Yhteystiedot

Hyytiälän metsäasema
Hyytiäläntie 124
35500 Korkeakoski
puh. 02941 20751
hyytiala-info@helsinki.fi

 

 

Hyytiälän pihapiiri ja rakennukset

aluekartta
(avaa tarkempi pdf-muotoinen opaskartta kuvaa klikkaamalla)

 

 

Rakennukset

Impivaara ja vellikello

Impivaara on ylitirehtööri Grandstedt'in ja arkkitehti Björnbergin talvella 1910-11 suunnittelema. Tämä hirsirakennus valmistui vuonna 1912 ja on siitä asti toiminut ensimmäisen kesän metsäylioppilaiden eli fuksien majapaikkana. Majoittujille rakennus tarjoaa edelleen vanhan ajan metsämiestunnelmaa. Kuvassa oikealla oleva vellikello seisoo Impivaaran, Vanhan Ruokalan ja aittojen reunastaman neliömäisen vanhan pihapiirin keskellä. Kellon soittaminen aamuherätykseksi ja merkiksi töiden alkamisesta oli aikoinaan yksi päivystäjän tehtävistä.

 

Vanha Ruokala

Vanha Ruokala toimi nimensä mukaisesti alkujaan ruokalarakennuksena. Nykyään se toimii juhla- ja seminaaritilana.

Impilinna

Impilinna - piskuinen hirsimökki, joka alunperin oli talonmiehen asunto ja toimi myös aikoinaan harvalukuisten naisylioppilaiden majapaikkana. Nykyään kesämajoituskäytössä.

Instituutti

Instituutti valmistui Hyytiälän opetusrakennukseksi v. 1959. Nykyään sen alakerrassa sijaitsee laboratorio- ja kokoustiloja ja yläkerrassa on henkilökunnan työtilojen lisäksi kirjasto, auditorio ja toinen aseman mikroluokista.

 

A-talo

A-talo valmistui vuonna 1977 ja oli alunperin tarkoitettu uudeksi oppilasasuntolaksi. Talvisin suurin osa vierailijoista majoittuu siellä ja kesällä se toimii ennen kaikkea lyhytaikaisten vierailijoiden majapaikkana. Aseman ruokala sijaitsee oikealla olevassa matalassa siivessä.

 

B-talo

B- ja C-talot valmistuivat samaan aikaan kuin A-talo ja ne sijaitsevat mäellä A-talon yläpuolella. Suurin osa tutkija- ja opetushenkilökunnasta majoittuu täällä, tarpeen mukaan myös muut vierailijat.

 

Pilvilinna

Pilvilinna on ylitirehtööri Granstedtin suunnittelema aseman esimiehen asunto vuodelta 1912. Rakennus toimii nykyään tutkijoiden ja opettajien kesämajoituksessa.

 

Tapiola

Tapiola on entinen Metsähallituksen aluemetsänhoitajan virkatalo vuodelta 1930. Myös se toimii pääosin tutkijoiden ja opettajien kesämajoituksessa.

 

Kaislaranta

Kaislaranta sijaitsee lähellä Kuivajärven rantaa ja oli aiemmin käytössä Metsähallituksen metsäteknikon virkatalona. Viime vuosina se on välillä toiminut asemalla ympärivuotisesti asuneen henkilökunnan asuntona ja tyhjillään ollessaan tutkijoiden tai opettajien majoituksessa.