Humanisti verkkolehti Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
 

 

Pääkirjoitus - dekaani Fred Karlsson

 

Humanistit ja työelämä

Humanistinen tiedekunta on hakupaineella mitattuna kuulunut pitkään sekä Helsingin että koko maan suosituimpiin.

Monet syyt saavat opiskelijat hakeutumaan meille: kiinnostus ihmisen henkisiin toimintoihin ja kulttuurituotteisiin, tietoisuus tiedekunnan loistavasta historiasta ja hyvästä nykytasosta, halu sivistyä sanan syvällisimmässä merkityksessä - ja eittämättä myös useimpien hakijoiden kohdalla halu saada opintojen pohjalta koulutusta vastaavaa työtä.

Tutkimusjohtaja Jyri Mannisen publiikkikyselyt osoittavat, että valmistumishetkellä työssä on vähän yli puolet uusista maistereista, jatko-opiskelijoina 5 %, kotona 8 %, työttöminä työnhakijoina 14 % ja "muuna" 17 %. Puolet valmistuneista ei ole hakenutkaan työtä vielä.

Työssä olevista noin 11% on yliopistoissa tai korkeakouluissa, 18 % muissa valtion laitoksissa, 20 % kuntien tai kuntainliittojen palveluksessa ja yllättävän suuri osuus, kolmannes, yksityisissä yrityksissä. Puolet työssä olevista on töissä, joihin vaaditaan akateeminen tutkinto.

Huolestuttavaa on, että 40 % ilmoittaa työn vastaavan koulutusta vain "jonkin verran". Vielä pahempaa on, että 33 % ilmoittaa opinnoista olevan vain "jonkin verran hyötyä" ja 15 % "ei juurikaan hyötyä".

Jokaisen opiskelijan kannattaa siis käyttää aktiivisesti hyödykseen TT-hankkeenpalveluja, niin neuvontaa, kursseja kuin muuta opastusta ja työelämäkontakteja.

Tiedekuntakin haluaa osallistua näihin talkoisiin. Toukokuussa käynnistyi TT-hankkeen uusi osaprojekti, jossa oppiainekohtaisesti selvitetään miten tutkintovaatimukset voisivat olla entistä suuremmassa määrin työelämärelevantteja.

Tämä ei tarkoita, että tiedekunnasta tehdään ammattikorkeakoulu. Kaikkien - opiskelijoiden, laitosten, tiedekunnan - yhteinen intressi on, että voimme osoittaa humanististen opintojen tuottavan myös tällaista hyvää entistä suuremmassa määrin.

- Fred Karlsson, dekaani -

Frad Karlsson, dekaani.

 

 

ISSN 1459-0468
ISSN 1458-9281

Humaniseja työelämässä

Humanistilehti 1/2002:

> Liike-elämä,täältä tullaan!

> Janne Halmkrona – rokkaava humanisti

> Humanisti harjoittelussa

> Kulttuuritulkkina Brasiliassa ja Suomessa

> Kirjojen opissa

> Kulttuuriperintöopetuksen tehtävissä

> Tuuve Aro – nobelistista tuli novellisti

Humanistilehdet-pdf