Humanisti verkkolehti Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
 

 

Takaisin etusivulle

 

Lue lisää: 1 | 2 | 3 | 4

Ilkka Niiniluoto - sivistysyliopiston soihdunkantaja

Ilkka Niiniluoto on akateeminen moniottelija, valtakunnan filosofi, kirjailija, tutkija, kolmen lapsen isä, totuudentorvi, kulttuuripersoona ja yliopiston rehtori. Hän on lukenut tuhansia kirjoja ja kirjoittanut miljoonia viisaita sanoja. Työuransa hän on tehnyt yliopiston leivissä. Nyt humanistirehtori johtaa rakasta Alma Materiamme.


Onko menneisyys todellista?

Rehtori Ilkka Niiniluodon lempiaine oli koulussa matematiikka. Hän tuli Helsingin yliopistoon vuonna 1964 ilman pääsykoetta, sillä hänen lukion matematiikan arvosanansa oli laudatur. Vuoden matematiikkaa opiskeltuaan hän osittain sattumalta innostui filosofiasta.

Ihan puhdasta sattumaa ei kiinnostus filosofiaan kuitenkaan ollut, saihan Ilkka vahvoja humanistisia vaikutteita jo kotoa. Molemmat vanhemmat olivat umpihumanisteja sekä Helsingin yliopiston kasvatteja. Isän pääaine oli saksan kieli ja äidin suomen kieli ja kirjallisuus. Sanomalehtimiesperheessä opittiin elämään kirjojen, teatterin, elokuvien, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja tiedon keskellä.


Oppineen humanistin voimannäyte

Niiniluoto opiskeli rivakasti ja teki itselleen tutkinnon, jossa oli nykyisten kolmen tiedekunnan aineita: matemaattis-luonnontieteellisestä matematiikkaa ja fysiikkaa, humanistisesta tiedekunnasta teoreettista filosofiaa sekä valtiotieteellisestä tilastotiedettä. Maisteriksi valmistumisen jälkeen nuori tiedemies vaihtoi pääaineensa matematiikasta teoreettiseen filosofiaan, kävi armeijan ja väitteli vuonna 1973. Vaikka opinnot kestivätkin yhteensä vain kahdeksan vuotta, Niiniluoto liputtaa akateemisen vapauden ja vapaan opiskelun puolesta.

Opintoaikojen lyhentämisen hän teilaa täysin, mutta pehmentää sitten, että opinnot pitäisi voida suorittaa kohtuullisessa ajassa, mikä tulisi oppiaineiden aikatauluissa huomioida.

- On hyvä, jos opinnot voidaan tehdä suhteellisen lyhyessä ajassa, mutta opintoaikoja ei voida lähteä lyhentämään ellei samalla paranneta opintososiaalisia etuja, rehtori viittaa opetusministeriön mietintöön opintoaikojen lyhentämisestä.

 

Lue lisää: 1 | 2 | 3 | 4

Takaisin etusivulle

 

ISSN 1459-0468
ISSN 1458-9281

Humaniseja työelämässä

Humanistilehti 5/2004:

> Ilkka Niiniluoto sivistysyliopiston soihdunkantaja

> Tee gradu, jolla on tarkoitus!

> Pääkallo kivikirkossa

> Työelämän haasteet yliopisto-opetukselle professoreiden mietteitä työelämäorientaatiosta

> Hyviä käytäntöjä tarjolla

> Soveltava estetiikka yhteiskunnallisesti merkityksellistä kulttuuri- ja ympäristöfilosofiaa?

> Ainejärjestöt aktiivisina työelämäasioissa

> J. L. Runeberg säädyllinen humanisti

> Kuolemalla on aina syynsä

Humanistilehdet-pdf