Numero 1 / 2005

Puheenjohtajan palsta

- Johanna Harju-

Historiaa ja menneisyyttä arvostavana ihmisenä tein pikakatsauksen lähihistoriaan ja vilkaisin edellisten vuosien puheenjohtajien ensimmäistä kirjoitusta Kronikkaan kyseissä tehtävässä. Palstoja hallitsivat katsaukset tulevaan vuoteen, ainejärjestötoimintaan mukaan kannustaminen ja Bolognan prosessi. Ehdottomasti maininnan arvoisia ja tärkeitä asioita, jotka osaltaan hallitsevat myös tätä vuotta. Mieleeni kuitenkin hiipi – pitäisikö minun kirjoittaa jotain muutakin?

Kukako olen? Johanna Pohjanmaalta (en puhu murretta), ihan aito blondi, joka ainakin toistaiseksi on selvinnyt yliopisto-opiskelusta(kin). Opiskelen kolmatta vuotta historiaa, enkä ole vielä valinnut kummanko puoleen kallistua, Suomen vai yleisen. Kronoksessakin toimintavuoteni on kolmas, aiemmin olen palloillut mm. juhlatoimintavastaavana ja varapuheenjohtajana. Alusta asti olen kokenut ainejärjestötoiminnan omakseni, vaikkakin olin hivenen yllättynyt saatuani kuulla Kronoksen erittäin punaisesta menneisyydestä... Entäpä suuret, maailmaa syleilevät linjani tälle vuodelle? Luotsata Kronos läpi haasteellisen vuoden aktiivisena, monipuolisena ja toimintakykyisenä ainejärjestönä, jolla on myös sanansa sanottavana ylioppilasmaailmassa. En näe Kronoksen enää ottavan kantaa maailmanpoliittiseen tilanteeseen, edunvalvontaan yliopistolla kylläkin.

Mitä sitten ovat nämä haasteet? Tärkeimpänä näistä täytyy mainita Kronoksen juhlavuosi, olemme nimittäin saavuttaneet kunnioitettavan professorin iän. Perustamisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 60 vuotta. Tasavuoden juhlallisuudet tulevat lisäämään toiminnan monimuotoisuutta läpi vuoden huipentuen vuosijuhliin ja niissä julkaistavaan Kronoksen historiikkiin. Tavoitteenamme on saada armaan ainejärjestömme kokemat myrskyt ja tyvenet samojen kansien väliin. Jo nyt voi todeta Kronoksen menneisyyden olleen värikäs ja täynnä hyvin erilaisia tapahtumia, unohtamatta tietenkään sitä, kuinka moni nykyinen vaikuttaja on Kronoksessa toiminut.

Toisenlaisia haasteita tuo kerhotilamme Vacumin siirtyminen toisten järjestöjen käyttöön. Vielä on kuitenkin epäselvää, mistä Kronos ohjaa toimintaansa kuluvana vuonna, sillä olemme tehneet tilajaosta jäsenaloitteen edustajistolle. Ja mainittakoon se Bolognan prosessikin vielä… Suurta osaa opiskelijoista koskettava uusi tutkintorakenne tulee käyttöön JO ensi syksynä, ja haasteet tämän tiimoilta kohdistuvat Kronoksessa erityisesti opinto- ja tutorvastaavaan. Ainakin heidän olisi tarpeen olla asioista selvillä.

Näen, että Kronoksen toiminnalla on hyvät kehittymismahdollisuudet tänä vuonna, ja samalla monien perinteisten piirteiden säilyvän. Uskon kuluvasta vuodesta muodostuvan aktiivisen ja toimintatäyteisen. Tervetuloa siis juhlavuoteen! Olkaamme ylpeitä ollessamme näin vanhan ja perinteikkään ainejärjestön jäseniä!

Takaisin ylös