Humanisti verkkolehti Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
 

 

Tuuve Aro - Nobelistista novellistiksi

Lue lisää: 1 | 2 | 3

Aron proosa kääntää mallit päälaelleen

Aron proosa vilisee erikoisia tyyppejä ja absurdinkoomisia tilannekuvia. Joskus tavanomaista katsotaan uudesta näkökulmasta, toisinaan vyörytetään esiin vaihtoehtoisten maailmojen kirjo.

Arkinen vaihtuu yllättäen fantasiaan - ääni on usein yhteiskunnan marginaaliin rajatun yksilön. Aro ei halua määritellä proosalleen mitään suurta "missiota", mutta myöntää tahtovansa ravistella perinteisiä odotuksia ja kääntää vanhoja malleja - sukupuolirooleista alkaen - päälaelleen.

- Se, mitä yksittäinen naiskirjailija voi vaikuttaa on toki pientä. Mutta en suhtaudu tähän alistuneesti, vaan kapinamielellä, hän virnistää.

Anarkistisen otteensa vuoksi Aroa on ehditty monesti verrata Rosa Liksomiin. Aro itse ilmoittaa olevansa melkoisen kyllästynyt novelliensa ja Liksomin tuotannon rinnastamiseen.
Vaihtelun vuoksi novellisti haluaa korostaa muita kirjallisia esikuviaan: Daniil Harmsia, Jouko Turkkaa, Leena Krohnia.

Tuuve Aro mietteliäänä. Kuva: Veikko Somerpuro

- Saan myös paljon inspiraatiota elokuvista. Näen tekstit ennen kirjoittamista enemmänkin elävinä kuvina kuin sanoina, kertoo paljon elokuvia katsova Aro. Ei siis ihme että hänen novelliensa rakennetta on verrattu lyhytelokuviin.

Aro harmittelee suomalaisen kirjallisuusyhteisön monoliittisuutta. Kun keskiössä pyörii muutama kirjailijanimi ja kriitikko kerrallaan, ei sen paremmin tuotanto kuin vastaanottokaan pääse olemaan kovin moniäänistä. Toisaalta Aro huomauttaa, ettei hän halua vartioida omien teoksiensa vastaanottoa millään lailla.

- Kun kirja on maailmalla, sitä kohdellaan miten kohdellaan. Ei ole oikeaa ja väärää tulkintaa. Väärää on vain se, että ohitetaan olennaisia aspekteja.

Tuuven silmät. Kuva: Veikko Somerpuro

Entä milloin voimme odottaa seuraavaa teosta? Energinen kirjailija myöntää aloittaneensa uuden tekstin kirjoittamisen. Tällä kertaa tulossa on novellien sijasta romaani.

Eikä Tuuve Aro ole hylännyt Nobelistiklubiaan, vaikkei olekaan vielä ehtinyt kärrätä yhtään vastikään aloittamansa romaanin sivuista nobelistilaisille.

Mutta eikö jo julkaisseita kirjailijoita sitten kohdella kirjoittajapiirissä silkkihansikkain?

- Ei, pikemminkin päinvastoin. Jos on kehdannut jo julkaista jotain, pitää vielä paremmin osata perustella tekstinsä. Muuten tulee suoralta kädeltä turpiin!

- Meri Siippainen, Humanistilehti 1/2002 -

Lue lisää: 1 | 2 | 3

 

 

ISSN 1459-0468
ISSN 1458-9281

Humaniseja työelämässä

Humanistilehti 1/2002:

> Liike-elämä,täältä tullaan!

> Janne Halmkrona – rokkaava humanisti

> Humanisti harjoittelussa

> Kulttuuritulkkina Brasiliassa ja Suomessa

> Kirjojen opissa

> Kulttuuriperintöopetuksen tehtävissä

> Tuuve Aro – nobelistista tuli novellisti

Humanistilehdet-pdf