Arkisto_arvostelut

Face/Off - Kahdet kasvot

Face/Off, USA 1997
Ohjaus: John Woo
Käsikirjoitus: Mike Werb, Michael Colleary
Kuvaus: Oliver Wood
Tuotanto: Michael Douglas, Jonathan D. Krane, Steven Reuther
Pääosissa: John Travolta, Nicholas Cage, Joan Allen,
Alessandro Nivola, Gina Gershon
Kesto: n. 138 min

Face/Offin nähtyään tekee mieli sekä kirota että siunata Hollywoodin tuotantokoneistoa. Kirota siksi, että amerikkalaisten elokuvayhtiöiden ilkeät pamput pidättelivät Aasian nerokkainta ohjaajaa John Woota kahden elokuvan (Hard Target ja Broken Arrow) ajan ennen kuin antoivat hongkonglaisen mellastaa Hollywoodissa mielensä mukaan. Siunata siksi, että Woon elokuva ei ole koskaan aikaisemmin näyttänyt ja kuulostanut näin loistavalta. Face/Off  on täysin Woon Hong Kongissa tekemien klassikojen veroinen kipeä toimintaelokuva.

Pyssynpaukuttelun syy on ensilukemalta hieman hölmö: Rosvon (Cage) kasvot päätyvät poliisin (Travolta) naamaksi ja päinvastoin. Hilpeitä roolileikkejä toivoisi mieluummin näkevänsä b-luokan komedioissa kuin kaukoidän Tarantinon jenkkiuutuudessa. Woon kierolle huumorilla ryyditettynä tarina kuitenkin potkii. Ja, mikä tärkeintä: kuka täyttää juonikudelman rakoilut yhtä taitavasti kuin Woo? Kuka kiinnittää huomiota siihen, että Cage on kymmenen kiloa laihempi kuin Travolta, kun kankaalta vyöryy vuolaana virtana toinen toistaan coolimpia kuvia ja ääniä? Voiko toimintakohtauksia enää tiukemmin ohjata?

Luonnollisesti Hong Kongiin tavoille tottuneen ohjaajan täytyy jarrutella tahtiaan amerikkalaisen elokuvan ruorissa. Face/Offissa elävät ja kuolleet ihmiset eivät kimpoile seinistä yhtä railakkaasti kuin Hard Boiledissa tai Bullet in the Headissa. Ne rysähtelevät pintoja päin raskaammin ja hitaammin, kuten hinteliä aasialaisia massiivisempien jenkkistunttien kuuluukin. Lohdutukseksi Woo joutuu Hollywoodissa siloittamaan myös sitä toista ääripäätään. Woon Hong Kong -pätkiä näkemättömän voi olla vaikea uskoa, mutta tuskin mikään amerikkalainen draama yltää niin surkuhupaisaan pateettisuuteen kuin ystävystyneiden konnan ja kytän vetistely The Killerin lopussa. Vaikka Face/Offissakin on pakolliset herkät hetkensä, ei sentään tarvitse pelätä, että Cage puristaisi kuolevan Travoltan kättä kutsuen tätä "Mikki Hiireksi". Huh.

Mikko-Pekka Heikkinen

<< takaisin arvostelut -listaan