ALEXANDRIA
GOPAL

Helsingin yliopisto
Klassillinen filologiaAlkuun

Projekti

Kodikologia

Kirjasto

Työryhmä

Virtuaalikirjasto

Julkaisut

Linkit

KodikologiaKodikologia tutkii myöhäisantiikista, keskiajalta ja varhaiselta uudelta ajalta periytyviä pergamentti- ja paperikäsikirjoituksia eli koodekseja (codex -> kodikologia).

Kodikologinen tutkimus aloitetaan kuvaamalla käsikirjoituksen valmistusmateriaali, sidontatekniikka ja kannet. Samalla tarkistetaan, ovatko kaikki folioarkit (kaksoislehdet), sidokset ja kannet alkuperäiset. Näiden työvaiheiden sekä käsialojen tutkimuksen avulla määritetään kirjoitusten ja sidosten valmistusaika ja -paikka. Suurena apuna ovat kopistien, sitojien ja kirjastonhoitajien merkinnät. Paperikäsikirjoitusten ajoittamiseksi ja paikantamiseksi käytetään myös vesileimojen eli paperin valmistajan tunnusten tutkimusta. Niiden avulla käsikirjoitus voidaan ajoittaa n. 20 vuoden tarkkuudella.

Seuraavassa vaiheessa määritellään käsikirjoituksen sisältö, mikä tarkoittaa koodeksin läpikäymistä sivu sivulta. Käsikirjoitus voi sisältää yhden tekstin, yhden kirjailijan usempia tekstejä tai useamman kirjoittajan tuotteita (ns. sekakäsikirjoitus). Monissa käsikirjoituksissa on kommentaareja eli skholioneja tai glossia koskien tekstin sisältöä ja kieltä.

Laajimmillaan kodikologiaan kuuluu myös käsikirjoitusten ja käsikirjoitusryhmien historian tutkimus, omistajien ja lukijoiden jäljittäminen itse käsikirjoitukseen tai muualle tehtyjen merkintöjen avulla. Keskeinen kysymys on, miten ja milloin käsikirjoitus on päätynyt nykyiseen säilytyspaikkaansa? Näin voidaan hahmottaa kunkin käsikirjoituksen osuutta alueen, tässä tapauksessa itäisen Välimeren alueen, henkilö-, kulttuuri- ja oppihistoriaan. Kodikologia laajenee edelleen nykyisen säilytyspaikan, tässä tapauksessa Alexandrian kreikkalais-ortodoksisen patriarkaatin kirjaston historian ja merkityksen tutkimukseen.