Numero 2/ 2005

Keskiaika vasta-alkajille ja edistyneille

- Teemu Korpijärvi-

Tuomas Heikkilä ja Samu Niskanen: Euroopan synty ­ keskiajan historia. Edita 2004.

Tuomas Heikkilän ja Samu Niskasen teos Euroopan synty on miellyttävä ja helposti sulatettava yleisesitys maanosamme historiasta, antiikin päättymisestä aina uuden ajan alkuun saakka. Kirjoittajat harrastavat tervettä itsekritiikkiä tehdessään lukijalle jo alussa selväksi kuinka keinotekoinen keskiajan kronologinen jaottelu kuitenkin pohjimmiltaan on. Keskiajan eri vaiheet (varhais, sydän ja myöhäiskeskiaika) käydään kukin lävitse omassa pääluvussaan. Näissä käydään läpi kullekin ajanjaksolle ominaisia piirteitä ja valtakuntien kehitystä.

Koko keskiajalle tyypillisesti uskonnon merkityksellä on kirjassa huomattava osa. On miellyttävää havaita, että myös eurooppalaisille vieraammille kulttuureille on varattu tilansa ja teoksessa käsitellään niin juutalaisia, mongoleja, kuin islamilaisiakin, joilla kullakin on ollut oma osansa Euroopan kehityksessä, milloin talouden nostattajina, milloin kulttuurilainauksen kohteina, milloin Euroopan valtioita yhdistäneenä ulkoisena uhkana. Kirjan ensimmäisessä ja viimeisessä luvussa varsinainen käsiteltävä ajanjakso ommellaan kiinni niin sitä edeltäneeseen myöhäiseen antiikkiin kuin edessä häämöttävään uuteen aikaan.

Kirjan takakannessa mainostetaan sen sopivan niin yliopiston oppikirjaksi kuin Euroopan historiasta kiinnostuneelle lukijallekin. Se täyttää jälkimmäisen tehtävänsä erittäin hyvin ja toimii mainiosti yleisesityksenä sekä hakuteoksena. Yliopistollisesta oppikirjasta puhuttaessa kuitenkin jäin ainakin itse hieman kaipaamaan lähdeviitteitä. Kirjan lopussa on kuitenkin hyvä kirjallisuusluettelo niille, jotka ovat kiinnostuneita lukemaan aiheesta enemmän. Kirjallisuusluettelon lisäksi teoksen lopusta löytyy lista paaveista ja keskeisimmistä hallitsijasuvuista sekä henkilö ja paikannimiluettelo.

Kirja nivoo yhteen ja selkeyttää käsitystä Euroopan – ja erityisesti eurooppaajatuksen – kulttuurillisesta, aatteellisesta ja poliittisesta synnystä ja kehittymisestä. Näin ollen se pureutuu omasta näkökulmastaan varsin ajankohtaiseen aiheeseen. Samalla lukija voi nähdä keskiajan Euroopan ’globaaleissa’ ilmiöissä oman aikamme piirteitä ja antautua tuumailemaan kuinka paljon Eurooppa lopulta onkaan muuttunut? Helppotajuisuutensa ansiosta teos antaa paljon erityisesti sellaiselle, joka ei ole juuri perehtynyt kyseiseen aikakauteen. Epäilemättä Euroopan synty on varsin hyvää luettavaa niillekin, jotka ovat tutustuneet keskiaikaan syvällisemmin, vetäähän se monia lankoja sujuvasti yhteen, niputtaen ne käsitettäväksi kokonaisuudeksi.

Itse pidin kirjaa miellyttävänä lukukokemuksena ja se avarsi käsitystäni keskiajasta, herättäen ja ruokkien mielenkiintoani aiheeseen. Ehkäpä seuraavan kerran kirjastossa vieraillessani poimin hyllystä jonkin kirjallisuusluettelossa mainituista teoksista.

Takaisin ylös