Valitaanko rutto vai kolera?

8.6.2011

Tutkimusjohtaja Dan Steinbock ja toimitusjohtaja Sixten Korkman pohtivat Euroopan ja euron tulevaisuutta kansleri Ilkka Niiniluodon isännöimässä Kirahviklubin ajankohtaisillassa 6.6.2011 yliopiston päärakennuksessa.

Kirahviklubin ajankohtaisilta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLAn toimitusjohtaja Sixten Korkman ei jakanut ruusuja Euroopan maita koettelevan velkakriisin hoitamisesta. Kriisiä on Korkmanin mielestä hoidettu korkeintaan auttavasti.

- Heti kriisin alkuvaiheessa olisi likviditeetin tarjoamisen lisäksi pitänyt toteuttaa pankkien stressitestit ja vahvistaa pankkien taseita siellä missä mahdollista. Kriisin hoitoa on vaikeuttanut se, että pankkien todellisesta tilanteesta ei ole ollut luotettavaa tietoa, Korkman sanoo.

- Haasteena on myös ollut Euroopan unionin kyky tehdä päätöksiä usein vasta aivan viime tingassa, jatkaa Korkman.

Tutkimusjohtaja Dan Steinbock peilaisi Euroopan tilannetta BRIC-maihin ja Yhdysvaltoihin.

- Nyt käsillä oleva kriisi on vasta syvemmän rakenteellisen muutoksen alku, Steinbock sanoo.

Korkman puolestaan uskoo, että vaikka vaihtoehdot kriisin ratkaisemiseksi tuntuvat nyt valinnalta ruton ja koleran välillä, tullaan tästäkin kriisistä ottamaan opiksi.

Kirahviklubin ajankohtaisiltaan osallistui lähes 80 lahjoittajaa. Keskustelu illan teemoista jatkui vilkkaana myös cocktail-tilaisuudessa.

Teksti: Alumni- ja lahjoittajasuhteet
Kuva: Pia Dolivo