Numero 2/ 2005

Tähtäys tarkentuu

- Psyko historijoitsija-

Poliittisen retoriikan ja paljonpuhuvien kielikuvien historia sai maaliskuussa näyttävän lisän, kun puoluesihteeri Eero Heinäluoma ilmoittautui SDP:n puheenjohtajakisaan. Heinäluoman näyttävin linjaus on viedä politiikkaa ”pari piirua ihmisen suuntaan”. Tällä merkityksettömältä kuulostavalla lausahduksella voi olla ainakin kaksi merkitystä. Lehtien palstoilla on huomautettu, että piiru voi viitata joko merenkulkuun tai tykistöön. Jälkimmäisessä tykkejä on suunnattu piirun verran sinne tai tänne. Heinäluoman lipsahduksen voisi siis ymmärtää niin, että jos Paavo Lipposen tiukan talouslinjan ja murahtelevan kommunikointityylin jäljiltä on vielä joku onneton hengissä, olisi Heinäluoma valmis tarkentamaan tähtäystä ja lopettamaan tuskat keskittämällä SDP:n panokset vielä ne pari piirua ihmisen suuntaan.

Vaikka kuinka kritisoidaan, talouspolitiikalle ei tunnu löytyvän vaihtoehtoja. Sosialidemokraattien lisäksi kirkko on perinteisesti ollut kiinnostunut köyhien kohtalosta, mutta myös kristillinen etiikka on omaksunut talouden sääntelemättömiä sääntöjä. Se joustaa. Paavi Johannes Paavali II:n kuoltua me maallistuneet luterilaiset opiskelijalehtikolumnistit olemme saaneet lukea paavillisten juttujen täyttämistä maallistuneista aamujakelulehdistämme, että katolinen kirkko on luopunut edes joistakin wanhoista ajatuksistaan. Tappaa ei vieläkään saa, mutta voitontavoittelu on ihan okei. Paavi piti voittoa oikeutettuna merkkinä siitä, että liiketoiminta sujuu hyvin.

Paavi onnistui ainakin todistamaan, että raamattua voi lukea monella tavalla, vaikka väärin päin. Toinen edesmennyt viisas setä Egon Friedell kirjoitti taannoin, että keskiaikainen voitontavoittelun ja koronoton pitäminen syntinä voi tuntua äkkiseltään oudolta, mutta on silti vielä nykyaikanakin ymmärrettävää. Se, mikä muinoin koski koko maailmaa, näkyy enää tuttavapiireissä. Henkilö, joka ottaisi tutuilleen lainaamistaan rahoista korkoa tai myisi ystävilleen omia tavaroitaan voitolla, joutuisi yhteiskunnalliseen pannaan.

Joskus viime vuosisadalla oli vielä paljon instansseja, joiden tehtävänä oli tuottaa tavaraa ja palveluja eikä vain voittoa omistajilleen. Sittemmin yhä uusille alueille tunkeutuvilla markkinoilla on hanuri soinut ja arpajaiset pyörineet niin, ettei parempaa ja tehokkaampaa systeemiä kuulemma löydy. Kysykää vaikka keneltä tahansa, joka joskus onnistuu pääsemään hallitukseen. Ei tässä muuta, mutta pelkona on se, että Dante oli oikeassa. Hänen mukaansa koronkiskurit kituvat helvetissä samassa paikassa kuin jumalanpilkkaajat ja sodomiitit. Porvarien kohtalo on puolestaan sama kuin noitien. Woi kauhistus, ehkä Heinäluoma ei puhunutkaan piirusta vaan pirusta!

psyko_historioitsija@hotmail.com

Takaisin ylös