioppilastalolla. Vuosijuhtaa vietetään 27.2.

 

[->] Etelä-Pohjalainen Osakunta
Etelä-Pohjalainen osakunta (EPO) on perustettu 1908. Osakunnan juuret johtavat vuonna 1643 mainittuun Bothnienses-osakuntaan. Sisarosakunnat Vasa ja Pohjois-Pohjalainen. Osakunnan nauha on sini-valko-sininen. Tilat omassa Ostrobotnia-talossa Töölössä. Vuosijuhlaa vietetään 21.3. ja syksyllä juhlitaan 9.11. yhteispohjalaista Porthan-juhlaa.

 

[->] Vasa Nation
Vasa Nation (VN) on perustettu vuonna 1908. Osakunnan juuret johtavat kuitenkin vuonna 1643 mainittuun Bothnienses-osakuntaan. Sisarosakunnat Etelä-Pohjalainen ja Pohjois-Pohjalainen. Osakunnan nauha on puna-kelta-musta. Tilat omassa Ostrobotnia-talossa Töölössä. Vuosijuhlaa vietetään 26.2. ja syksyllä juhlitaan 9.11. yhteispohjalaista Porthan-juhlaa.

 

[->] Pohjois-Pohjalainen Osakunta
Pohjois-Pohjalainen Osakunta (PPO) on perustettu 1907. Osakunnan juuret johtavat kuitenkin vuonna 1643 mainittuun Bothnienses-osakuntaan. Sisarosakunnat Etelä-Pohjalainen ja Vasa. Osakunnan nauha on valko-sini-valkoinen. Tilat omassa Ostrobotnia-talossa Töölössä. Vuosijuhlaa viettetään Runebergin päivänä 5.2. ja syksyllä juhlitaan 9.11. yhteispohjalaista Porthan-juhlaa.

 
 

[->] Teknologföreningen
Teknologföreningen (TF) on Teknillisen korkeakoulun nykyään* ainoa osakunta. Ruotsinkielisten teekkareiden TF on perustettu 1872. TF toimii Otaniemessä sijaitsevassa Urdsgjallar-talossaan.

 
 

* Teknillisen korkeakoulun suomenkielinen osakunta, Tekniikan Ylioppilaat, lakkautettiin 1972.