KIVIJALKA
etusivu

SEMINAARIT
1999
2000
2002

TEKSTIT
Kihlaus
Koto ja kahleet

LINKIT
Kivi-aiheisia sivuja

 

Kivijalka on kutsu monitieteisille kinkereille, joilla suomalaisen kulttuurin tutkijat lukevat Aleksis Kiven Seitsemää veljestä ja muuta Kiven tuotantoa. Alustukset on pidetty Helsingin yliopiston Kotimaisen kirjallisuuden järjestämissä Kivijalka-seminaareissa 1999 ja 2000. Aineistoa täydennetään jatkossa (mm. kevään 2002 seminaarin aineisto ja FM Katariina Ruppelin laatima Kivi-tietokanta). Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkisto on nauhoittanut seminaarit, arkistossa voi siis tutustua yleisön kommentteihin ja kuulla Vanhaa virsikirjaa Heikki Laitisen veisaamana.

Kivijalka-projektin lähtökohtia viime vuosikymmenen puolivälissä olivat uudet näkemykset suomalaisen yhteiskunnan modernisaatioprosessista ja Kiven romaanin moniäänisestä luonteesta. Syksyllä 1995 Helsingin yliopiston Kotimaisen kirjallisuuden, Suomen kielen ja Folkloristiikan laitokset esittivät opetusministeriön Suomi tietoyhteiskunnaksi -ohjelmaan hanketta, jonka ensimmäinen tavoite oli "hypermediaversion tuottaminen suomalaisen kirjallisuuden perusteoksesta, romaanista Seitsemän veljestä". Kotisivujen Kivi-kinkerien puheenvuorot muistuttavat, että klassikon lukeminen ei etene vain juhlinnasta toiseen ja suurien projektien myötä. Se on päättymätön ja yksityinen prosessi. Samalla näköalojen ja näkemysten moninaisuus innostaa keskusteluun ja yhteistyöhön - kivijalka jolle rakentaa.

Tälle sivustolle on koottu esitelmätekstit, jotka tekijät ovat luovuttaneet julkaistavaksi. Tekstit ovat tekijöiden omaisuutta ja niiden uudelleen julkaiseminen vaatii luvan tekijältä.