Numero 2/ 2005

Pääkirjoitus

- Juha-Matti Granqvist ja Janne Kirjasniemi-

Hiljattain edesmennyt paavi Johannes Paavali II on tämänkertaisen lehtemme kansikuvapoika. Kirkkohistoriansa hyvin tuntevaa historianopiskelijaa on lievästi hämmästyttänyt se lähes rikkumaton kunnioituksen ilmapiiri, joka paavia on Suomessakin ympäröinyt. Liki yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kuuluu sentään kirkkokuntaan, jonka perustaja piti Rooman piispaa antikristuksena. Ehkäpä yhteiskunnan maallistuminen ja ekumenia ovat kuluttaneet kirkoista pahimmat särmät, ja Jan Pawel itse valtiollisella toiminnallaan (kts. tarkemmin nekrologi sivulta 10) lunastanut myös meidän lutherilaisten erossaolevien veljien kunnioituksen. Tai sitten ei (kts. s. 4).

Joka tapauksessa haastamme tarkkaavaiset lukijat bongaamaan tästä lehdestä mahdollisimman monta paavia. Paavien määrän ja sivunumerot voi lähettää sähköpostitse Kronikan toimitukseen. Oikein vastanneet saavat yllätyspalkinnon, ja me varmuuden siitä, että joku on oikeasti lukenut tämän lehden. Paavinsa bongannut voi sen jälkeen siirtyä analysoimaan katolisen kirkon nykytilaa lukemalla reportaasin irlannin pappishautomosta (s. 22), jonka oppilaita kiinnostavat päihdyttävät juomat ja pin up ­tytöt enemmän kuin Roomasta kaikuvat vanhoilliset ukaasit puhtaan uskon kapeasta tiestä.

Toinen tämänkertaisen Kronikan kantavista teemoista on Kronoksen ja Historicuksen jäsenaloite ja sen tutkimattomat tiet HYY:n byrokratiamyllyssä. Tunteita kuumentanut aihe on saanut monet historioitsijat tarttumaan kynään, ja näkökulmat vaihtelevat rankelaisen objektiivisesta äärimmäisen subjektiiviseen (s. 3239). Tätä kirjoittaessamme olemme juuri saaneet tietää, että HYY:n edustajisto on päättänyt olla ottamatta Uuden Ylioppilastalon Bportaan viidettä kerrosta ainejärjestökäyttöön, mikä samalla sammutti myös historioitsijoiden heikosti hehkuneen toivonkipinän järkevän järjestötilan saamisesta parin seuraavan vuoden aikana. Koska äänestystulos meni tasan, päätös tehtiin heittämällä arpaa, mikä sopii hyvin ylioppilaskunnan viimeaikaisten päätösten linjaan. Tämänkaltaisia tilanteita varten suosittelemme pientä Vatikaanista kopioitua muutosta edarin äänestyskäytäntöön. Lukitaan koko konkkaronkka Vanhaan Ylioppilastaloon ja päästetään ulos vasta kun piipusta tuprahtaa valkea savu hyväksyttävän päätöksen merkiksi.

Kronikka toivottaa kaikille historianopiskelijoille ja muille lukijoilleen punaista vappua ja hyviä suojatyöpaikkoja kesäksi!

Takaisin ylös