Numero 2/ 2005

Johannes Paavali II in memoriam

- Olli-Pekka Kasurinen-

Paavi Johannes Paavali II (1920-2005) kuoli pitkän sairauden jälkeen lauantaina huhtikuun toisena päivänä kello 22.37 Suomen aikaa. Tätä hetkeä voidaan pitää erään aikakauden loppuna. Johannes Paavali II oli yksi koko 1900luvun loppupuolen tärkeimpiä henkilöitä ja eräs kaikkien aikojen tärkeimmistä paaveista. Hänen mielipiteistään voidaan olla erimielisiä, mutta tuskin kukaan voi kieltää sitä tosiasiaa, että paavi oli suurmies.

Karol Wojtyla syntyi vuonna 1920 Wadowicessa lähellä Krakovaa. Hänen isänsä Karol Wojtyla vahempi oli Puolan armeijan luutnantti, äitinsä Emilia Kaczorowska satulantekijän tytär. Äiti kuoli Karolin ollessa vielä lapsi. Karol oli kaksilapsisen perheen nuorempi poika, hänen isoveljensä kuoli jo 26vuotiaana. Nuorena Karol halusi näyttelijäksi, mutta natsimiehityksen aikana hän päätti ryhtyä papiksi. Hän osoittautui lahjakkaaksi teologiksi joka nopeasti kohosi aluksi Krakovan piispaksi, sittemmin Krakovan arkkipiispaksi ja kardinaaliksi. Vuonna 1978 Johannes Paavali I:n vain kuukauden kestäneen paaviuden jälkeen Karol valittiin hänen seuraajakseen. Hän oli ensimmäinen eiitalialainen paavi 455 vuoteen. Edellinen oli hollantilainen Hadrianus VI (1459-1523, paavina 1522-23)

Johannes Paavali II pyrki ajamaan uskontokuntien välille sopua ja rauhaa. Hän oli ensimmäinen paavi joka vieraili synagogassa ja moskeijassa. Hänen mukaansa uskontoa ei saanut käyttää perusteluna sodalle, vaan uskonnon tehtävä oli rakentaa rauhaa ihmisten välille. Vaikka hänen kielteistä kantaansa aborttiin ja ehkäisyyn kritisoitiin, on otettava huomioon, että paavi johti 2000vuotista katolista kirkkoa, joka on organisaationa äärikonservatiivinen. Hänen mielipiteensä kuvastivat katolisen opin ihannetta siitä, kuinka ihmisten tulisi elää. Paavi oli leppymätön sorron ja tyrannian vastustaja ja köyhien ja heikkojen puolesta puhuja. Hänen nuoruudenkokemuksensa natsien ja myöhemmin kommunistien miehittämästä Puolassa synnyttivät vihan diktatuureja kohtaan. Paavia on kutsuttu kommunismin kaatajaksi; luonnollisesti hän ei tehnyt sitä yksin, mutta hän toimi merkittävänä taustavaikuttajana esimerkiksi tukiessaan Puolan solidaarisuusliikettä. On arveltu, että hänen murhayrityksensä taustalla vuonna 1981 oli Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB, joka näki hänet uhkana. Paavi ei vastustanut ainoastaan kommunismia vaan myös kapitalismin huonoja puolia. Hän puolusti aina köyhiä ja heikkoja heitä sortavia vastaan. Tämän sai huomata myös Ronald Reagan, kun paavi vieraili Yhdysvalloissa. Siellä hän piti tärkeimmät puheensa mustille, latinoille ja intiaaneille. Nykyinen paavi oli niin suuresti rakastettu ja ihailtu, ettei olisi mikään ihme, vaikka hänet kohotettaisiin pian autuaaksi ja julistettaisiin myöhemmin pyhimykseksi. Jo nyt alkaa tulla julki ensimmäisiä ihmeitä, joita paavin väitetään tehneen.