ilmarinen_003.gif (11898 bytes)
Opiskelijalle
Aktiiville
Järjestölle
Yhteystiedot
Etusivu Esittely
Foorumi
Tiedotus
Linkit
  HYY
HUS
KULTTUURI
AJANKOHTAISTA

Ylioppilaiden itsenäisyyspäivän tapahtumien ohjeistus 6.12.2004

Lippujen käskynjako tapahtuu klo 15.25. Suomen liput järjestyvät ennen haudoille menoa parijonoon kappelin pihalle. Ylioppilas- ja osakuntaliput airuineen järjestyvät jonoon Suomen lippujen perään akateemiseen marssijärjestykseen. Sankarihaudalla jono jakautuu kahtia vasemmalle ja oikealle oheisen kuvan mukaisesti.

Airuet:

Jos toinen airut on nainen, hän kulkee lipun oikealla puolella. Haudalla airuet seisovat lippujensa takana jonossa. Nainen on lipun takana ja mies taaimmaisena.

Airutnauhan asetus:

Miehillä oikean olkapään yli, naisilla vasemman. Painavampi väri on alapuolella. Nauha solmitaan vyötärön kohdalta löysälle solmulle.

Lipun kanto:

Kantohihna kulkee vasemman olan yli. Tupen voi pitää joko vartalon keskikohdassa tai oikealla sivulla. Toinen käsi olkapään korkeudella ja toinen alempana; käsien järjestyksellä ei ole väliä. Lippu kannetaan pystysuorassa asennossa.

Lipputervehdys:

Sankariristillä liput tervehtivät päälippua sen poistuessa. Tervehtiminen aloitetaan samanaikaisesti kantajan astuessa alas portaikolta. Jos tasavallan presidentti on linnan parvekkeella ottamassa kulkuetta vastaan, lippujen tulee tervehtiä häntä. Senaatintorilla tervehdys tapahtuu Maamme-laululle.

Lipunkantaja tervehtii lipulla laskemalla sitä rauhallisesti, kunnes tanko on noin 45 asteen kulmassa. Kulkueessa tai paraatissa tervehtiminen tapahtuu viitisen metriä ennen kohdetta ja päättyy metrin kohteen jälkeen. Paikalla tervehdittäessä lipunkantaja kääntää hieman rintamasuuntaansa tervehdittävään ja kallistaa lipputankoa. Lippu ei saa koskettaa maata.

Senaatintorilla liput komennetaan jalalle. Tällöin lippu otetaan kantolaitteesta ja tanko asetetaan kantajan oikealle puolelle maahan pystysuoraan asentoon, jossa siitä pidetään kiinni oikealla kädellä.

Lipunkantajat ja airuet eivät osallistu yhteislauluun eivätkä ota lakkia päästään.

HUOM! Ylioppilaskunnat ja osakunnat noudattavat omia etikettisääntöjään, mikäli ne ovat ristiriidassa yllä olevan kanssa.

Lisää tietoa osoitteesta http://www.suomalaisuudenliitto.fi/liputus.htm

Akateeminen marssijärjestys