Humanisti verkkolehti Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
 

 

Kolumni - professori Päivi Setälä

Lue lisää: 1 | 2

Humanismin paluu tulevaisuuteen

Olin kymmenisen vuotta sitten humanistisen perussivistyskomitean jäsen. Komiteanmietintö alkaa seuraavasti:

"Sivistys tarkoittaa sekä yksilön sivistyspyrkimystä että yhteisön henkistä pääomaa. Ihmisen sanotaan olevan sivistynyt, kun hän on omaksunut kohtuullisen osan yhteisön perinnöstä ja kykenee hallitsemaan elämäänsä. Toisaalta yksilön henkinen toiminta kasvattaa ja uudistaa yhteisön sivistysperintöä. Sivistys pyrintönä ja perintönä ovat näin saman asian kaksi puolta."

Humanismia tulee korostaa ns. teknologisen edistyksen vastapainoksi. Sen tulee suojella ihmisen ja yksilöllisyyden olemusta. Humanistinen sivistyskäsitys pohjautuu antiikin perinnön tärkeimpään antiin: humaaniin rationaalisuuteen. Tämän päivän humaanisuuden erottaa varhemmista sen globaaliluonne. Yleisinhimillinen on nyt erityisen tärkeä sisältö sivistyskäsityksessämme.

Humaania elämänasennetta on kantanut sekä antiikin että kristinuskon perinne. Esteettisten ihanteiden tuominen yleisinhimillisten ihanteiden joukkoon lienee antiikin Kreikan pysyviä saavutuksia. Yleissivistystä ei voi jaotella siinä mielessä, että jollakin henkilöllä voisi sanoa olevan pelkkä luonnontieteellinen ja toisella vain humanistinen yleissivistys, tai yhdellä taiteellinen ja toisella yhteiskunnallinen sivistys.

Lue lisää: 1 | 2

 

 

ISSN 1459-0468
ISSN 1458-9281

Humaniseja työelämässä

Humanistilehti 1/2002:

> Liike-elämä,täältä tullaan!

> Janne Halmkrona – rokkaava humanisti

> Humanisti harjoittelussa

> Kulttuuritulkkina Brasiliassa ja Suomessa

> Kirjojen opissa

> Kulttuuriperintöopetuksen tehtävissä

> Tuuve Aro – nobelistista tuli novellisti

Humanistilehdet-pdf