Humanisti verkkolehti Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
 

 

Takaisin etusivulle

 

Lue lisää: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Tarzania tavallisille -
tieteen popularisointi on tahtoa, taidetta ja osaamista

Paula Havaste. Kuva: Mika FederleyFilosofian tohtori Paula Havaste on tiedottaja, tietokirjailija, kriitikko, kirjallisuudentutkija ja kolmen lapsen äiti. Innostuminen on avainsana, kertoo nuori ohjelma-päällikkö selittäen aikaansaamisiaan ja kykyään toimia nopeasti. Punaisena lankana kaikessa kulkee tieteen taiten tehty popularisointi.


Rovaniemeltä kotoisin oleva Paula Havaste tuli Helsingin yliopistoon opiskelemaan teoreettista filosofiaa. Hakiessaan yliopistoon hänellä ei ollut selkeää kiinnostuksen kohdetta. Ammatinvalinnanohjaajaäiti opasti, että filosofiaa kannattaa lukea, sillä siitä on hyötyä ihan missä vain. "Kun opiskelee filosofiaa, niin sen jälkeen mikä tahansa asia, mihin sisältyy teoriaa, tuntuu ihan mahdolliselta. Sitä lakkaa pelkäämästä terminologiaa ja käsitteellistämistä ja päinvastoin jopa kiinnostuu siitä", summaa Paula päätöstään. Sivuaineeksi hän valitsi kirjallisuustieteen oman harrastuksensa ja intohimonsa perusteella.

Kolmen vuoden kuluttua kiinnostus kirjallisuuteen vei voiton. "Siinä vaiheessa tulin järkiini ja vastoin kalvinistista etiikkaa vaihdoin pääaineekseni kirjallisuutieteen. Ei niin, että ‘otsasi hiessä…’, vaan että jos se on helppoa, niin sitten se on mukavaa", valaisee Paula opiskelumotivaatiotaan humoristinen pilke silmäkulmassaan.

Opiskelut sujuivat mainiosti ja Paula valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1987. Sen jälkeen hän jäi Helsingin yliopistoon töihin, ensin kesäharjoittelijaksi ja sitten assistentiksi. Paula nautti tutkimuksen lisäksi eritoten opettamisesta, ja hän tekikin paljon töitä opiskelijoiden kanssa. Kaksi kautta kului töissä yliopistolla, ja siinä vaiheessa hänen väitöskirjansa olikin jo vähää vaille valmis. "Sitten väitöskirjaohjaajani Liisi Huhtala muutti Oulun yliopistoon ja koska hän on erinomainen opettaja ja ohjaaja, lähdin tiukasti esiliinan nauhoista pidellen Liisin mukana Ouluun", ylistää Paula professoriaan.

 

Lue lisää: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Takaisin etusivulle

 

ISSN 1459-0468
ISSN 1458-9281

Humaniseja työelämässä

Humanistilehti 6/2004:

> Humanismi ja Helsinki - sivistys kaupungin kilpailuvalttina

> Seikkailevan filologin matkassa

> Tarzania tavallisille - tieteen popularisointi on tahtoa, taidetta ja osaamista

> Tekla Hultin - sukupuolestaan vapautettu humanisti

> Kuinka arkeologi meni poliisikouluun ja päätyi kaivamaan joukkohautoja

> Humanistit uusilla aloilla - harjoittelun monet mahdollisuudet

> Uusi ja vanha kohtaavat - digitaalinen media museokäytössä

> Ihmistieteet oppivaa organisaatiota palvelemaan

> Opiskelijat ja televisio yhteistyössä - suomalaisesta latinan harrastuksesta ohjelma

> Rakkautta & Anarkiaa - aidosti kansainvälinen ja helsinkiläinen elokuvafestivaali

Humanistilehdet-pdf