Metsä- ja puuteknologiakerho

KERHO ON PERUSTETTU JÄSENIÄ VARTEN.
JOS OLET JÄSEN, SE ON SINUA VARTEN.

Metsä- ja puuteknologiakerho


Mikä ihmeen Metsä- ja puuteknologiakerho?

Kerhon toiminnan päämääränä on edistää Helsingin yliopiston Maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan Metsätieteiden laitoksen metsä- ja puuteknologian opiskelijoiden verkostoitumista metsä- ja puuteknologian alojen toimijoiden kanssa.

What on earth is the Forest and Wood Technology Club?

The Forest and Wood Technology Club consists of the students of the Faculty of the Forest Sciences in University of Helsinki. The main thing of the club is to improve the networking between the club’s members and the operators of the forest and wood technology industry. Every year we organize two excursions, one in the autumn and one in the spring. A member of Metsäylioppilaat ry is automatically a member of the Forest and Wood Technology Club also.

If you became interested in the club, do not hesitate to contact us. The chairman of the committee in year 2015 is Tuomas Konttas, e-mail: tuomas.konttas (at) helsinki.fi.

The club is for the members so if you are a member it is for you.

 

Metsä- ja puuteknologiakerhon historiasta

Kerho ensi esiintyi Metsätieteiden laitoksen kevätjuhlassa 2010. Pienellä kauko-ohjattavalla trukilla siirrettiin lautatavaranippuja kolmannen kerroksen pöydällä. Syksyllä, juuri ennen opintojen alkua kävimme kerhon ensimmäisellä retkellä FINMETKO messuilla Jämsässä, pääsyliput messualueelle tarjosi Fingrid oyj. Kerhohan perustettiin vasta näiden tapahtumien jälkeen, mutta ajatus kerhosta oli ollut vireillä jo pitkän aikaa.

Lähes vastaava metsäteknologian opiskelijoilla ollut ainekerho on ollut aiemminkin, mutta sen toiminta on lopetettu kauan aikaa sitten.

Jäsenistömme suosiossa ovat meitä tukeneet tahot:

Ajankohtaiset tapahtumat

- Haalarimerkki on myynnissä

- Syksyn eksursiota odotetaan


Yhteystiedot


Metsä- ja puuteknologiakerhon toiminnasta kysyminen?

Mikäli kerhomme toiminta kiinnostaa, älä pelkää kysyä keneltäkään hallituksen jäseneltä.

Kerhollamme on myös oma IRC-kanava: #metsaylioppilaat, voit käyttää esim. seuraavaa palvelinta.

Myöskin kaikenlainen kerhon toiminnan tukeminen on täysin ajatuksen mukaista toimintaa, ja siten äärimmäisen suositeltavaa! Tukeminen ei myöskään jää täysin näkymättömiin, vaan tuesta tulee maininta etusivulle!

Lähes vastaava metsäteknologian opiskelijoilla ollut ainekerho on ollut aiemminkin, mutta sen toiminta on lopetettu kauan aikaa sitten.

 

Hallituksen 2015 yhteystiedot

Puheenjohtaja

Tuomas Konttas

tuomas.konttas(at)helsinki.fi

Sihteeri

Anni-Sofia Hoppi

anni-sofia.hoppi(at)helsinki.fi

Rahastonhoitaja

Kalle Kiilo

kalle.kiilo(at)helsinki.fi

Jäsenet:

Harri Onali

harri.onali(at)helsinki.fi

Miikka Ruuskanen

miikka.ruuskanen(at)helsinki.fi

Valtteri Katunpää

valtteri.katunpaa(at)helsinki.fi

Santtu Råberg

santtu.raberg(at)helsinki.fi

 

Edellisiä hallituksia:

2014:

Valtteri Katunpää (pj.),

Henna Nummela (siht.),

Olli-Pekka Näsärö (rh.),

Jäsenet

Kalle Kiilo, Jyrki-Pekko Kinnunen, Miikka Ruuskanen, Juho Salmi

2013:

Juho Salmi (pj.),

Henna Nummela (siht.),

Samuli Koivistoinen (rh.),

Olli Muhonen, Harri Onali, Lauri Lähteenmäki, Matti Pesonen

2012:

Olli Muhonen (pj),

Jaana Viinikainen (siht.),

Harri Onali (rh.),

Tuomas Ala-Varvi, Ville Laamanen, Hanna Lumperoinen, Juho Salmi

2010 - 2011:

Tuomas Ala-Varvi (pj.),

Jaana Viinikainen (siht.),

Ville Laamanen (rh.),

Olli Muhonen, Hanna Lumperoinen, Juhani Siivonen

Perustajajäsenet:

Tuomas Ala-Varvi (pj.),

Jaana Viinikainen (siht.),

Ville Laamanen (rh.),

Olli Muhonen,

Hanna Lumperoinenn


Toiminta


Kerhomme tekosia

Eli mitä tarjoamme jäsenistöllemme.

Kerromme näillä sivuilla tulevista tapahtumista. Käythän silloin tällöin tsekkaamassa sivustoa.

Aikaisemmat tapahtumat

2014

Syksyn ekskursio

Syksyn 2014 ekskursiomme suuntautui Lounais-Suomeen 18.-19.11.2014. 

Ensimmäinen isäntämme oli Veljet Kuusisto Oy Laitilan toimipisteellä. 
Siellä pääsimme tutustumaan heidän toimintaansa ja oppimaan myös puun  kyllästyksestä. Sieltä suuntasimme Laitilan Kievariin nauttimaan  maukkaan lounaan.

Päivän toisena kohteena oli Vakka-Suomen Panimo Uusikaupungissa, jossa  pääsimme maistelemaan erilaisia virkistysjuomia ja pääsimme  tutustumaan uutuuttaan hohtaviin käymistynnyreihin. Vierailun jälkeen  osa innostui ostamaan panimon tuotteita, ja illan jo hämärtyessä  otimme suunnan kohti yömajaamme, Lounais-Suomen Metsänhoitoyhdistysten  säätiön mökkiä Pyhämaan Petsamossa. Siellä ilta jatkui ruoan merkeissä  ja saunoessa. Osa innostui myös pulahtamaan meren aaltoihin, vaikka  ilma olikin hieman koleahko syysiltana.

 

Seuraavana päivänä kukonlaulun aikaan ajoimme bussikuskin  turvallisisissa käsissä seuraavaan kohteeseen, Rauman satamaan. Siellä  pääsimme tutustumaan sataman toimintaan ja kuulemaan muun muassa  heidän mielipiteitään ajankohtaisesta rikkidirektiivistä ja kaikkia  kiinnostavasta ahtaajien työstä. Teimme myös kiertoajelun  satama-alueella ihmetellen "suuria systeemejä". Ajelun jälkeen  nautimme loistavasta lounaasta isäntämme tarjoamana.

 

Päivän toinen kohde, ja koko reissun viimeinen, suuntautui Paimiossa  sijaitsevaan Mesera Cranes Oy:öön. Heidän toimialaansa on  puutavaranostureiden valmistaminen. Kohteessa tutustuimme nosturin  suunnitteluun tietokoneella sekä pääsimme pyörähtämään hallissa, jossa  hitsauksen käry ja öljyn tuoksu sai tekniikasta kiinnostuneet 
innostumaan. Modernin näköistä toimintaa, jos en sanoisi. Kierroksen  vetäjä tosin harmitteli naisten vähäistä osuutta alalla. Tämän jälkeen suuntasimme takaisin kohti Helsinkiä.

 

Yhteenvetona 

voisin sanoa, että reissu oli kaikin puolin onnistunut. Ekskursioiden  idea, verkostoituminen, onnistui hyvin ja saimme paljon ajankohtaisia  keskusteluja aikaiseksi niin isäntiemme kanssa kuin illanvietossakin  mökillä. Jäämme innolla odottamaankin tulevaa kevään ekskursiota :)

 

 

2012

Syksyn ekskursiosta osallistujan kertomana: Forstihuudossa 3/2012 julkaistu kirjoitus

Kevään ekskursio

Kevään ekskursio vei meidän matkan Lahden Stora Enson logistiikkakeskuksen kautta Heinolaan Versowoodille tutustumaan suurehkon sahalaitoksen toimintaa...

Rautateiden maine kuljetusten joustavuuden lisääjänä ei ainakaan matkalla noussut, kyllä se on kumipyörät mitkä puuta liikuttavat. Selville saatiin myös merikuljetusten tietoja, vaikkakin rikkidirektiivi varmasti järistyttää alaa.


2011

Syksyn ekskursio

Toisen jakson ensimmäisellä viikolla kävimme Vieremällä, matkakohteemme oli tunnettu Suomalainen metsäkonetehdas. Seuraavana päivänä tutustuimme Suomalaisen olutpanimon toimintaan Iisalmessa, sekä sahakoneiden valmistukseen Mäntyharjulla....

Opintomatkamme onnistui yli odotusten, opimme metsä- ja sahakoneista paljon. Miten Elephant Kingin prototyypinn teko onnistui? Minkä takia tukeilla on maksimiläpimitta sahakoneessa? Minkä maan läpi olut suodatetaan? Mitä ToVa-hallilla tehdään Vieremällä? Ja paljon muuta!

Laitoksen kevätjuhla

Tehtävän suorittaminen

Kerhomme järjesti jo edellisenä vuotena rastin laitoksemme kevätjuhlassa. Rastimme sai osakseen suurta huomiota, ja kerhoamme vaadittiin tänäkin vuonna järjestämään rasti. Tehtävänä oli tänä vuonna kuljettaa sahatavaranippu lastausalueelle pienen sillan yli pöydältä toiselle. Suorituksia oli monen tasoisia. Joku onnistui ensimmäisellä yrittämällä, eräät ajoivat trukilla railoon ja joiltakin nippu putosi piikeistä useita kertoja.

Kevään ekskursiosta

Matka alkoi Viikistä, Metsätieteidentalon parkkipaikalta pienellä linja-autolla. Ensimmäinen pysähdyspaikka oli Suutarilassa Puukeskuksen tukkuliikkeessä. Lautatapuleiden kuvaaminen oli sallittua, mutta enemmän keskityimme kyselemään. Vältyimme kuitenkin kalvosulkeisilta, saimme kuitenkin leipää ja kahvia. Matka jatkui Lohjalle Finnforestin kertopuutehtaalle. Pääsimme heti saavuttuamme kahvipöytään ja samalla kuulimme tehtaan historiasta ja tuotteista. Isäntämme sai vastaansa monia kysymyksiä, joskus näinkin päin.


2010

Kerhon perustaminen

Kerhon perustaminen ei tapahtunut aivan tuosta vaan. Oli selvitettävä erinäisiä asioita Metsäylioppilaat ry.n kanssa, kerho oli tulossa kaikille metsäylioppilaille avoimeksi...

Syksyllä 2010 kaikki näytti jo olevan sovittu, ja pidimme kerhomme perustamiskokouksen 15.10.2010. Kerhomme jäsenistöksi valikoituvat siis kaikki metsäylioppilaat ry.n jäsenet (n. 350 hlö), toki suurimpaa osaa kerhomme toiminta ei juuri kiinnosta. Teknologian opiskelijat ovatkin tähtäimessä kerhomme toiminnan kannalta, metsä- ja puuteknologit tasavertaisina. Olkoon kerhomme tulevaisuus pitkä ja valoisa!

Finnmetkosta

Syksyllä ennen kerhomme virallista perustamista saimme jo ensimmäiseksi retkikohteeksemme maamme suurimmat raskaskonealan messut. Fingrid lupautui maksamaan sisäänpääsymme ja metsätieteiden laitos järjesti kuljetuksen pikkulinja-autolla. Koneita oli paljon ja monenlaisia, uusista ja isoista kourista aina "XXC Terminator" -pankkojen kautta taimikonhoitokoneisiin. Kolmipäivisiin messuihin ehdimme tutustua vain yhden puolipäivää, mikä oli varmaan juuri sopiva aika.

 

Keväällä kun oli tiedossa kerhon perustaminen, uskalsimme osallistua ensimmäistä kertaa laitoksen kevätjuhlaan. Idea oli pitää jokin teknologia aiheinen rasti, jossa ei osallistujillakin olisi hauskaa tekemistä. Lopputuloksena oli kauko-ohjattavan pienoistrukin hankkiminen ja sillä lautatavaranippujen liikuttelu 4. kerroksen aulan pöydillä.

Kevään ekskursio

Kevään ekskursio vei meidän matkan Lahden Stora Enson logistiikkakeskuksen kautta Heinolaan Versowoodille tutustumaan suurehkon sahalaitoksen toimintaa.

 


Kuvia

Kuvia kerhomme reissuista. Toiminta on vasta nuorta, mutta moneen on ehditty mukaan. Eikä kaikki reissut kestä heikkohermoisimpia. Katso kuvat alla.....

Sirkkelin terä pääsi lähikuvaan kevään 2012 ekskursiolla.

Finnmetkossa 2010 päästiin nousemaan koneiden selkään. Liput tapahtumaan tarjosi Fingrid.

SAPPin tehtaalle päästiin vierailemaan talvikautena kun puuta lumetetaan varastoon.

Laitoksen kevätjuhlan suosituin kohde oli jälleen kerhomme pienoistrukki.

Syksyn 2011 ekskursiolla pääsi kokeilemaan simulaattoria. Oikeiden koneiden puikkoihin ei tällä reissulla päässyt

Iltaoluet Ponssella, aamuoluet Olvilla...


Säännöt


Metsä- ja puuteknologiakerhon säännöt

Kerhon nimi on Metsä- ja puuteknologiakerho ja se toimii Helsingin yliopiston Metsäylioppilaat ry:n alaisuudessa.

Kerhon toiminnan päämääränä on edistää Helsingin yliopiston Maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan Metsätieteiden laitoksen metsä- ja puuteknologian opiskelijoiden verkostoitumista metsä- ja puuteknologian alojen toimijoiden kanssa.

Näiden päämäärien toteuttamiseksi kerho järjestää tutustumiskäyntejä alan yrityksiin ja järjestöihin, sekä alan messuille. Lisäksi kerho pyrkii järjestämään jäsenilleen erilaisia sosiaalisia tapahtumia. Kerhon järjestämät tapahtumat on suunnattu ensisijaisesti metsä- tai puuteknologiaa pää- tai sivuaineenaan opiskeleville, mutta kaikki Helsingin yliopiston Metsäylioppilaat ry:n jäsenmaksun maksaneet metsäylioppilaat ovat oikeutettuja osallistumaan toimintaan.

Jäseniä ovat kaikki Metsäylioppilaat ry:n jäsenmaksun maksaneet metsäylioppilaat. Hallituksen jäsenyyteen ovat oikeutettuja metsä- tai puuteknologiaa pää- tai sivuaineenaan opiskelevat Metsäylioppilaat ry:n jäsenmaksun maksaneet opiskelijat.

Varoja toiminnan turvaamiseksi hankitaan vapaaehtoisella kannatusmaksulla, erityyppisillä projekteilla, sekä anotaan säätiöiltä ja yhteisöiltä. Varoja käytetään opiskelijoiden hyväksi järjestämällä tapahtumia ja tutustumiskäyntejä vaihteleviin kohteisiin.

Kerhon toimintaa johtaa viisi-yhdeksänhenkinen hallitus, jonka syyskokous valitsee vuodeksi kerrallaan. Syyskokouksessa istuva hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan muut hallituksen viranhoitajat seuraavaksi vuodeksi. Valinta tapahtuu tarvittaessa äänestämällä, jolloin äänten mennessä tasan ratkaistaan tulos arvalla. Hallituksen virkoja ovat puheenjohtajan lisäksi varapuheenjohtaja, sihteeri ja rahastonhoitaja.

Syyskokous pidetään marras–joulukuussa, jossa käsitellään puheenjohtajan ja hallituksen muiden jäsenten valinta seuraavalle vuodelle.

Vuosikokous on helmi-maaliskuussa, jossa käsitellään tilinpäätös, toimintakertomus, sekä kerhon säännöt.

Syys- ja vuosikokous ovat laillisia kun niistä on tiedotettu vähintään viikkoa aikaisemmin metsätieteiden talon ilmoitustauluilla ja päätösvaltainen kun kokoukseen osallistuu vähintään neljä kerhon jäsentä.

10§

Hallituksen kokouksen kutsuu koolle puheenjohtaja hallituksen tai viiden kerholaisen sitä vaatiessa. Kokous on laillinen kun siitä on tiedotettu hallituksen jäsenille ja päätösvaltainen kun kokoukseen osallistuu vähintään puolet hallituksen jäsenistä.

11§

Kerho pitää säännöllisesti kirjaa tileistään ja toimittaa selvityksen kirjanpidostaan Metsäylioppilaat ry:n taloudenhoitajalle.

12§

Kerhon hallituksen jäsenet maksavat järjestämiensä excursioiden ja muiden tapahtumien omasta osallistumismaksustaan 50 %. Kerho korvaa hallituksen jäsenille kaikki excursioiden ja tapahtumien järjestämisestä aiheutuvat kustannukset.

13§

Kerhon toiminnan purkautuessa on varat luovutettava Metsäylioppilaat ry:lle.

14§

Päätös sääntöjen muuttamisesta tai kerhon purkamisesta on tehtävä yhdistyksen syys- tai vuosikokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.