Ööö... Siis mikä ihmeen estetiikka? Ja mikä on Aistimus?

"Siis mikä ihmeen estetiikka...?" Aistimus ry on Helsingin yliopiston estetiikan opiskelijoiden ainejärjestö, jonka tarkoitus on toimia sekä estetiikan opiskelijoiden vinkeänä viihdykkeenä että edunvalvojanamme humanistisen tiedekunnan piirissä, ja edistää esteettistä keskustelua laajemminkin. Varsin vaatimaton tavoitteemme on, ettei pian enää yhdenkään meistä tarvitsisi esittää kysymystä "Mitä on estetiikka?"...

Tavoitteemme saavuttamiseksi toimi tämän ohjeen mukaisesti:

1) Tilaa Aistimuksen sähköpostilista,

2) liity sitten Aistimuksen jäseneksi, ja

3) "Tune in, turn on, drop out...", lisätietoja seuraa pian!


1) Tilaa Aistimuksen sähköpostilista

Aistimuksen sähköpostilistalle voivat liittyä kaikki estetiikasta kiinnostuneet Helsingin yliopiston opiskelijat. Liittyäksesi Aistimus-listalle lähetä sähköpostiviesti osoitteeseen majordomo@helsinki.fi, ja kirjoita viestiin "subscribe aistimus-lista". Muista vahvistaa liittymisesi listalle vastauksena ylläpitäjältä saamasi viestin avulla. Aistimuksen hallitukselle voi lähettää sähköpostia suoraan osoitteeseen aistimus-hallitus @ helsinki.fi tarvittaessa.


2) Liity Aistimuksen jäseneksi

Jäseneksi voivat liittyä Helsingin yliopiston estetiikan opiskelijat. Mikäli kriteerit kohdallasi täyttyvät, ilmoita yhteystietosi Aistimuksen hallituksen sähköpostilistalle ja... onneksi olkoon! Olet jäsen.

HYY:n alaisena järjestönä yhdistyksellämme on käytössään muutaman muun ainejärjestön kanssa jaettu kerhotila Illuusio. Tila sijaitsee Mannerheimintien varressa, Uudella ylioppilastalolla. Sisäänkäynti onnistuu A-rapun puolelta, kerros on viides. Kokoukset ovat toisinaan baarissa, toisinaan kertsillä, kannattaa varmistaa siis ajankohta ja paikka etukäteen. ;)


3) Aistimus-kortti

Jäseneksi hyväksytyt saavat käyttöönsä oman, henkilökohtaisen Aistimus-kortin. Voimassa ollessaan kortti oikeuttaa etuihin, jotka on suunnattu estetiikan opiskelijoille. Aistimus-kortin voi noutaa itselleen esimerkiksi Aistimuksen hallituksen kokouksista.

Tällä hetkellä Aistimus-kortista on hyötyä seuraavissa paikoissa :

Teatteri Avoimet Ovet: Aistimus-kortilla saa teatterialan ammattilaislipun (1/kortti), 10 €. http://www.avoimetovet.fi/

Koko Teatteri: Ammattilaishinta, 12 euroa. Lisäksi liput Koko Jazz Clubille -2 euroa opiskelijahinnasta. http://www.kokoteatteri.fi/

Q-teatteri: Henkilökohtainen ammattilaislippu Q-teatterin omiin tuotantoihin, 12 €. Ammattilaisliput vain Q-teatterin omasta lipunmyynnistä. http://www.q-teatteri.fi/

Zodiak - Uuden tanssin keskus: Aistimus-kortilla kaksi katsojaa yhteishintaan 20 € (normaalisti kaksi opiskelijalippua 30€) http://www.zodiak.fi/

Näistä näytöskohtaisista alennuksista ilmoitellaan aistimus-listalla (aistimus-lista@helsinki.fi):

Ooppera Skaala ry:  Alennuksia opiskelijahinnasta näytöskohtaisesti. http://www.oopperaskaala.fi/

Seuraaviin lippuvaraus hoidetaan keskitetysti:

Tapiola Sinfonietta: Liput kamarimusiikkikonsertteihin 6 €, muihin konsertteihin 10 €, sis. Lippupisteen palvelumaksun. Sopimus koskee vain Tapiola Sinfoniettan järjestämiä konsertteja. Liput varattava ennakkoon, viimeistään viikko ennen konserttia, osoitteesta: tapiola.sinfonietta@espoo.fi. Lippujen lunastus tuntia ennen konserttia käteisellä Tapiola Sinfoniettan Kutsuvieraat-pisteestä. Sopimus voimassa 1.6.2015-31.5.2016. http://www.tapiolasinfonietta.fi

Huom. Listaa voidaan jatkuvasti päivittää. Ota rohkeasti yhteyttä tahoihin, joilta halajaisit etuuksia. Ilmoita saavutuksestasi webmasterille.

Muista myös, että estetiikan opiskelijat ovat muiden taideaineiden opiskelijoiden tavoin oikeutettuja saamaan läsnäolotodistusta vilauttamalla valtion taidemuseon A-kortin (noin 14 €), jolla pääsee vuoden ajan Kiasmaan, Ateneumiin ja Sinebrychoffin taidemuseoon!


4) "Tune in, turn on, drop out..." ;)

Aistimuksen ekskursiot, illanistujaiset ja kaikenlaiset muut tapahtumat ovat avoimia kaikille estetiikasta kiinnostuneille - tervetuloa mukaan toimintaan!

Järjestämämme toiminta vaihtelee tekijöiden intressien ja Zeitgeistin mukaan. Aistimus on muun muassa rikastuttanut estetiikan opetustarjontaa syyslukukaudella "Estetiikan rajat"-opintopiirin muodossa. "Rajoissa" estetiikan ilmiöitä on tarkasteltu eri näkökulmista jo vuodesta 2001. Aistimus on myös järjestänyt jäsenilleen erilaisia kulttuuriekskursioita ja opintomatkoja, esimerkiksi Pietariin, New Yorkiin Lontooseen, Riikaan ja Tallinnaan. Lisäksi "Estetiikka-päivä" sekä "Platonin Pidot" -nimillä tunnetut bakkanaalit kuuluvat järjestömme aikaansaannoksiin. Teemme toisinaan myös projektiluontoista yhteistyötä eri toimijoiden, kuten muiden ainejärjestöjen, gallerioiden tai kritiikkiä julkaisevien tahojen kanssa.

Aistimukselle valitaan hallitus ja toimihenkilöt loppuvuodesta yhdistyksen sääntömääräisesssä vuosikokouksessa. Kokouksiin ovat lämpimästi tervetulleita kaikki estetiikan opiskelijat. Kokouksista tiedotetaan sähköpostin kautta.


Back to the basics - vai selvisikö jo, mitä estetiikka on?

Estetiikka on osa filosofian traditiota. Sen perinteisiä ongelmia ovat esimerkiksi kysymykset taiteen olemuksesta ja sen kokemisesta sekä taideteosten luonteesta, merkityksestä ja tulkinnasta. Näihin liittyvät myös erilaiset esittämistä ja havaitsemista koskevat ongelmat, sekä kysymykset esteettisen arvottamisen ja kritiikin lähtökohdista.

Estetiikan piirissä tarkastellaan taiteesta kumpuavien filosofisten kysymysten lisäksi esteettisten ongelmien kietoutumista eettisiin, metafyysisiin ja tietoteoreettisiin näkökulmiin. Filosofian lisäksi estetiikan tutkimus sivuaa usein monia muita erityistieteitä, kuten esimerkiksi sosiologiaa, psykologiaa ja kulttuurien tutkimusta. Läheisiä oppiaineita estetiikalle ovat myös muut taidetta tutkivat tieteenalat, esimerkiksi taidehistoria ja kirjallisuustiede.

Moderniin maailmaan liittyvät kokemisen tavat ja erilaiset arjen ja ympäristön ilmiöt ovat nousseet estetiikassa perinteisen, taidetta koskevan kysymyksenasettelun rinnalle. Ympäristöestetiikka tutkii ihmisen vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa ja eri esteettisten arvojen merkitystä sekä rakennetussa että luonnonympäristössä. Nykyestetiikka tarkastelee myös populaarikulttuurin ilmiöitä sekä kysymyksiä kulttuurin estetisoitumisesta.


Estetiikkaan liittyvää toimintaa Suomessa

Helsingin yliopisto, estetiikan oppiaine
www.helsinki.fi/estetiikka/oppiaine/index.html

SES - Suomen Estetiikan Seura
www.estetiikka.fi

KSEI - Kansainvälinen Soveltavan Estetiikan Instituutti
www.helsinki.fi/jarj/iiaa/

Estetiikan kansainvälisiä organisaatioita

ASA - The American Society for Aesthetics
www.aesthetics-online.org

BSA - British Society of Aesthetics
www.british-aesthetics.org

CSA - Canadian Society for Aesthetics
www.csa-sce.ca


Estetiikkaan liittyviä muita linkkejä

Contemporary Aesthetics Journal
www.contempaesthetics.org

Galleriat.net -portaali
www.galleriat.net

Filosofia.fi - portaali
www.filosofia.fi

Kulttuuri.net -portaali
www.kulttuuri.net

Mustekala -kritiikkisivusto
www.mustekala.info

Niin & näin -lehti
www.netn.fi

Taide-lehti
www.taidelehti.fi

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry
www.taku.fi
Aistimuksen hallitus 2017


SEURAA AISTIMUSTA >>

FACEBOOK http://www.facebook.com/AistimusRy

BLOGI http://rsykeblog.wordpress.com/