Maneesi parantamaan hevosten tutkimusta ja hoitoa

Ontuma- ja selkäongelmien vaivaamat hevospotilaat ovat yksi Yliopistollisen hevossairaalan suurimmista asiakasryhmistä. Hevossairaalan yhteyteen tarvitaan maneesi, jotta nämä potilaat voidaan tutkia perusteellisesti ja jotta ne saavat parhaan mahdollisen hoidon.

Ontuvat hevoset suuri asiakasryhmä

Hevospotilaiden määrä sairaalassa on kasvanut viimeisen kuuden vuoden aikana 75 %. Potilaista yli 30 % on ontuma- tai selkäongelmaisia. Selkäsairauspotilaita Yliopistolliseen hevossairaalaan tulee kaikkialta Suomesta.

Perusteelliset tutkimukset mahdollisia vain maneesissa

Liiketutkimuksessa hevosen liikkeet tulee voida arvioida eri askellajeissa, riittävän pitkillä suorilla linjoilla ja ympyrällä juoksutettuna molempiin suuntiin sekä kovalla että pehmeällä alustalla. Monet toiminnalliset ongelmat näkyvät vasta ratsastettuna.

Nykyään hevosia joudutaan Viikissä juoksuttamaan sairaalan asfalttipihalla, eikä ratsain esittäminen ole käytännössä lainkaan mahdollista. Talviliukkailla tilanne on vielä huonompi. Ontuman tai epäpuhtaan liikkeen syitä selvitetään puudutusten ja uusintatutkimusten avulla.

Maneesi tukee myös tutkimusta

Vain maneesi tarjoaa turvallisen tutkimusympäristön, jossa laadukkaan tutkimuksen suorittaminen voidaan tehdä ympärivuotisesti turvallisessa ympäristössä. Maneesi on tarpeen myös tieteellisen työn laadun varmistamiseksi, esimerkiksi ortopedisten ongelmien tutkimuksessa.

Nykyaikaisessa hoidossa kuntoutuksella ja fysioterapialla on hevosen hyvinvoinnin kannalta tärkeä rooli. Fysioterapiaan kuuluva hevosen tutkiminen, itse terapia, omistajan ohjaus hevosen kuntouttamiseen sekä hoidon seuranta vaativat myös maneesia.

Suunnitelmat valmistumassa

Helsingin yliopisto on syyskuussa 2012 käynnistänyt hankkeen maneesin paikan kartoittamiseksi ja rakennussuunnitelmien laatimiseksi. Kylmän, hiekkapohjaisen maneesin suunniteltu koko on 20 x 30 metriä. Maneesin rakennuskustannukset voivat nousta jopa 200 000 euroon riippuen paikasta ja perustuskustannuksista. Maneesin on tarkoitus valmistua aikaisintaan vuonna 2015.

Lahjoitustasi tarvitaan

Maneesin rakentaminen on suuri investointi ja hankkeen toteutumiseen tarvitaan lahjoitusvaroja. Maneesin hyödyt suomalaisille hevosille ovat suuret — tee lahjoitus jo tänään! Kaikkien lahjoittajien nimet kirjataan maneesiin sijoitettavaan kiitostauluun.

Näin voit lahjoittaa

Verkkolahjoittaminen

Helppo ja nopea tapa tehdä lahjoitus on verkkolahjoittaminen. Verkkolahjoituksia voivat tehdä niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Tee lahjoitus verkkolahjoituslomakkeella. Valitse verkkolahjoituslomakkeella lahjoituskohteeksi ”Hevossairaalan maneesi”.

Seurojen, yhdistysten ja yritysten lahjoitukset

Yhteisöt voivat tehdä lahjoituksia tai välittää viestiä hankkeesta jäsenilleen. Ota yhteyttä Riitta-Mari Tulamoon sopiaksesi lahjoituksesta!

Merkkipäivälahjoitus

Syntymäpäivästä, valmistumisesta tai eläkkeellelähdöstä voi tehdä ikimuistoisen ohjaamalla merkkipäivämuistamiset maneesirahastoon. Ota yhteyttä lahjoittajasuhteisiin keräyksen järjestämiseksi.

Lisätietoja

Lisätietoa lahjoittamisesta:
Alumni- ja lahjoittajasuhteet, Helsingin yliopisto
insight@helsinki.fi, (09) 191 21650
PL 33, 00014 Helsingin yliopisto

Lisätietoa maneesihankkeesta:
Professori Riitta-Mari Tulamo
riitta.tulamo(ät)helsinki.fi, (09) 191 57288