Päärakennuksen edessä
Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Palaute Arkisto
Humanistihässäkkä
      ISSN 1459-0468  
 
  ISSN 1458-9281  
 

2.10.2013

Reviirin laajentajat

Miina Malkki (vas.) ja Helmi Lindstedt harppasivat ennakkoluulottomasti uusiin työtehtäviin Berliinissä.
Miina Malkki (vas.) ja Helmi Lindstedt harppasivat ennakkoluulottomasti uusiin työtehtäviin Berliinissä.

Musiikkitieteilijä ja kirjallisuustieteilijä löysivät urapolun alun verkkomarkkinoinnin parista Berliinissä.


Viime syksynä shoppailusivustoja ylläpitävä saksalainen internetyritys Visual Meta laajensi toimintaansa, ja Suomessakin lanseerattiin uusi nettiostossivusto ShopAlike.fi. Nyt yrityksen Berliinin-toimistossa sivuston parissa puuhastelee neljän suomalaisen tiimi. Joukossa on kaksi humanistia: Jyväskylän yliopistossa musiikkitiedettä opiskeleva Miina Malkki on Suomen tiimin online marketing manager ja Helsingin yliopistosta valmistunut yleistä kirjallisuustiedettä opiskellut Helmi Lindstedt quality manager.

Miina Malkki löysi Visual Metan työharjoitteluilmoituksen Jyväskylän yliopiston sähköpostilistalta. Monipuolinen ja karulla tavalla kaunis Berliini kiinnosti jo entuudestaan, joten työharjoittelupaikka oli houkutteleva mahdollisuus vaihtaa maisemaa.

– Ajattelin ensin, että turha edes kokeilla, koska ala oli täysin muuta kuin mitä olin opiskellut, ja että hakijoita olisi satoja, mutta päätin kuitenkin laittaa hakemuksen ihan huumorimielessä, Malkki kertoo.

Jännittävän englanninkielisen puhelinhaastattelun jälkeen Malkki sai sähköpostilla kutsun Berliiniin. Lähteminen oli helppoa, koska opinnot olivat jo siinä vaiheessa, ettei läsnäolo ollut enää pakollista. Nyt Malkki kirjoittelee graduaan työn ohella ja tavoitteena on saada tutkintotodistus joulukuun lopussa.

Helmi Lindstedt oli puolestaan asunut Berliinissä jo kaksi ja puoli vuotta, kun kuuli harjoittelupaikasta kiertotietä: aviomiehen äidin sihteeriltä. Alun perin Saksaan oli muutettu miehen työn vuoksi, ja Lindstedt oli suorittanut kirjallisuustieteen gradun sekä viimeiset kurssit Helsingin yliopistoon etätyönä Berliinistä käsin. Vastavalmistunut maisteri päätti hakea täysin omasta alastaan poikkeavaa harjoittelupaikkaa, koska tahtoi kartuttaa työkokemusta tulevaisuutta varten.

– Englanninkielisiä töitä on Berliinissä aika vaikea löytää, joten olin valmis ottamaan vastaan jo vähän mitä tahansa.


Verkkomarkkinointia ja laaduntarkkailua

Jo harjoittelun alussa vaikutti mahdolliselta, että 3–6 kuukauden pituisen harjoittelujakson jälkeen Visual Metasta saattaisi tarjoutua vakituiset työpaikat. Nyt Malkki ja Lindstedt ovat molemmat työskennelleet yrityksessä jo yli vuoden.
Miina Malkki vastaa ShopAlike.fi-sivuston verkkomarkkinoinnista.

– Luon maksullisia mainoksia esimerkiksi Googleen, Bingiin ja Facebookiin. Mainosten kautta saamme sivuillemme kävijöitä ja lisää näkyvyyttä. Tämän lisäksi neuvottelen meille yhteistyökumppanuussopimuksia esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöjen ja urheiluseurojen kanssa, ja jonkin verran olen yhteydessä myös lehdistöön, Malkki kertoo.

Helmi Lindstedtin vastuulla ovat sivuston laadun ja sisällön tehtävät. ShopAlike-sivusto kerää useiden eri verkkokauppojen tuotteet samaan paikkaan ja järjestää ne erilaisiin kategorioihin nettishoppailijoiden selattavaksi.
Lindstedtin tehtävänä on luoda sivustolle koko ajan uutta sisältöä ja pitää huolta siitä, että kaikki toimii kuten pitääkin.

– Tarkkailen jatkuvasti muun muassa sitä, mitä ihmiset ovat etsineet sivustoltamme, mutta eivät ole syystä tai toisesta löytäneet. Sitten yritän pitää huolen siitä, että jatkossa tuo etsitty asia löytyisi.


Humanisti sopeutuu hyvin

Suoraan oman alan opintoihin nykyinen työ ei kummallakaan liity, mutta molemmat viihtyvät tehtävissään. Malkin työviihtyvyyteen vaikuttaa erityisesti työpaikan rento ilmapiiri.

– Pidän siitä, että työpaikka on kansainvälinen ja työkaverit ovat pääasiassa samanikäisiä ja samassa elämäntilanteessa olevia.

Molemmat lukevat positiiviseksi puoleksi myös sen, että oman työn tulokset näkyvät nopeasti. Erityisesti sivujen rakentamisessa yksinkertaisen koodin kirjoittaminen muuttuu internetsivuilla todeksi saman tien. Myös markkinoinnin tulokset ovat yleensä mitattavissa pian projektin aloittamisen jälkeen.

Lindstedt mainitsee myös työn luonteen, joka hänen mielestään sopii hyvin ehkäpä juuri humanistille.

– Teemme töitä pienessä tiimissä mutta samalla jokaisella on oma vastuualueensa, jonka parissa voi työskennellä melko itsenäisesti. Omaa työtään pääsee suunnittelemaan vapaasti.

Työ tarjoaa sopivasti haasteita, mutta sekä Malkki että Lindstedt ovat yhtä mieltä siitä, etteivät vaikeudet johdu tekijän koulutustaustasta. Suurin haaste on se, että sivuja pyritään jatkuvasti kehittämään eteenpäin ja ala on muutenkin jatkuvassa muutoksessa.

– Olen joutunut sopeutumaan siihen, että vaikka on tottunut tieteeseen, jossa vain harvoin on yhtä oikeaa ja yhtä väärää vastausta, niin koodien kanssa työskennellessä on harvoin useita eri tapoja tehdä asiat oikein, vaan asiat ovat joko oikein tai sitten ne eivät yksinkertaisesti toimi, Lindstedt kertoo.

Myöskään alan termistö ja tekniikka eivät olleet kummallekaan aloittelevalle työharjoittelijalle entuudestaan tuttuja. Työnantaja on kuitenkin ollut valmis tarjoamaan paljon erilaista koulutusta.

Malkin mukaan humanisti sopeutuu hyvin, koska omalla päällä ajattelu ja tiedonhaku tulevat luonnostaan, ja humanistit ovat tottuneet tarkastelemaan asioita monesta eri näkökulmasta.

– Tässä työssä pitää kyetä omaksumaan monta eri asiaa ja mitä paremmin pystyy sisäistämään uusia asioita sitä parempi.


Hyvä ponnahduslauta

Malkki ja Lindstedt vierastavat puhetta ”oman alan töistä”.

– Ainakin itselleni on hämärtynyt, mitä ne oman alan työt edes ovat, Lindstedt sanoo.

– Mielestäni ei voida enää olettaa, että kirjallisuustieteilijä on oikeassa paikassa vaikkapa kustannusalalla. En usko, että minulla on sen enempää valmiuksia sille alalle kuin tällekään. Tässä työssä olen huomannut, että melkein minkä tahansa työn voi opetella, jos se vain jaksaa kiinnostaa. Eli oikeastaan nyt tuntuu siltä, että tulevaisuudessa on enemmän mahdollisuuksia kuin vuosi sitten, jolloin etsin koko ajan vain tietyn tyyppisiä töitä.

Malkki puolestaan haaveilee ainakin silloin tällöin jostakin enemmän musiikkiin liittyvästä.

– Voisin ajatella työskenteleväni edelleen myös nettimarkkinoinnin parissa mutta ehkä musiikkiin keskittyneessä firmassa. Tämä työpaikka on kuitenkin hyvä ponnahduslauta melkein mihin vaan.

Molemmilta löytyy myös neuvoja muille, jotka eivät helposti löydä työpaikkaa opinnoilleen tyypilliseltä alalta.

– Kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan jotakin uutta eikä kannata pelätä työpaikkailmoitusten pelottavia työtehtäväkuvauksia. Aloittaessani musiikkitieteen opiskelun en ikinä kuvitellut päätyväni tekemään nettisivuja, Malkki sanoo.

Varsinkin jos on kyse ulkomaalaisesta yrityksestä, myös työharjoittelu on hyvä tapa aloittaa.

– Ainakin omalla kohdallani työharjoittelijan status madalsi kynnystä hakea paikkaa, Lindstedt kertoo.

– Tuntui siltä, ettei minun tarvitsekaan osata kaikkea, koska tarkoitushan on harjoitella, ja jos kaikki menee myttyyn voin hyvällä omalla tunnolla palata työnhakuun. Kaikki työkokemus on kuitenkin aina vain positiivista.

 

 


Uusimmat:

> Äännä kuin ranskalainen

> Käännökset pelastavat ihmishenkiä

> Lukiolaiset kisasivat kielitieteen olympialaisissa

> Kadonneen sivilisaation löytäjä

> Kuolevia kieliä pelastamassa

> Roolipelin niekat ja aarnit kääntyivät englanniksi

> Kielitiede lääketieteen apuna

> Yritysvastuun historiaan mahtuu kauneusihanteita ja ympäristöhuolia

> Kuka tarvitsee käännöskirjallisuutta?

> Fonetiikka valmistautuu "big dataan"

> Pelastamisen ja ryöväyksen rajamailla

> Hieroglyfien salat aukeavat hitaasti

> Työelämätapahtuma "Latinalainen Amerikka ja Suomi – kansainvälisiä työmahdollisuuksia"

> Reviirin laajentajat

> Englanti kansainvälistyvässä yliopistomaailmassa

> Rokkari ja räppäri Runouden valtiossa

> Matka Siperian halki yhdistää suomalaisen ja ranskalaisen kirjailijan

> Taiteen tietopankkia rakentamassa

> Rakkaudesta surrealismiin ja postikortteihin

> Varieng vannoo avoimen julkaisemisen nimeen

> Afrikkalaiset käsitteet kertovat arkielämän historiasta

> Itä-Aasian tutkimuksen monet mahdollisuudet

> Venäjän kieli saamassa uuden ilmeen

> Yliopistosta työelämään: alumnit valmensivat toisiaan Coach Cafe
-illassa

> Kääntäjän tulee olla hyvä kirjailija

> Arvoituksellinen Levänluhdan kalmisto

> Baskimaan kielitaistelu ei kaipaa terroria

> Pojat loistavat englannissa tietokonepelien ansiosta

> Voiko aboriginaalitaidetta määritellä?

> Matti Klinge – tekijä ja vaikutus

> Tavaran tarkoitus on muistaa

>>> Arkisto