Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö vanhuspsykiatrian asialla

Säätiö teki keväällä 2011 Helsingin yliopistolle merkittävän lahjoituksen ja toivoo vanhuspsykiatrian professuurin perustamista.

Heikki Tulenheimo, kuva Ari Aalto

Katajanokan Kauppiaankadulta löytyy kiehtova kotimuseo. Komean uran Korkeimmassa oikeudessa tehneen pariskunnan, esittelijäneuvos Päivikki Tulenheimo-Sohlbergin ja oikeusneuvos Sakari Sohlbergin iso jugend-koti on jätetty sellaiseksi kuin se jäi heidän kuoltuaan 2000-luvun alussa.

— Jopa isännän sormus roikkuu paikoillaan tuossa kirjoituspöydän hevosenpääpatsaassa, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiön asiamies Heikki Tulenheimo näyttää.

— Täältä löytyvät myös – juristille ehkä epätyypillisesti – nikkaroinnista innostuneen Päivikin itse tekemä hyllykkö sekä tuunattu työpöytä.

Viime keväänä Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö teki Helsingin yliopiston Tulevaisuusrahastoon mittavan 550 000 euron lahjoituksen. Valtion 2,5-kertaistamisen ansiosta pääoma kasvoi 1,925 miljoonan euroon.

— Olemme esittäneet toivomuksenamme, että lahjoituksen tuottoa voitaisiin käyttää erityisesti vanhuspsykiatrian professuurin perustamiseen. Suomessa ei vielä ole tämän alan professuuria. Lastenpsykiatriakin toki on säätiötämme lähellä ja sen tukeminen näkyy enemmän apurahatoiminnassamme.

Juristipariskunta ei siis päätynyt vuonna 1988 perustamansa säätiön kautta tukemaan ominta alaansa juridiikkaa. Säätiö tukee sellaista lääketieteellistä tutkimusta ja erilaisia sosiaalisia projekteja, jotka edistävät lasten ja vanhusten henkistä ja ruumillista hyvinvointia. Miksi näin?

— Todennäköisesti he katsoivat, että eniten hyvää maailmassa saadaan aikaan tukemalla näitä asioita, Tulenheimo miettii.

Säätiö on jakanut tukea muun muassa Aseman Lapset ry:lle sekä SOS-lapsikylätoiminnalle. Tieteen apurahoja säätiö jakaa tasaisesti eri yliopistoihin, vaikka sekä Päivikki että Sakari aikoinaan valmistuivat Helsingin yliopistosta. Lisäksi Päivikin isä Antti Tulenheimo toimi yliopiston rehtorina 1926-30 ja kanslerina 1944-52.

— Säätiö jakaa tukea täysin hakemuskohtaisesti. Pyrimme etenkin siihen, että onnistuessaan tukemamme tutkimusprojektit voivat tuottaa säällisessä ajassa tavoitteitamme edistävää sovellettavaa tietoa.

Asiamies Tulenheimolle itselleen kotimuseo on hyvin tuttu paikka. Päivikki oli hänen isänsä sisar.

— Heillä ei ollut omia lapsia, mutta minä ja siskoni matkustimme useinkin viitosratikalla Töölöstä tänne varamummulaan. Perheemme vietti täällä yhteisiä jouluja, ja esimerkiksi Sakarin nimipäivänä hyvin seurallinen pariskunta järjesti mukavia kutsuja naapureille ja tutuille.

— Perustajien hengessä toivotan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi tutustumaan museoon!

Heikki Tulenheimo, kuva Ari Aalto

Lisätietoa Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöstä ja kotimuseosta: http://www.pss-saatio.fi/

24.11.2011

Teksti: Tapio Ollikainen
Kuvat: Ari Aalto